Передплата 2024 «Добра кухня»

«Людину-вовка» доправили у психлікарню у Дніпрі

Але перед тим нелюд, який вбив і розчленував власну матір, розгулював селом  і навіть побував на цвинтарі... 

Історія про резонансне вбивство, яке сталося у липні цього року у селі Лисятичі Стрийського району, несподівано отримала продовження. Наша газета писала про цей моторошний випадок (“ВЗ” від 21.07.2016 р., стаття під назвою “Сатаніст чи божевільний?”). 33-річний чоловік убив і розчленував власну матір. Тіло 54-річної жінки сховав у пивниці, під картоплею. Воно пролежало там сім днів. Правоохоронці виявили у хаті, де загибла мешкала зі своїм сином, окультну літературу, книжки магів та карпатських мольфарів. Тоді правоохоронці запевнили, що затримали убивцю і відвезли у СІЗО. Аж раптом до мене зателефонувала мешканка села Лисятичі і повідомила, що у соцмережах у групі “Підслухано у Стрию” пишуть, що убивця, який відправив на той світ власну матір, розгулює рідним селом. Сидів біля пам’ятника Шевченку, що у центрі села. Бачили його і у Стрию, біля школи.

“З психлікарні утік убивця своєї матері, переховується у своєму селі, — йшлося у дописі одного з користувачів. — По ночах ходить по селу. Заходить до людей, просить продукти. А поліція нічого не робить”. Я зателефонувала до сільського голови села Лисятичі Зеновія Блискуна, чи чув він про цей випадок. “Він ходить на волі. Люди в шоку. Бачили його. Просив їсти, пити”, — сказав голова села. Пан Блискун каже, що одразу виїхав у ту хату, де він просив води і хліба. Очевидець пан Ярослав бачив убивцю на власні очі...

Як так могло статися, що небезпечний злочинець опинився на волі? Може, він володіє гіпнозом і утік з психлікарні? Мені вдалося поспілкуватися з паном Ярославом. Ось що він розповів телефоном: “У середу, 7 вересня, близько десятої вечора я повернувся з роботи. Відкрив двері у хату... Включив світло. Раптом чую: “Славік, дай мені води і хліба. І я піду”. Я його одразу впізнав, він недалеко від мене жив. Поводився спокійно. Був вбраний у темний плащ, і був не підстрижений. Я боявся дзвонити у поліцію, бо був вдома сам, сусіди — на роботі. Він при мені поїв і пішов...”. Коли сільський голова забив на сполох, і повідомив про це у поліцію, там відповіли: “Не може такого бути...”. “Я уже вдома кілька днів не живу. Перебрався до тітки”, — додав пан Ярослав. Чути було, що чоловік досі не оговтався від пережитого шоку. А сестра загиблої пані Марії — пані Ганна, як дізналася, що її племінник ходить по селу, одразу втекла жити до сусідки. Їхні хати розташовані поруч, через паркан. Селяни бачили, з четверга на п’ятницю у будинку, де знайшли розчленоване тіло Марії, горіло світло...

Як розповів речник управління Державної пенітенціарної служби у Львівській області Мирослав Демків, затриманий перебував у Львівському СІЗО. Однак Стрийський міський суд виніс ухвалу від 2 вересня і замінив йому запобіжний захід з тримання під вартою на поміщення у психлікарню у Львівській області. “З СІЗО у психіатричну лікарню він вибув 7 вересня”, — додав пан Демків.

Отже, під вартою убивця не був. І саме у цей день, ввечері, після рішення суду, його бачив пан Ярослав на порозі свого дому. “Його визнали неосудним, — сказав у коментарі “ВЗ” керівник відділу Стрийської поліції ГУ НП у Львівській області Іван Малиш. — Однак Львівська психіатрична лікарня відмовилася його утримувати та лікувати. Вони звернулися із листом до пана Загарії (начальник управління поліції у Львівській області. — Авт.), аби їм надали супровід з правоохоронців, щоб перевезти убивцю до психлікарні у Дніпрі (саме там утримуються небезпечні убивці). “На волі він не був жодного дня, — переконує мене Іван Малиш. — У п’ятницю зранку його привезли у психлікарню у Дніпрі. Це 100%”. (Ми перевірили цю інформацію. З власних джерел нам підтвердили, що убивцю власної матері привезли до Дніпра, супровід повернувся до Львова. — Авт.). “Чому львівські лікарі відмовилися його лікувати?” — запитую керівника Стрийської поліції. “Вони сказали, що такого придурка ще не бачили. Це “людина-вовк”, — зауважив поліціянт.

Керівник Стрийської поліції розповів, коли правоохоронці привезли його у Дніпро, убивця якраз відійшов після уколів. Коли зрозумів, де знаходиться, кричав: “Я усіх вас тут прикінчу...”.

Слідство у цій справі триває. Чи причетні до вбивства інші особи — встановить суд.

Фото автора

Схожі новини