Передплата 2024 «Добра кухня»

Печерський суд дозволив Генпрокуратурі вилучати будь-які документи з НАБУ

  • 05.08.2016, 15:31
  • 2 184

Ухвала Печерського суду дозволяє вилучити будь-які матеріали, документи чи електронні носії в приміщенні НАБУ.

Про це йдеться у повідомленні НАБУ, передає Еспресо.

Суддя Печерського суду дозволив вилучати у будівлі НАБУ: "документи в їх електронному та паперовому вигляді, комп’ютерну техніку, флеш-накопичувачі, блокноти, записні книжки, чорнові записи, засоби зв’язку та інші речі, які використовувались та використовуються в ході неправомірних дій, а також можуть містити відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення"

У НАБУ вважають, що суддя санкціонував вилучення будь-яких документів чи носіїв інформації будь-де в приміщенні Національного бюро.

Санкція на обшук видана 4 серпня та діятиме протягом 30 днів з дня постановлення ухвали.

Дану ухвалу, як і самий обшук, Національне антикорупційне бюро вважає незаконною, і "буде вживати усіх необхідних дій в межах чинного законодавства для захисту матеріалів досудових розслідувань та іншої важливої інформації від спроб незаконного вилучення".

У НАБУ заявили, що не мають повноважень для "прослушки"

Співробітники Національного антикорупційного бюро надали ГПУ документи, які підтверджують законність дій Бюро.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ, передає Еспресо.

Зазначено, що представникам Генпрокуратури було "роз’яснено, що згідно діючого законодавства НАБУ не має повноважень для здійснення автономного прослуховування".

НАБУ стверджує, що "користується потужностями СБУ, відтак факти, наведені як підстави для обшуку, рівно як і відомості, внесені до ЄРДР в рамках даного провадження, не відповідають дійсності".

У НАБУ назвали прізвище фігуранта справи, через якого прийшла ГПУ

Ключовим підозрюваним у кримінальному провадженні є заступник прокурора Київської області Олександр Колесник, затриманий детективами НАБУ у справі про розкрадання цукру.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ, передає Еспресо.

"В якості підстави для обшуку в ухвалі було вказано розслідування кримінального провадження від 22.04.2016 р. за фактом здійснення незаконного прослуховування співробітниками НАБУ телефонних розмов фігурантів розслідуваного Бюро кримінального провадження за фактом розкрадання цукру зі складів державної спеціалізованої бюджетної установи "Аграрний фонд" у Черкаській області загальною вартістю понад 300 млн. грн", - йдеться у повідомленні.

Зазначено, що ключовим підозрюваним у даному провадженні є заступник прокурора Київської обл. Олександр Колесник, затриманий детективами НАБУ 18 травня 2016 року і взятий під варту за рішенням суду 20 травня 2016 року.

Його підозрюють у скоєнні правопорушення за ч.2 ст. 364 КК України ("Зловживання владою або службовим становищем").

Луценко: «НАБУ прослуховувало непричетний до криміналу телефон»

Детективами НАБУ прослуховувався телефон непричетного до кримінального провадження громадянина.

Про це заявив під час брифінгу Генеральний прокурор Юрій Луценко.

"Цей громадянин не є посадовою особою і ніяким чином не пов'язаний із фігурантом кримінальної справи, працівником ГПУ. Він жодним чином до цього непричетний. Хто у цьому винен? Оперативна установка, яку давало СБУ і, можливо, помилилось з телефоном, або детектив, який слухав непричетного громадянина і, вияснивши, що він не є фігурантом справи, мав у цей же момент припинити прослуховування, це встановить слідство", - розповів Луценко.

Він наголосив, що саме для цього була проведена виїмка документів у НАБУ.

Луценко розповів, що слідчі знайшли в будівлі НАБУ

Наразі слідчі Генеральної прокуратури й досі проводять обшуки у Національному антикорупційному бюро.

Про це заявив генеральний прокурор України Юрій Луценко, повідомляє Еспресо.TV.

"Наразі слідство ГПУ знаходиться на території НАБУ, отримано необхідні документи, після остаточного аналізу яких ми зробимо висновок: хто з працівників якого правоохоронного органу - Служби безпеки чи НАБУ - причетний до незаконного прослуховування телефону громадянина, що не є фігурантом законного слідства НАБУ", - наголосив він.

У НАБУ розповіли про обшуки

Підставою для обшуку в Національному антикорупційному бюро було розслідування кримінального провадження від 22 квітня 2016 року за фактом незаконного прослуховування телефонних розмов фігурантів одного з кримінальних проваджень, яке розслідує бюро.

Про це повідомила прес-служба НАБУ, передає Газета.ua.

Групу з обшуку очолив начальник управління ГПУ з розслідування кримінальних проваджень у сферах державної служби та власності Дмитро Сус.

На підтвердження законності своїх дій працівники ГПУ пред'явили ухвалу суду.

"Показово, що дане провадження розпочали у квітні, одразу після того, як НАБУ ініціювало активне обговорення у публічній площині питання про надання Бюро прав для автономного прослуховування. Три місяці справа "пролежала на полиці", і тепер, коли відповідний законопроект підготовлено, погоджено та винесено на розгляд Верховної Ради, слідчі прийшли до Національного бюро з обшуком. І ще один цікавий момент — стаття, за якою кваліфіковане дане кримінальне провадження, не належить до компетенції підрозділу, очолюваного паном Сусом", - зауважив директор НАБУ Артем Ситник.

Станом на 14:00 5 серпня дій, спрямованих на вилучення документів чи обшук в кабінетах працівників або в інших приміщеннях бюро, з боку працівників ГПУ не вчиняли.

Також, за повідомленням прес-секретаря НАБУ Світлани Оліфіри, у приміщенні установи не було представників "Альфи".

На час проведення обшуку з метою уникнення можливих провокацій для забезпечення правопорядку у будівлі задіяли групу спецназу НАБУ.

За словами Оліфіри, представники Генпрокуратури перебувають у приміщенні установи.

Водночас, прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган у Facebook повідомила, що ГПУ вилучила документи.

Луценко попереджав Ситника про обшук

Генпрокурор України Юрій Луценко вчора ввечері телефонував директору Національного антикорупційного бюро Артему Ситнику і попереджав про проведення обшуку

Про це він заявив на брифінгу, передає Еспресо.TV.

"Хочу наголосити, що ще вчора ввечері я особисто зв'язався з керівником НАБУ і попередив його про ці дії. Бо розглядаю спільно діяльність з НАБУ як союзницьку роботу. Я зробив цей дзвінок і розраховував на об'єктивну роботу спільно з НАБУ", - заявив Луценко.

За його словами, наразі слідчі ГПУ знаходяться в НАБУ.

Ситник: «Підрозділ Суса не має компетенції обшукувати через "прослушку"»

Розслідування незаконного прослуховування НАБУ телефонних розмов фігурантів одного з кримінальних проваджень не відноситься до компетенції начальника управління з розслідування кримінальних справ у сфері економіки Генпрокуратури Дмитра Суса.

Про це заявив директор НАБУ Артем Ситник, передає прес-служба Бюро.

"Показово, що дане провадження було розпочато у квітні, одразу після того, як НАБУ ініціювало активне обговорення у публічній площині питання про надання Бюро прав для автономного прослуховування. Три місяці справа "пролежала на полиці", і тепер, коли відповідний законопроект підготовлено, погоджено та винесено на розгляд Верховної Ради, слідчі прийшли до Національного бюро з обшуком", - повідомив Ситник.

Він відзначив, що "стаття, за якою кваліфіковане дане кримінальне провадження, не відноситься до компетенції підрозділу, очолюваного паном Сусом".

Екс-помічник генпрокурора: «НАБУ прослуховувало саме членів Генпрокуратури»

Національне антикорупційне бюро незаконно прослуховувало співробітників Генеральної прокуратури.

Про це заявив колишній помічник генерального прокурора, народний депутат Валерій Карпунцов, повідомляє "РБК-Україна".

Він зазначив, що знає цю історію прослуховування, і запевнив, що йдеться саме про членів ГПУ. Понад те, якщо цей факт буде доведено, то представникам Бюро загрожує подання за низкою статей Карного кодексу.

"Там, починаючи від перевищення службових повноважень, закінчуючи несанкціонованим заняттям інформації. Тобто там не буде одна стаття - там буде букет. А те, що це працівник правоохоронного органу, то це у даному випадку обтяжуюча обставина", - наголосив Карпунцов.

У НАБУ заперечують виїмку документів Генпрокуратурою

Національне антикорупційне бюро працює в штатному режимі, внаслідок обшуку нічого не вилучено.

Про це повідомляє офіційна сторінка НАБУ.

"Станом на 14:00 5 серпня дій, спрямованих на вилучення документів чи обшук в кабінетах співробітників або інших приміщеннях Бюро, з боку працівників ГПУ не вчинялося", - йдеться у повідомленні Бюро.

На час проведення обшуку з метою уникнення можливих провокацій для забезпечення правопорядку у будівлі було задіяно групу спецназу НАБУ.

У НАБУ пов'язують обшуки з розглядом Радою закону про прослуховування

Обшуки у приміщенні Національного антикорупційного бюро України можуть бути пов'язані з розглядом Верховною Радою законопроекту про автономне прослуховування.

Про це заявила прес-секретар Національного антикорупційного бюро України Світлана Оліфіра, повідомляє Еспресо.TV.

"Ми наразі розглядаємо це в контексті того, що Антикорупційне бюро очікує на розгляд Верховною Радою законопроекту, який надає нам дозвіл на автономне прослуховування, на автономне зняття інформації з каналів зв'язку. Чи може це бути тиском чи ні, наразі говорити не можемо", - зазначила вона.

Водночас Оліфіра відмовилася давати оцінки діям Генпрокуратури.

"Факти, за якими порушено Генеральною прокуратурою кримінальне провадження, не відповідають дійсності. Відповідні документи сьогодні були представлені до уваги слідчо-оперативної групи, яка з'явилася до НАБУ", - наголосила вона.

Шабунін: «До НАБУ з обшуком прийшов департамент ГПУ ім. Грановського/Кононенка»

Департамент Генпрокуратури, який прийшов з обшуком в НАБУ, пов'язують із народними депутатами від БПП Олександром Грановським та Ігорем Кононенком.

Про це написав у Facebook голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін, передає Еспресо.

"В НАБУ з обшуком прийшов департамент ГПУ ім. Грановського/Кононека під керівництвом Діми Суса (який переслідував нас, Каська, Сакварелідзе та ін.)", - написав Шабунін.

За його словами, "ключовою ціллю цих клоунів були не процесуальні дії, а запуск новини про "про незаконну прослушку, здійснювану НАБУ".

"Порошенко і Ко генерують для МВФ виправдання, чому вони не дають НАБУ право на автономну прослушку. Юрій Луценко остаточно перетворює ГПУ в піар-агенцію, яка, як бачите, обслуговує не лише його рейтинг, а й інтереси нового клану Порошенка", - заявив Шабунін.

У Луценка пояснили, чому обшукують НАБУ

Генеральна прокуратура розслідує факт незаконного прослуховування фізичної особи в рамках кримінального провадження, яке розслідує НАБУ.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала прес-секретар генерального прокурора Юрія Луценка Лариса Сарган, передає Еспресо.

"Генеральна прокуратура України розслідує факт незаконного прослуховування фізичної особи в рамках кримінального провадження, яке розслідує НАБУ. З метою відшукання та вилучення документів, які дозволять встановити винних осіб, ГПУ проведено виїмку документів. Проводяться необхідні слідчі дії", - наголосила вона.

Оперативники Генпрокуратури прийшли з обшуком до НАБУ

Слідчо-оперативна група Генеральної прокуратури здійснює обшуки у Національному антикорупційному бюро.

Представники ГПУ вже пред'явили рішення суду щодо проведення обшуку, повідомляє "ТСН".

Як зазначають у відомстві, підставою для цього стало розслідування щодо незаконного прослуховування співробітниками НАБУ телефонних розмов.

Наразі НАБУ не пускає слідчих всередину, тож вони викликали спецпідрозділ "Альфа".

Схожі новини