Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На чесну сповідь перед народом у чиновників залишилося 12 днів 

Щоб «не засвічувати» свої статки, горе-держслужбовці намагаються дискредитувати електронне декларування.

Наші співвітчизники з тривогою спостерігають за тим, як європейські чиновники ніяк не зважаться надати їм право відвідувати країни ЄС без віз. Офіційно причиною такої затримки називають незавершені дискусії щодо механізму призупинки візової лібералізації - у випадку, якщо чимось “проштрафимося”. Однак, схоже, ці вагання бюрократів у Брюсселі могли спровокувати не майбутні наші гріхи, а вже теперішні. Зокрема, невиправдана повільність української влади при запровадженні електронного декларування, яке має стати однією з найбільш ефективних перепон перед корупцією.

Що ці наші міркування мають під собою ґрунт, підтверджує голова Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв. За його словами, недавно він мав розмову із єврокомісаром Йоханнесом Ханом. Той просив передати депутатам: рішення про відміну віз для українців, першою чергою, залежить від того, як буде втілено закон про електронні декларації. Цю фразу високопосадовий іноземець повторив тричі...

Через 12 днів, 30 жовтня, збігає двомісячний термін, протягом якого державні службовці повинні власноруч заповнити електронні декларації і тим самим прозвітувати про свій майновий стан і статки родичів, пояснити походження капіталів і нерухомості. У віртуальному звіті мають бути зазначені не тільки банківські рахунки, а й наявна готівка, помешкання (у тому числі недобуди), машини, картини, годинники вартістю понад 100 тис. грн., інші коштовності, також власність, переписана на когось, всі інші зміни майнового стану, якщо витрати перевищують 50 мінімальних зарплат. Крім контролюючих органів, ці “сповіді” завдяки Інтернету матиме тепер змогу прочитати кожен громадянин. А відтак буде можливість оцінити, наскільки чесно все це нажито і чи сплачено податки з цих операцій. У випадку, якщо хтось з високопосадовців щось “заникає”, його чекатиме кримінальна відповідальність.

За попередніми даними, електронних декларацій чекають від 50 тисяч українських чиновників різних рангів. Наразі ж відзвітували з них лише... 5 тисяч. Ще 20 тисяч перебувають у “режимі консультації”. З перших осіб держави електронну декларацію поки що не заповнив ні президент, ні прем’єр-міністр з міністрами, ні спікер Верховної Ради з більшістю “слуг народу” - хоча час підтискає. На такий крок зважилися лише заступник міністра енергетики і вугільної промисловості Олександр Светелік і чотири народні депутати (М. Гаврилюк, О. Єднак, І. Котвицький, Є. Соболєв). Про свої майнові зміни (після нашумілого квартирного питання) офіційно повідомив нардеп Сергій Лещенко. Решта е-декларацій заповнили держслужбовці середньої ланки (начальники відділів та їхні заступники, керівники апаратів), прокурори, судді, два десятки керівників і детективів Національного антикорупційного бюро...

Багато з тих, хто мав би винести на суд громадськості свої набутки, пояснює зволікання тим, що існуюча форма е-декларацій... не відповідає тій, яка була затверджена законом. На це звертають увагу і у НАБУ, попереджаючи: така невідповідність позбавляє їхнє відомство правових підстав для аналізу поданих е-декларацій. Іншими словами, не дозволить покарати потенційних корупціонерів, перетворить електронне декларування на фікцію.

Як тільки інститут електронного декларування запрацював, з’явилися спроби нівелювати його вагу. Частенько такі ініціативи виходили з табору... демократів. Дехто з них пропонував заборонити доступ до е-декларацій з боку простих смертних, так би мовити, засекретити “конфіденційні дані”. Інші виступали за те, щоб відомості про статки держслужбовців подавали не самі вони, а відомства, що у випадку “помилки” звільняло б “забудькуватих” вельмож від покарання. Голова парламентської фракції “Блок Петра Порошенка” Ігор Гринів ратував за те, щоб не вказувати в е-деклараціях суми готівок, які мають на руках держслужбовці, а також предмети розкоші, якою володіють. Експерти підозрювали, що Гринів у такий спосіб не хотів оприлюднювати для загалу рідкісних картин, які багато років колекціонує. Після негативного резонансу в суспільстві, який викликала ця ідея, керівник президентської фракції від своєї затії відмовився.

Утім, наміри торпедувати електронне декларування не припиняються. Кілька днів тому народний депутат Остап Єднак повідомив, що у заповнену ним е-декларацію втручався хтось сторонній. З неї зникли внесені відомості про те, що автор цього документа є членом громадського об’єднання “Рада лісового сектору”. Важко спрогнозувати, хто і для чого це зробив. Швидше за все, “ламали” антикорупційний сайт з інформацією на ньому, аби посіяти недовіру до цього інструменту боротьби з найбільшим суспільним злом.

Жорсткій атаці піддано одного з головних прихильників електронного декларування — народного депутата Єгора Соболєва. Після того, як він виклав на сайті НАПЗК свої статки-маєтки, “доброзичливці” розтиражували відеорепортаж про його буцімто незадекларовану дачу. Насправді ж ця будівля належить сусідам подружжя Соболєвих...

Попри шалений спротив, е-декларування працює! Змушує скоробагатьків, які мають сумнівні прибутки, викручуватися. Очевидно, до таких комбінацій вдався нардеп від “Народного фронту” Ігор Котвицький, якого НАБУ підозрює у виведенні за кордон 40 мільйонів доларів. Пан Котвицький у своїй е-декларації на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції (НАПЗК) повідомив, що лише за один день, 30 вересня, придбав п’ять предметів брендового одягу на загальну суму... 600 тисяч грн. Як випливає зі звіту, нардеп купив дві куртки Brunello Cucinelli: одну — за 101 474 грн., другу — за 174 164 грн. Костюм цієї ж фірми він придбав за 109 615 грн. Ще однією покупкою Котвицького того дня була сумка від Christian Dior - за 95 950 грн. На додачу парламентарій розжився на пальто Loro Piana вартістю 127 933 грн...

Люди з нечистими руками і помислами на державних посадах зрозуміли, якою пасткою стало для них електронне декларування. У своїй люті чимось нагадують тарганів, які бояться світла. Аби продовжити своє корупційне існування, намагаються вивести з ладу цей “прожектор”. В арсеналі цих контрдій задіяно важку артилерію - звернення у Конституційний Суд. Заявники, серед яких колишні “регіонали”, хочуть, щоб ця інституція визнала незаконним, таким, що ущемлює права людини, Закон про відкритість декларацій політиків і держслужбовців. Судді КС вивчають це звернення. Їхнє рішення — тест для судової системи і всього суспільства. Якщо вони його здадуть, у корупціонерів не буде шансів.

Малюнок Юлії ЛІЩЕНКО

Схожі новини