Передплата 2024 «Добрий господар»

Винники атакують скажені лисиці!

Карантин триватиме два місяці.

Винники, що поблизу Львова, атакують лисиці. Із травня 2015-го до липня 2016 року зареєстровано три випадки проникнення лисиць у приватні садиби. Господарі убили тварин та доставили їх у ветеринарні лабораторії. У всіх випадках було виявлено вірус сказу. А вже з 18 липня у Винниках оголосили карантин, який триватиме 60 діб. Таке розпорядження видав голова Винників Володимир Квурт.

Завідувач відділення особливо-небезпечних інфекцій Львівського обласного лабораторного центру державної санітарно-епідеміологічної служби України Ганна Павлів розповіла, останній випадок, через який і оголосили карантин, зафіксовано 14 липня. У Винниках лисиця вкусила собаку на території приватного будинку, що на вулиці Львівській, неподалік лісу. Господар знешкодив дику тварину... А 15 липня Львівська регіональна державна лабораторія ветеринарної медицини в цієї лисиці виявила вірус сказу.

Громадська активістка і зоозахисниця Наталя Вишневська зауважила, така ситуація виникла через ігнорування профілактики з боку фітосанітарної служби України. “Так триває не один рік, — обурюється пані Наталя. — Не вакцинується ніхто: ні дикі тварини, ні домашні. Вилікувати від сказу неможливо ні тварину, ні людину. Це 100% летальні випадки. Все, над чим я працюю, зараз летить у прірву… В Україні повністю зруйнований державний контроль”.

Фахівці зазначають, коли на подвір’я заходять непрохані дикі звірі і контактують з людьми чи домашніми тваринами, слід про такі факти повідомляти представників ветеринарної служби за телефонами: 233-22-00, 252-27-24. Або телефонувати безпосередньо лікарю-ветеринару у м. Винниках: (050)847-52-54.

Щорічно в Україні реєструють близько 100-110 тисяч осіб, які звернулись за медичною допомогою з приводу укусів тваринами. 60% потерпілих отримують скерування на лікування за підозрою в інфікуванні вірусом сказу. З 1991 року в Україні зареєстровано 49 випадків загибелі людей від сказу. За 6 місяців поточного року у Львові зареєстровано 438 випадків укусів людей тваринами, з них невідомими — 199 випадків. У Львівській області зареєстровано 13 випадків сказу серед тварин, зокрема, лисиць та домашніх собак (це Пустомитівський, Городоцький, Жидачівський, Кам’янка-Бузький, Буський та Жовківський райони).

Фото з особистої сторінки у “Фейсбуці” Антона Віскарева

Схожі новини