Передплата 2024 ВЗ

Система е-декларацій досі не запрацювала, попри обіцянки НАЗК

  • 03.09.2016, 16:06
  • 12.9K

Система відображення електронних декларацій, яка отримала атестат відповідності ще 31 серпня, досі не працює в штатному режимі.

Зокрема, публічний портал єдиного державного реєстру декларацій станом на 11 ранку 3 вересня не містить жодної декларації.

Між тим, він мав містити принаймні ті декларації, які були введені в систему в період з 15 до 22 серпня — у відповідності до рішення НАЗК, "старі" декларації лишаються чинними.

Нові декларації, що вводяться до системи, також мали автоматично з’являтися на порталі.

Спостерігачі повідомляють про проблеми з поданням декларацій та з поштовим сервісом.

Зокрема, портал сприймає не всі сертифікати електронного ключа, а через надто коротку сесію не вистачає часу на заповнення форми.

Пошта, що має надходити від системи електронних декларацій, переважно потрапляє до спаму або взагалі не надходить по користувачів. Як з’ясували у форумі щодо використання електронних ключів, поштовий сервер НАЗК, встановлений Держспецзв’язком, використовує проблемний сертифікат.

Нацагентство звинувачує браузер Google у технічних проблемах е-декларування

Національне агентство з питань запобігання корупції спільно з Державним центром кіберзахисту та протидії кіберзагрозам зараз усувають технічні вади системи електронного декларування.

Про це повідомляє прес-служба НАЗК, передає Еспресо.

"Проблеми щодо початку декларування на порталі е-декларацій пов’язані з браузером, який відображає лише Інтернет-браузер Google Chrome, і це не свідчить про непрацездатність порталу. Для усунення даної помилки достатньо виконати рекомендації розробника Google Chromе про відновлення налаштувань за посиланням", - стверджують у НАЗК.

У Нацагентстві пояснили, що порожня сторінка виникала під час звернення системи для перевірки підпису до акредитованих центрів сертифікації ключів та отримання від них відповідей за більш тривалий час, ніж це передбачено системою.

"Шляхом додаткових налаштувань забезпечено повне функціонування системи. Також наразі триває налаштування системи пошуку вже внесениx до реєстру декларацій, яка має запрацювати протягом 2-3 годин", - повідомили у НАЗК.

ЄС закликає Україну подолати проблеми з e-деклараціями

У Європейському Союзі закликають якомога швидше подолати технічні проблеми, які виникли після повторного запуску системи е-декларацій.

Про це йдеться у заяві представництва ЄС, яке розповсюджене на його сторінці у Фейсбуці.

"Сьогоднішній повторний запуск системи електронного декларування статків, яка отримала сертифікацію, є ще одним важливим кроком у боротьбі проти корупції в Україні. Це є ключовим чинником для продовження успішного процесу реформ. Технічні проблеми, з якими зіткнулася система після свого запуску, мають бути розв'язані якнайшвидше", - наголошують в ЄС.

"Важливо, щоб повна відповідальність за управління системою залишалася за Національним агентством з питань запобігання корупції (НАЗК), а також щоб забезпечувалася незалежність та чесність НАЗК. Також важливо, щоб НАЗК було забезпечено всіма необхідними фінансовими та людськими ресурсами, аби вона могла виконувати свою роль відповідно до міжнародних зобов'язань України. Представництво ЄС наголошує, що повторний запуск системи електронного декларування статків став ще "одним важливим кроком у боротьбі проти корупції в Україні", - йдеться в повідомленні.

Система е-декларацій після "виправлення" не приймає декларації

Система електронного декларування доходів чиновників, запущена 1 вересня після двотижневої доопрацювання, не дозволяє багатьом користувачам подати декларацію.

Про це повідомляє AIN.UA.

Видання нагадує, що в систему довелося внести низку змін і виправлень, які, зокрема, стосуються взаємодії системи е-декларування з бібліотеками електронних ключів. Всі подані до 15 серпня декларації необхідно буде подати заново.

Теоретично, увійти в систему, маючи електронний цифровий підпис, видану Державною фіскальною службою, може будь-який громадянин України.

Але за фактом редакції видання не вдалося пройти далі стадії завантаження ЕЦП. Після авторизації відображається порожня сторінка.

Наразі точно невідомо, чи ця проблема виникає у всіх, хто має електронний цифровий підпис, проте кілька людей, які намагалися подати декларацію, також повідомили про проблеми із системою.

Transparency сподівається, що влада не допустить дискредитації е-декларацій

Громадська організація "Тransparency International Україна" сподівається, що влада не допустить дискредитації системи електронного декларування.

Про це заявив виконавчий директор "ТІ Україна" Ярослав Юрчишин, інформуєдепартамент комунікації Transparency International.

"Розкриття посадовцями інформації про власні статки та публікація такої інформації у відкритому доступі - це прогресивний та впевнений крок на шляху до підзвітності, доброчесності та очищення публічного сектору від нечистих на руку людей. Маємо надію, що Президент, який так доклався до запуску, не допустить дискредитації системи чи то через внесення змін до антикорупційного законодавства, чи то через заборону е-декларування через Конституційний Суд", - сказав він.

У Transparency International також сподіваються, що НАЗК повноцінно виконуватиме функції адміністрування системи, не піддаючись політичним впливам.

Гройсман позитивно оцінює старт системи е-декларацій

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман вважає позитивом те, що 1 вересня повноцінно запрацювала система електронного декларування.

Про це він написав у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Позитивна новина - Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації (ДССЗЗІ) учора затвердила надання атестату на комплексну систему захисту інформації системи е-декларування. Отже, система електронного декларування з 1 вересня повноцінно запрацювала. Вітаю усіх, хто боровся за те, щоб це все ж відбулось!», - зазначив Гройсман.

Порошенко: "Запуск електронного декларування — це революційний крок, який назавжди розділить систему держслужби на часи «до» і «після» його введення"

Президент подякував усім причетним до запуску системи.

Президент України Петро Порошенко заявив, що запуск електронного декларування активів чиновників є ще одним важливим кроком у створенні нової сучасної структури по боротьбі з корупцією в Україні. Про це глава держави написав у Facebook.

«Без сумніву, запуск електронного декларування — це революційний крок, який назавжди розділить систему державної служби на часи «до» і «після» його введення. Сьогодні всім очевидно, що проблеми зі стартом електронного декларування носили суто технічний характер, але будуть розслідувані за участю міжнародних експертів і громадськості. А політична воля вищого керівництва держави на запуск цієї системи — незмінна, вона була, є і буде. Більше того, вважаю себе одним із авторів цієї системи. І мені коштувало чималих зусиль, щоб переконати народних депутатів, лідерів фракцій підтримати її створення, а потім узгодити цю технологію, до коми включно, з нашими європейськими партнерами», — написав він.

«Так само мусив втрутитися два тижні тому в подолання технічних проблем і взяти під особистий контроль повноцінний старт системи», — додав він.

«Дякую всім, хто протягом цих двох тижнів наполегливо працював над виправленням чужих помилок, завдяки чому за лічені години почне працювати система електронного декларування статків високопосадовців — разом з адміністративною та кримінальною відповідальністю за порушення порядку її подання чи надання недостовірних відомостей», — наголосив глава держави.

Порошенко подякував усім причетним до запуску системи.

«Ми робимо ще один важливий крок у створенні нової сучасної структури в боротьбі з корупцією, і що важливо — у конструюванні превентивних механізмів. Нагадую, що закон, згідно з яким ми запускаємо систему, називається «Про запобігання корупції». І в цій роботі правоохоронні органи отримали ще один надзвичайно важливий та дієвий інструмент», — додав він.

НАЗК запустило в промислову експлуатацію системи е-декларацій

Національне агентство з питань запобігання корупції ухвалило рішення про запуск системи електронних декларацій.

Таке рішення НАЗК схвалило на засіданні в середу ввечері, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Прийняти в постійну промислову експлуатацію з 1 вересня в 0 годин 0 хвилин систему електронних декларацій", - зачитала це рішення голова НАЗК Наталія Корчак.

Рішення було ухвалене одноголосно.

Голова Держспецзв’язку Леонід Євдоченко особисто передав керівникові НАЗК атестат відповідності комплексної системи захисту інформації е-декларування.

Як відомо, початок повноцінної роботи НАЗК, включно із системою електронного декларування, є ключовою перепоною для впровадження безвізового режиму.

Також запуск електронного декларування є умовою для отримання Україною траншу МВФ.

Раніше Держспецзв’язок відзвітував про виправлення недоліків е-декларування.

Порошенко: «Систему е-декларування запустять сьогодні вночі»

Система електронного декларування почне свою роботу в ніч з 31 серпня на 1 вересня.

Про це заявив президент України Петро Порошенко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Очільник держави зазначив, що сертифікат безпеки для системи електронного декларування доходів вже сьогодні буде передано до Національного агентства з питань запобігання корупції.

"Запуск системи електронного декларування повинен відбутися не першого вересня в 00.00, а 31 серпня о 23.59, коли буде урочисто запущена ця програма. Вчора мені повідомили, що сертифікат готовий і сьогодні в кінці дня він повинен бути офіційно вручений представникам Національного агентства з питань запобігання корупції", - наголосив Порошенко.

Доступ до електронних декларацій закрили до осені

Національне агентство з питань запобігання корупції закрило доступ до системи електронного декларування.

Про це повідомили на сторінці відомства у Facebook

23 серпня набуло чинності рішення щодо функціонування Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, - повідомляють в установі.

НАЗК нагадало, що система електронного декларування розпочне працювати у повному обсязі з 1 вересня.

"Суб`єкти декларування, які до набрання чинності цим Рішенням, подали до Реєстру необхідні документи, повинні невідкладно, але не пізніше семи календарних днів, які обраховуються з 1 вересня 2016 року, перевірити зміст поданих ними до Реєстру документів. Та у разі виявлення неповних або недостовірних відомостей в них подати виправлені документи", - також вказують у відомстві.

Джерело: Gazeta.ua

НАЗК: "Зламу системи е-декларування не було"

Комісія з перевірки фактів поширених у ЗМІ дійшла висновку, що несанкціонованого втручання в роботу системи електронного декларування 19 серпня не було.

Про це йдеться на офіційній сторінці НАЗК у Facebook.

"Комісією з перевірки фактів поширених у засобах масової інформації народними депутатами України Вінником І.Ю. і Геращенком А.Ю. щодо декларації члена Національного агентства з питань запобігання корупції Рябошапки Р.Г., було встановлено, що у п’ятницю, за результатами прес-конференції народних депутатів України Вінника І.Ю. та Геращенка А.Ю. Антон Геращенко в ЗМІ з’явилися повідомлення про злам електронної системи декларування, а також про те, що користувачем Рябошапкою Р.Г. Rouslan Riaboshapka була подана декларація до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування", - зазначено у повідомленні.

За наказом голови НАЗК була створена комісія з перевірки вищезгаданих фактів. Комісія провела своє засідання та заслухала пояснення працівників апарату Національного агентства та директора ТОВ "Міранда".

"Заслухавши пояснення й опрацювавши матеріали перевірки, комісія дійшла висновку, що несанкціонованого втручання в роботу системи електронного декларування 19.08.2016 не було. Подача декларації Рябошапки Р.Г. 19.08.2016 до системи була здійснена за допомогою дійсного електронного цифрового підпису, що не належить члену Національного агентства з питань запобігання корупції Рябошапці Руслану Георгійовичу", - повідомили у НАЗК.

У НАЗК відзначили, що "при цьому файл підпису цієї декларації містить гіперпосилання на акредитований центр сертифікації ключів Державного підприємства "Українські спеціальні системи".

Запуск е-декларування дозволить отримати гроші МВФ у вересні,

Запуск системи електронного декларування до 1 вересня прискорить надходження коштів від Міжнародного валютного фонду.

Про це заявив міністр фінансів Олександр Данилюк, повідомляє "Економічна правда".

Він зазначив, що для того, аби отримати транш у вересні, необхідно виконати й низку інших умов, втім не назвав їх.

"Якщо система повністю запрацює з 1 вересня і ніяких проблем не буде, то ми зможемо розраховувати на транш у вересні", - наголосив Данилюк.

Експерти: "Декларація Рябошапки" створена не тестовим ключем, держцентр підробив документ"

Підроблена електронна декларація, подана від імені члена НАЗК Руслана Рябошапки, була підписана не тестовим ключем, як повідомлялося раніше, а повноцінним електронним ключем, що був створений державним підприємством "Українські спеціальні системи" (УСС).

Про це свідчать відкриті дані про ключ, з’ясовані за його номером.

В п'ятницю Руслан Рябошапка оприлюднив номер ключа, за яким було заведено фальшиву інформацію від його імені - 425D4BC6E44FFB1004000000E20E000026190000.

Представники експертної групи, яка опікується питаннями цифрового підпису, підтвердили, що ключ виданий державним підприємством "Українські спеціальні системи", а також, що він не має статусу тестового.

З даних на скріншотах виходить, що електронний ключ не мав статусу тестового і, відповідно, був створений держпідприємством за підробленими документами або без документів.

Експерти зазначають, що в суботу статус ключа змінився на "відкликаний", а згодом і він зник з бази даних

На сертифікатах пробного ключа зазначено, що цей цифровий документ - тестовий, також повинно бути зазначено, що він завірений підписом для тестових ключів. У ключа, яким підписана декларація Рябошапки, цих ознак немає.

Видача повноцінного ключа вимагає особистої аутентфікації і перевірки документів особи, якій він видається. В даному випадку підприємство сертифікувало завідомо фальшивий ключ на неіснуючий ІПН.

Колишній заступник генпрокурора Віталій Касько, коментуючи цю інформацію у Facebook, що дії тих, хто безпосередньо втрутився в систему, можуть кваліфікуватися як кримінальний злочин за ст.361 КК (несанкціоноване втручання в роботу автоматизованих систем).

"І тут можна спробувати говорити про ч.2 - групою осіб + спричинило значну шкоду, бо за приміткою до цієї статті йдеться про те, що шкода може полягати не лише у матеріальних збитках", - написав він

Решта можуть іти як організатори, підмовники чи пособник - через ч.ч.3/4/5 ст.27 КК (залежно від того, яка форма співучасті буде доведена).

ПРООН: «Зламу системи е-декларацій не було»

Програма розвитку ООН заявляє, що зламу системи електронного декларування у п’ятницю не було.

Про це йдеться у заяві ПРООН на сторінці у Facebook.

У ПРООН нагадали, що 12 серпня Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України (ДССЗЗІ) офіційно повідомила, що розробленому програмному комплексу "Єдиний реєстр декларацій осіб, уповноважених на виконання державних і муніципальних функцій", в результаті експертних обговорень, не буде виданий сертифікат.

Таким чином, система програмного забезпечення, яка стартувала 15 серпня, функціонує в тестовому режимі, чекаючи повної сертифікації. Система продовжувала працювати в тестовому режимі 19 серпня.

"Відповідно до технічних регламентів України, використання програмного забезпечення в тестовому режимі дозволяє користувачам пройти аутентифікацію тестовим ключем електронного підпису і відправити тестову декларацію. Технічні фахівці НАЗК розглянули системні логи і підтвердили нам, що вчора система не була зламана", - йдеться у повідомленні.

Міранда: «Зламу системи е-декларацій не було, використано тестовий ключ»

В компанії-розробнику системи електронних декларації стверджують, що скріншоти, продемонстровані на прес-конференції народних депутатів Івана Вінника та Антона Геращенка, не свідчать про злам системи.

Про це написав на Facebook один з представників розробника Михайло Кавун, його повідомлення поширив також директор Міранди Юрій Новіков.

"Це не хак. Це профанація. Система знаходиться в дослідній експлуатації. Дозволено використання тестових ключів ЕЦП", - заявив він.

За його словами, ця можливість буде автоматично заблокована при переході систему у промислову експлуатацію, що має відбутися 1 вересня.

"Алгоритм зламу простий: виписують на сайті ІІТ тестовий ключ на Рябошапку та подають декларацію.

При запуску системи в промислову експлуатацію використання тестових ключів відключається", - пояснив представник компанії-розробника.

Декларацію від імені Рябошапки створили з ключем дочки ДССЗЗІ

За даними технічних співробітників НАЗК, електронний цифровий підпис, яким підписана фальшива декларація від імені члена НАЗК Руслана Рябошапки, є "тестовим" і був сертифікований державним підприємством "Українські спеціальні системи".

Про це в коментарі "Європейській правді" повідомив народний депутат Олексій Рябчин, що перебував в приміщенні НАЗК.

Рябчин зазначив, що перебував у приміщенні разом з представницею Програми розвитку ООН, донора проекту е-декларацій.

"Технічні представники (агентства) пояснили мені, що за технічними даними ключ був створений державним підприємством УСС. Цю інформацію видно, якщо зайти до системи із комп’ютера, підключеного до "закритого контуру", під паролем адміністратора", - розповів депутат.

Він, водночас, не навів докази своїх слів (приміром, скріншот системи), пояснивши, що знає цю інформацію зі слів технічних представників НАЗК: "Я свідомо не хотів дивитися на інформацію, що видно під паролем адміністратора, щоби не було звинувачень, що я порушую правила доступу до персональних даних, абощо. Але мені як депутату на мій запит повідомили дані про сертифікат та про час заповнення декларації".

Рябчин наголосив, що в НАЗК спростували дані про злам системи.

"Навіть без глибоких знань ясно, що ми не можемо казати про хакерський злам. Не було зламу та змінення декларації, що вже подана Рябошапкою. Йдеться про використання ключів, що доступні лише в режимі тестової експлуатації.

І для мене не зрозуміло, навіщо взагалі було запускати систему, поки триває режим тестової експлуатації, навіщо НАЗК ухвалило це рішення", - заявив депутат.

"Якщо у когось було бажання дискредитувати систему, то її треба було дискредитувати саме таким методом", - вважає він.

"Українські спеціальні системи" є дочірнім підприємством Держспецзв'язку (ДССЗЗІ) - служби, на адресу якої лунали звинувачення у гальмуванні атестації е-декларацій. Сервери системи на вимогу ДССЗЗІ розміщено на технічному майданчику "Українських спеціальних систем".

Геращенко заявив про злам системи е-декларування

Народний депутат Антон Геращенко заявив про злом системи електронного декларування.

За його словами, зламати поточний варіант системи е-декларування може навіть хакер середнього рівня, інформує Еспресо.TV.

"Сьогодні у системі з’явилась декларація, заповнена невідомою особою від імені члена НАЗК Руслана Рябошапки. Там йдеться, що Рябошапка у 2015 році отримав як доход 25 млн гривень від невстановленого виробника програмного забезпечення. Цей запис зараз є в системі. Ми впевнені, що це зробив не Рябошапка", — сказав Геращенко.

Тепер НАБУ має підстави відкрити кримінальне провадження щодо цієї інформації, вважає Геращенко.

Держспецзв’язку заявила про готовність самостійно доробити систему е-декларування

Голова Держспецзв'язку зробив заяву, яка суперечить дорученню президента.

Якщо ТОВ «Міранда» не встигне завершити роботу над системою електронного декларування та виправити всі виявленні раніше недоліки до 1 вересня, то продовжити цю роботу може Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України, заявив її голова Леонід Євдоченко

«Тоді (якщо ТОВ “Міранда” не встигне завершити роботу над системою реєстру електронних декларацій) держава має втрутитися в цю ситуацію і взяти на себе (відповідальність) та доопрацювати цей продукт», — заявив Євдоченко після закінчення спільного засідання комітетів Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції і з питань інформатизації та зв'язку в четвер, 18 серпня, увечері, передає РБК-Україна.

У відповідь на уточнююче запитання журналістів, чи може Держспецзв’язку завершити роботу над системою, Євдоченко не виключив такої можливості. «Може, і ми… Ну, НАЗК так пропонує», — уточнив голова Держслужби спецзв’язку.

МВФ не дасть Україні гроші без сертифікації е-декларування

Міжнародний валютний фонд надіслав листа уряду України, в якому закликав невідкладно виправити недоліки системи електронного декларування і запустити її в повноцінному режимі.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на відповідний документ.

"Без сертифікації система не вважатиметься робочою та не відповідатиме зобов’язанням за програмою, підтриманою МВФ. Тому ми закликаємо вас невідкладно виправити цей недолік", - йдеться в документі.

Лист з Вашингтона за підписом керівника місії фонду Рона ван Роодена був надісланий особисто прем’єр-міністру Володимиру Гройсману, декільком ключовим міністрам та главі Національного агентства із запобігання корупції Наталії Корчак.

Копія документа є також у декількох дипмісіях в Києві, хоча ті не є в переліку адресатів.

Порошенко доручив до 31 серпня сертифікувати систему е-декларацій

Держспецзв'язку має до 31 серпня видати атестат відповідності комплексної системи захисту інформації Єдиного державного реєстру декларацій.

Про це повідомила у Facebook голова НАЗК Наталія Корчак, передає Еспресо.

Таке рішення ухвалено під час робочої наради у Президента України Петра Порошенка з питань запуску системи електронного декларування.

"До 31 серпня 2016 року Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України (ДССЗЗІ) у співпраці з Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй в Україні (ПРООН) повинна доопрацювати перші три модулі програмного забезпечення Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування", - повідомила Корчак.

В свою чергу, Держспецзв'язку належить усунити недоліки, допущені компанією-розробником програмного забезпечення, і видати так само до 31 серпня атестат відповідності комплексної системи захисту інформації Єдиного державного реєстру декларацій.

Климпуш-Цинцадзе: "Е-декларування без сертифікату дозволить безкарно приховати доходи"

Запуск системи електронного декларування без відповідного сертифікування Держспецзв`язком є дозволом на безкарне приховування доходів.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе.

"Відповідно до антикорупційного законодавства, державні службовці зобов’язані подавати декларацію лише один раз, і повторно ніхто не в праві змусити їх це зробити. Таким чином, подавши недостовірну інформацію для декларування до отримання сертифікату (у режимі дослідної експлуатації), особа не буде притягнута до кримінальної відповідальності, оскільки така декларація не може бути належним доказом у суді", - йдеться в повідомленні.

Мерило про е-декларування: "Якщо взагалі казати про зраду, то це воно"

Яніка Мерило прокоментувала запуск е-декларування, наголосивши на тому, що основна ціль впровадження цієї системи таким чином не буде досягнена.

Гройсман: "Е-декларування запрацювало тільки в тестовому режимі"

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що усі рішення для повноцінного запуску системи електронного декларування мають бути ухвалені у найкоротші терміни.

Про це він сказав у коментарі щодо запуску системи е-декларування, повідомляє у понеділок Урядовий портал.

"Отже, система електронного декларування сьогодні запрацювала, хоча, на жаль, поки тільки в тестовому режимі. Як стверджує НАЗК, програмне забезпечення має достатні програмні модулі для подання, зберігання та оприлюднення декларацій, як цього і вимагає законодавство, і може розпочинати працювати", - зазначив Прем'єр.

За його словами, усі необхідні рішення, щоб виправити цю ситуацію, по-перше, мають бути ухвалені та реалізовані в найкоротші терміни.

"І, по-друге, відповідно до мого доручення, Національне агентство України з питань державної служби зараз проводить службову перевірку щодо встановлення осіб, причетних до того, що система електронного декларування не запрацювала своєчасно. За її результатами будемо робити висновки. І все одно система електронного декларування в Україні буде!", - додав Гройсман.

РПР: «Провал е-декларування «вб’є» гривню і безвізовий режим»

Після зриву е-декларування та відмови міжнародних партнерів надавати економіці країни фінансову допомогу, українська валюта може значно знецінитись.

Про це заявили представники Реанімаційного пакету реформ та депутати, коментуючи запуск системи е-декларування активів держслужбовців «у тестовому режимі», передає журналістка Громадського.

За їх словами, обов'язковою вимогою надання Україні - 4млрд доларів допомоги МВФ та 1,2 млрд євро від ЄС — є запуск системи електронного декларування 15 серпня в повноцінному, а не тестовому режимі.

«Це вбивство безвізового режиму і фінансові допомоги від МВФ та ЄС. Без цього гривня знеціниться. Вбито не лише можливість притягнути чиновника до відповідальності, створено можливість приховувати свої статки ціною безвізу і подальшим збіднінням українців», — сказав голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

За його словами, відмова в атестації електронного декларування носить політичний характер.

«Немає жодної причини не дати атестат відповідності. Це питання не юридичне, а політичне», — сказав він.

Депутат від БПП Сергій Лещенко, в свою чергу, назвав провал е-декларування «корупційною контрреволюцією».

«Все що відбувається, це ширше явище — це корупційна контрреволюція. Не розумію, як президент пояснюватиме світовій спільноті свою участь у цьому процесі», — сказав він.

За словами, депутата від БПП Мустафи Найєма, що ситуація, яка відбувається з е-декларування свідчить про те, що країна після Януковича зовсім не змінилась.

«Мені сьогодні надзвичайно соромно. Не знаю, чи соромно президенту, але сьогодні я маю сказати людям з Transparency International, які інвестують в Україну, що наш президент не дотримав слова. Боротьба з корупцією далі імітується», — сказав Експерт з питань адвокації Реанімаційного Пакету Реформ, член правління Transparency International Ukraine Ярослав Юрчишин.

У ЄС вже нагадують, що запущена система е-декларування не виконує головної вимоги

Запуск системи електронного декларування з сертифікатом технічної безпеки є ключовою умовою.

Про це повідомив у Twitter керівник групи підтримки України Єврокомісії Петер Вагнер, передає Еспресо.

"Представництво ЄС: сертифікат технічної безпеки для електронних декларацій є ключовою умовою!" - нагадав він заяву Представництва ЄС.

В заяві наголошувалося на необхідності запуску електронного декларування з сертифікатом безпеки.

"Важливо, щоб система була запущена з сертифікатом безпеки, який гарантує кримінальну відповідальність за неправдиві свідчення", - наголосили в Представництві ЄС.

"Сертифікат технічної безпеки - це ключова умова. Важливий крок у боротьбі з корупцією в Україні!" - підкреслили у відомстві.

В Україні запрацювала система е-декларування активів посадовців

Повноцінне електронне декларування активів посадовців запрацювало о 00:00 15 серпня.

Про це повідомила голова НАЗК Наталія Корчак у Facebook, передає Еспресо.

"Ну що ж дорогі друзі, як бачите, без політики і без істерики, рівно о 00.00 ми, вчасно запустили електронне декларування, система працює, тепер розробникам потрібно зконцентруватися на усуненні недоліків і отримати сертифікацію", - повідомила Корчак.

НАЗК сподівається уже завтра запустити електронне декларування

НАЗК сподівається запустити електронне декларування 15 серпня.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) доручило розробнику програмного забезпечення ТОВ "Міранда" доопрацювати комплексну систему захисту інформації (КСЗІ) системи електронного декларування, Держспецзв'язку має провести її повторну оцінку до 14 серпня.

Про це пише DW.com.

Голова НАЗК Наталія Корчак зазначила, що рішення запустити систему електронного декларування 15 серпня не скасовано. Однак, якщо сертифікат Держспецзв'язку не буде отримано, систему подання декларацій буде заблоковано.

За словами очільниці НАЗК, на даний момент відсутні гарантії того, що власники баз даних захищені від проникнення в систему електронного декларування ззовні.

"Будь-який хакер середньої руки зможе цю систему зламати і модифікувати дані", - заявила Корчак в ефірі телеканалу "112 Україна".

"Можливий такий варіант, згідно з яким помилки будуть виправлені разом з тими експертами Держспецзв'язку, які роблять експертизу. Ми можемо об'єднати ці дві стадії та доопрацювання перетворити на експертизу. Тоді ми б могли 14 серпня на 14:00 призначити засідання експертної ради і отримати атестат", - розповів, своєю чергою, член НАЗК Руслан Рябошапка, його слова наводить "Інтерфакс-Україна".

Голова Держспецзв'язку Леонід Євдоченко погодився вказати розробнику програмного забезпечення на недоліки системи і провести повторну атестацію до 14 серпня. За його словами, в експертної ради є близько десяти серйозних зауважень до системи, які необхідно усунути.

НАЗК: "Електронне декларування наразі вразливе до хакерських атак"

Система електронного декларування без атестата відповідності системі захисту інформації вразлива до хакерських атак.

Про це сказала голова Національного агентства з питань запобігання корупції Наталія Корчак.

За словами Корчак, на даний момент відсутні гарантії того, що власники баз даних захищені від проникнення в систему електронного декларування ззовні, а хакери зможуть легко міняти дані в деклараціях.

«Запуск системи без будь-якої мінімальної захисту означає, що на стадії заповнення декларації з персонального комп'ютера і на стадії, коли ці дані надходять у відповідну систему, будь хакер середньої руки зможе цю систему зламати і модифікувати дані», — сказала Корчак в коментарі«112 Україна».

Про це сказала голова Національного агентства з питань запобігання корупції Наталія Корчак.

За словами Корчак, на даний момент відсутні гарантії того, що власники баз даних захищені від проникнення в систему електронного декларування ззовні, а хакери зможуть легко міняти дані в деклараціях.

«Запуск системи без будь-якої мінімальної захисту означає, що на стадії заповнення декларації з персонального комп'ютера і на стадії, коли ці дані надходять у відповідну систему, будь хакер середньої руки зможе цю систему зламати і модифікувати дані», — сказала Корчак в коментарі«112 Україна».

Член НАЗК звинуватив Держспецзв'язок в саботажі е-декларування

Член Національної агенції з питань запобігання корупції Руслан Рябошапка звинуватив Держспецзв'язок в саботажі електронного декларування.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Таким чином Рябошапка прокоментував відмову служби у сертифікації комплексу збирання та обробки електронних декларацій.

"Очевидно, що нічим іншим, аніж цинічним і тупим саботажем впровадження одного із найбільш ефективних антикорупційних інструментів такі дії назвати не можна", - написав він.

"Очевидно, що це потребує негайних оцінки та реагування з боку Глави держави, Уряду і компетентних правоохоронних органів", - наголосив Рябошапка.

"Саме для цього Держспецзв'язок влаштовував істерику нам, членам НАЗК, які обрали для експертизи КСЗІ незалежне від цієї державної установи підприємство. Для того, щоб повністю підконтрольне Держспецзв'язку ДП могло зробити саме той висновок, який не дасть змоги почати роботу системи е-декларування", - підкреслив член НАЗК.

Експерт: «Проблеми з програмним забезпеченням для е-декларацій - фіктивні»

Жодних проблем з програмним забезпеченням для системи електронного декларування немає.

Про це написав експерт РПР, Голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін на своїй сторінці у Facebook.

Таким чином він прокоментував відмову служби у сертифікації комплексу збирання та обробки електронних декларацій.

"Насправді не має ніяких проблем з софтом, розробленим за гроші Світового Банку та Програми розвитку ООН", - відзначив Шабунін.

"Просто політична "еліта" боїться показати скільки грошей вони вкрали у нас після Революції Гідності, коли ми з останніх сил споряджали армію і добровольців", - зауважив він.

Гройсман пригрозив відповідальним за запуск е-декларування

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман попередив відповідальних за запуск електронного декларування, що у них є два дні, аби система запрацювала.

Про це він написав на своїй Facebook-сторінці у п'ятницю ввечері, висловлюючи обурення відмовою ДССЗЗІ у сертифікації комплексу збирання та обробки електронних декларацій.

"Я не бачу жодних виправдань тому, що за два дні до передбаченого терміну введення в дію системи електронних декларацій приймається таке рішення", - заявив Гройсман.

"Комусь очевидно дуже не хочеться, щоб ця система, яка має на меті антикорупційні цілі, реально запрацювала і заради цього ставиться під загрозу не тільки довіра суспільства до влади, а й репутація України в очах міжнародних партнерів", - додав він.

"Я уже попередив керівництво НАЗК і ДССЗЗІ — у них є ще два дні на виправлення ситуації. Якщо система е-декларування не буде запущена вчасно, то я буду добиватись того, щоб усі, хто не забезпечив вчасного запуску системи, включаючи керівництво цих органів, понесли за це саму жорстку персональну відповідальність", - наголосив голова уряду.

Джерело: Українська правда

Держспецзв'язок відмовив у атестації е-декларування

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації ДССЗЗІ в п’ятницю ввечері повідомила про відмову у сертифікації комплексу збирання та обробки електронних декларацій.

Про це йдеться у заяві ДССЗЗІ, що оприлюднена на facebook-сторінці органу.

Відомство стверджує, що система не готова до роботи та містить невідповідності технічному завданню.

"Було виявлено значну кількість невідповідностей реалізованих рішень із захисту інформації вимогам технічного завданн

Схожі новини