Передплата 2024 ВЗ

В Іспанії з Черновецьким розбираються, а в «молодої команди» коліна дрижать

Екстрадиції в Україну сина скандального екс-мера є кому боятися

Повідомлення іспанських ЗМІ про затримання у Барселоні Черновецького викликало такий шквал версій і коментарів в українському інформаційному просторі, наче це столичного мера, а не його сина «пов’язали». Нічого дивного, кажуть експерти, натякаючи на те, що ниточки від Черновецького-молодшого до Черновецького-старшого ведуть. «Сім’я» - вона хоч в Іспанії, хоч у Грузії (де осів Льоня Космос) «Сім’я». Хвилюватися є чого не лише Черновецьким, а й «молодій команді» екс-мера, яка після розлуки зі шефом непогано у Києві прилаштувалася — у Київраді, під парламентським куполом. Грішили ж разом, а за гріхи і спитати можуть.

Подробиці про іспанську спецоперацію повідомили одразу два видання - El Mundo та El Espanol. За їхньою інформацією, силовики затримали кількох осіб (серед них переважно — росіяни й українці), яких підозрюють у причетності до злочинної організації, відмиванні грошей (йдеться про суму у 10 мільйонів євро), підробці документів та податкових махінаціях. Серед затриманих журналісти згадують прізвище Степана Черновецького — із припискою, що йдеться саме про сина київського екс-мера. В El Espanol Черновецького-молодшого назвали головою злочинного угруповання, яке займалося, зокрема, відмиванням коштів через дорогий японський ресторан у Барселоні, куди частенько навідувалися зіркові гравці однойменного футбольного клубу. Під час спецоперації затримали і власника цього VIP-закладу Армена Маїляна. Судячи з його постів у соцмережах, з Черновецьким-молодшим вони не просто знайомі, а кращі друзі.

«Вранці дізнався з преси, що мого сина буцімто затримали в Іспанії. Жахлива новина, роздута іспанськими журналістами!» - відреагував на інформацію від El Mundo та El Espanol Леонід Черновецький, заявивши: затримання не було. «Це неправда. Мій син — у себе вдома, в Барселоні. Зараз відповідає на запитання поліції про обставини, пов’язані з якоюсь людиною. Якби його хотіли затримати, то давно б затримали», - обурювався Черновецький у Facebook, запевняючи, що його син — чистий перед законом. El Espanol колишній мер пригрозив позовом на мільйон доларів. Пообіцяв і з поліцією розібратися, яка «офіційно заявила у пресу» про Черновецького-молодшого.

Поки колишній градоначальник строчив скарги, в Українському МЗС підтвердили інформацію про затримання у Барселоні 11 осіб, серед яких були українці та росіяни, котрі живуть в Іспанії. Генконсульство у Барселоні взялося з’ясовувати, скільки серед затриманих — громадян України. Прізвищ не озвучували.

Виглядає на те, що справа, в якій фігурує прізвище Черновецького-молодшого, прямого стосунку до діяльності київської «Сім’ї» в Україні не має. Це викликало дискусію: чи логічно взагалі говорити про екстрадицію Степана Черновецького в Україну? Яка екстрадиція, кажуть одні, якщо синові екс-мера інкримінують порушення іспанських законів, а, значить, і відповідати він має перед іспанським судом. Та й в Украї­ні, мовляв, Черновецькому-молодшому ніяких підозр не оголошували, у розшук не подавали.

Усе ще попереду, парирують інші, нагадуючи про вікопомну діяльність київського екс-мера та його «молодої команди» з Черновецьким-молодшим включно. «У часи Черновецького відбулося кілька цинічних земельних афер, у результаті яких прославилася і збагатилася «молода команда», а київська громада втратила свою землю, - написав у Facebook нардеп Борислав Береза. - Тепер частина цієї команди сидить у Київраді й у Верховній Раді. Хтось на офіційних посадах, а хтось — як сірий кардинал. Видача Степана Україні лякає багатьох чиновників й аферистів, пов’язаних з дерибаном землі, який зараз активно розслідує Генпрокуратура. Усе це підводить до розуміння, що ми, схоже, напередодні чергового гучного скандалу».

Київську паніку на хвилі іспанської «лихоманки Черновецького» прогнозує і політолог Тарас Березовець. «Нещодавно, — нагадує, - відновили розслідування щодо зловживань екс-мера Черновецького і людей з його оточення. Видача Черновецького-молодшого Україні може стати фатальною для багатьох людей, у тому числі і тих, які облаш­тувалися у Раді. Уважно спостерігаємо. Хтось точно почне смикатися. Саме тому дуже правильна думка генпрокурора Юрія Луценка превентивно позбавляти депутатів закордонних паспортів».

Схожі новини