Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Турчинов: «Цей геополітичний наступ може стати для Путіна початком кінця»

  • 17.08.2016, 12:00
  • 2 574

Метою Кремля на європейському напрямку є руйнування єдності ЄС та перетворення його складових на корумповані автократії.

Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов у статті «Національна безпека України: виклики та пріоритети», опублікованій у середу в газеті «Голос України».

Метою Кремля на європейському напрямку є «руйнування єдності ЄС та перетворення його складових на корумповані автократії, за своєю сутністю подібні путінській Росії», підкреслив секретар РНБО.

«Підтримуючи авторитарні тенденції в регіоні, в тому числі прямо фінансуючи антидемократичні політичні сили, корумпуючи еліти, активно використовуючи криміналітет, Росія виступає чинником руйнування міжнародної безпеки, суспільного регресу і деградації», - вважає він.

Турчинов детально проаналізував ситуацію у світі, Європейському регіоні, а також у Російській Федерації, виклавши своє бачення шляхів розв'язання наявних проблем та конфліктів. «Російська агресія в Україні, війни на Близькому Сході, нестабільність та військові конфлікти в Північній Африці, зростання напруженості у відносинах між державами Східної Азії, агресивні провокації КНДР, міжнародний тероризм є симптомами кризи глобальної системи міжнародної безпеки, що з часом тільки поглиблюється», - сказав він.

Говорячи про російську зовнішню політику, секретар РНБО висловив думку, що «нинішня спроба геополітичного наступу може стати прелюдією кінця путінського режиму».

«Сьогодні Кремль вживає всіх заходів до відновлення прямого контролю над державами, території яких колись входили до Російської/радянської імперії. Україна, Білорусь, Молдова, Казахстан, країни Південного Кавказу та Центральної Азії - це першочергові об'єкти російської агресії», - зазначає Турчинов.

За його словами, у російській агресивній стратегії Україна посідає ключове місце, «без її повного підпорядкування завданням Кремля успішне продовження агресивного зовнішнього курсу РФ неможливе». «Битва за Україну для путінської РФ, як і для ленінської РРФСР, - поворотний момент. Якщо Кремль переможе, то система європейської безпеки буде остаточно зруйнована, а перед російськими військами відкриється шлях далі на Захід. Якщо Україна вистоїть - розповзання війни буде зупинене», - заявив секретар РНБО.

Схожі новини