Передплата 2024 «Добра кухня»

Не буде вступу «поза конкурсом». Будуть квоти...

У нас доволі часто змінюються міністри освіти. Але незмінною традицією залишається звичка змінювати “правила” гри в останній момент.

6 червня Міносвіти внесло зміни у свої Умови прийому до ВНЗ на цей рік. Відповідно до цього у вищих навчальних закладах необхідно було змінити Правила прийому.

Нагадаємо, прийом документів починається 11 липня. Які ж новації очікують цьогорічних вступників? Про це ми попросили розповісти відповідального секретаря приймальної комісії Національного університету “Львівська політехніка” Романа Шуляра.

- Насамперед, - зазначив пан Роман, - ліквідовано вступ поза конкурсом. Замість нього буде вступ за квотами для чотирьох категорій вступників. Це, зокрема, окремі категорії інвалідів, діти-сироти, військовослужбовці, які після 30 листопада закінчили службу, та учасники АТО. Квота - до 10 відсотків від державного замовлення на ту чи іншу спеціальність. Для цих категорій вступ - без складання зовнішнього незалежного оцінювання. Є ще три категорії вступників, які мають право вступати без ЗНО, за співбесідою. Це — чорнобильці, інваліди Революції гідності та інваліди АТО. А ще без ЗНО мають право вступати кримчани, які закінчили школу на материковій Україні. “Львівська політехніка” є уповноваженим міністерством вищим навчальним закладом і має право на підставі довідки зі школи (а це наша Академічна гімназія) прийняти випускника з Криму, який там закінчив школу після 20 лютого 2014 року. Такі діти в Академічній гімназії проходять Державну атестацію з двох предметів — української мови і літератури та історії України. Замість третього предмета кримчани можуть складати у “Львівській політехніці” іспит або пройти творчий конкурс.

- Чи справді усі заяви цього року абітурієнти подаватимуть в електронній формі?

- Це так. Виняток - для осіб, які підлягають особливим умовам вступу. Але щодо електронних заяв є деякі зміни. Подачу електронної заяви фактично поєднали з паперовою заявою. Тепер вступник зобов’язаний при поданні електронної заяви завантажити скан-копію свого шкільного атестата, і університети за тією скан-копією повин­ні визначити правильність розрахунку середнього бала додатку до атестата і прийняти рішення про допуск чи недопуск вступника до конкурсу.

- Ви згадали про державне замовлення на підготовку фахівців тієї чи іншої спеціальності. Наскільки це все відбувається справедливо і прозоро?

- Останніми змінами до Умов прийому міністерства остаточно і безповоротно закріплено систему: найкращі вступники за рейтинговими списками ЗНО отримують бюджетні місця у тих ВНЗ і на тих спеціальностях, які вони вказали у своїх заявах як пріоритетні. Щодо нашого університету, то деякі спеціальності, де є творчі конкурси, залишилися на старій системі розподілу державного замовлення. Це - архітектура, дизайн, образотворче мистецтво (реставрація старого), пожежна безпека, журналістика. Шоста спеціальність, яка збереже фіксований розподіл, — це фармація, віднесена до медичних спеціальностей. Для бакалаврів, які вступають на базі молодшого спеціаліста, і для вступників до магістратури система розподілу державного замовлення не змінилася. Університет отримує місця і оголошує конкурс вступників.

Схожі новини