Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Замість коледжу вступиш у... пісок

Через  ремонт на площі вступна кампанія поліграфістів — під загрозою зриву

Для Львівського поліграфічного коледжу Української академії друкарства перший день вступної кампанії ознаменувався скандалом. Саме від 11 до 20 липня цей навчальний заклад, як і усі інші, намагатиметься залучити до себе якнайбільше вступників. Але на перепоні освітянам стали.... тривалі ремонтні роботи на площі Митній, де розташований головний вхід до коледжу. Гори щебеню і піску, екскаватори й турнікети заблокували центральний вхід до навчального закладу. Адміністрація та викладачі змушені пробиратись до місця роботи манівцями. Але найгірше те, що “перекрили кисень” потенційним абітурієнтам, які мають заносити документи на вступ особисто до приймальної комісії (основний прийом до коледжу — для абітурієнтів на базі 9-ти класів базової середньої освіти, це діти 14-15 років).

Не кожному вступникові вистачить терпіння обходити з півкварталу, керуючись стрілками-вказівниками, щоб знайти “чорний вхід” у навчальний заклад, пройти через виробничі приміщення, заставлені верстатами, потім — через внутрішній дворик, а далі піднятися на другий поверх, де засідає вступна комісія. Абітурієнти з інших міст, які погано орієнтуються у місті, взагалі можуть загубитися і передумають вступати.

До редакції “ВЗ” зателефонувала заступник директора коледжу Корнелія Ярка. Вона повідомила, що керівництво коледжу переживає, що через “блокаду” комунальників не виконає державного замовлення. Освітяни сподіваються на розуміння міської влади і розв’язання проблеми протягом найближчих днів. Журналісти “ВЗ” вирушили в коледж, аби розібратися у проблемі. Будівля коледжу справді стоїть як в облозі — всюди купи піску і щебеню, площа обгороджена парканами. Майже від вулиці Пекарської працівники коледжу розвісили на будинках папірчики-вказівники, які показують дорогу. У коридорах навчального закладу — порожньо. У кімнаті приймальній комісії можна побачити хіба одного-двох вступників…

Наразі працівники коледжу поставили намет на... зупинці громадського транспорту на вулиці Личаківській. Там постійно чергує працівник закладу і всіляко намагається скерувати абітурієнтів з батьками на шлях для подачі документів. “Незважаючи на перекриття центрального входу, люди до нас ідуть, - розповідає майстер виробничого навчання Надія Вишивана, яка чергує в наметі. - Уже сьогодні було десять-дванадцять пар (тобто вступник із мамою чи батьком. - Авт.). Місцеві орієнтуються, куди йти, а немісцевих мусимо супроводжувати до входу. Прикро нам вийшло. Ніхто на наші скарги не реагує. Сподіваємося на допомогу влади...”.

“За декілька днів до початку вступної кампанії підрядник, який ремонтує площу Митну, почав загороджувати її парканом, - розповів “ВЗ” директор Поліграфічного коледжу Михайло Антоник. - Почали встановлювати металеві турнікети. Десь 5 липня вони загородили нас зовсім і сказали, що це на 2-3 дні. Ми кажемо їм: шановні, у нас вступна кампанія з 11 липня! Вони запевняють: 2-3 дні, кабелі кинемо - і все буде нормально. Загородили. І на цьому їхня робота припинилася. Ми почали дзвонити по всіх інстанціях — у міську раду, в обласну адміністрацію, на гарячу лінію Кабміну, гарячу лінію міської ради. Ніхто не реагує. Почали сваритися з підрядниками, сказали, що ми то все поріжемо і все одно відкриємо. А вони кажуть: “Ідіть до Садового і там вирішуйте”. А до Садового зараз додзвонитися чи потрапити на прийом дуже важко! Коли вже почався прийом документів і ми побачили, що люди не знають, куди йти, — взагалі була катастрофа. Ми поставили “будку” на зупинці на вулиці Личаківській, там чергують двоє викладачів, які скеровують сюди. Але люди по-різному розуміють те скерування. Одного вступника ми знайшли аж на Валовій. Йшла по вулиці наша викладач і побачила у нього в руці нашу рекламку. То він аж на Валовій шукав наш коледж....”.

“Подивіться, на площі Митній нормально функціонує ресторан, вхід до нього працівники чомусь не загородили, - веде далі директор коледжу. - Є доступ також і до підземного переходу. А от ми виявилися крайніми... Роботи проводить державна фірма. Вони нікуди не поспішають. Працювати починають з 10-11-ї години ранку, о 13.00 у них обід, часті перекури, працюють до 15.00-15.30, і далі знову ніхто нічого не робить”.

Коментар для “ВЗ”

Лілія ОНИЩЕНКО, начальник управління охорони історичного середовища ЛМР

Незручності для коледжу, звичайно, є, але вони мусять їх перетерпіти. Через декілька днів ці незручності будуть ліквідовані. Просто перед центральним входом до коледжу вирили траншею, де будуть прокладати кабель. Прокладуть кабель, закриють траншею — і вони зможуть ходити. Ми говорили з керівництвом коледжу, пояснювали, що до кінця тижня постараємося завершити роботи. Нібито отримали розуміння... Усі хочуть, щоб все було зроблено, але щоб їх це не торкалося, але це неможливо. У подібній ситуації і музей Пінзеля, і “Кумпель”, і дитяча поліклініка, але всі мусять ходити іншими шляхами, поки ремонту на площі не зроблять. Зараз там повним ходом йдуть роботи. Виявили багато різних “підводних каменів”, наприклад, електричні мережі, яких не було у викопіюванні. Ми не знали про ці мережі, а їх треба міняти. На жаль, процес трохи затягується, але робити треба. В подальшому плануємо відремонтувати фасад Поліграфічного коледжу і музею Пінзеля. Проти цього коледж, думаю, не буде протестувати... Опісля прокладуть систему освітлення, поверхневий водовідвід, замостять площу плитками (у них будуть вмонтовані лампи, які створюватимуть ефект зоряного неба), облаштують місця для сидіння і зелені зони. Фонтан уже практично готовий, до нього тільки не встановлені форсунки. До завершення ремонту на площі ми його не будемо запускати. Щодо ремонту сходів у підземний перехід — у міському бюджеті маємо передбачити кошти на ремонт принаймні тієї частини, яка йде по площі. Водночас шукаємо спонсора, який би профінансував встановлення ліфта для неповносправних на цих сходах.

Схожі новини