Передплата 2024 ВЗ

Порошенко: "Держава робить все для відновлення звільнених міст"

  • 05.07.2016, 14:11
  • 2 546

Про це під час виступу в Слов'янську на урочистостях до 2-ї річниці визволення північних міст Донецької області від бойовиків заявив Петро Порошенко.   

Президент Петро Порошенко наголосив, що вже два роки міста живуть нормальним життям, але ще треба відновлювати десятки пошкоджених мостів, сотні кілометрів розбитих доріг, тисячі розтрощених будинків і допомогти сотням тисяч вимушених переселенців.

Глава держави підкреслив, що держава робить все можливе аби допомогти місцевим бюджетам, які через руйнацію економіки прифронтових територій відчувають катастрофічний брак коштів.

Президент зауважив, що за його ініціативою депутати Верховної ради розглянули зміни до бюджету, щоб спрямувати резерви до загального фонду обласних бюджетів Донецької та Луганської областей Водночас, Президент наголосив, що треба перевіряти ефективність використання кожної копійки українського бюджету, забезпечити відновлення інфраструктури Донбасу.

«В окупованих містах та районах повинні знати: щойно вони повернуться додому, під суверенітет України, українська держава відновить повноцінне фінансування цих міст, районів і сіл, відбудує з допомогою наших партнерів по всьому світу все, що зруйноване через російську агресію. Окупанти і лише окупанти заважають відновленню нормального життя та миру. Але ми зробимо все, щоб мир повернувся і на окуповану частину Донбасу», - наголосив Петро Порошенко.

Президент зазначив, що з серпня 2014 року лише в Слов’янську, Миколаївці та Семенівці відновлено 420 об’єктів соціально-житлового призначення, у Краматорську відновлено 190 об’єктів. «Тому нам так потрібен мир. Ви, сподіваюся, бачите, яких я до того докладаю зусиль. І є чимало таких, хто мене за це нещадно критикує. Але мене надихає ваша підтримка, я відчуваю, наскільки сильним є ваше прагнення до миру», - сказав Петро Порошенко і подякував тим мешканцям Донбасу, які зробили вибір на користь своєї української Вітчизни.

«Ми обов’язково встановимо мир і повернемо всі окуповані території під український прапор політико-дипломатичним шляхом. Не маю сумніву, що дипломатична та оборонна битва за Україну, за незалежність, за майбутнє українських дітей завершиться нашою великою спільною перемогою», - наголосив Петро Порошенко.

Президент у Слов’янську вручив нагороди українським військовослужбовцям

Президент Петро Порошенко під час урочистих заходів з нагоди 2-ої річниці звільнення Слов’янська та Краматорська вручив ордени та медалі 26 військовим Збройних Сил та Національної гвардії за мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.

Ордени Богдана Хмельницького ІІІ ступеня Президент вручив старшому лейтенанту Максиму Володенкову, майорам Сергію Євтушенко та Анатолію Козелу, полковнику Олександру Зуєву, капітанам Олександру Мосійчуку, Денису Півчуку, Степану Радчуку, Юрію Руденку, Андрію Тімакову та Костянтину Чурсіну, Начальнику Генерального штабу Віктору Муженку.

Нагороджені військові неодноразово брали участь у боях з проросійськими бойовиками, проявляючи при цьому особисту силу волі, вірність військовій присязі, відповідальність та рішучість.

Орден «За мужність» ІІІ ступеня отримали старший сержант Олег Бескровний, старші солдати Євгеній Васильєв, Микола Глум та Андрій Гром, сержант Андрій Слободянюк, прапорщик Григорій Слухай та головний старшина Іван Шевчук.

Глава держави також вручив ордени «За мужність» ІІІ ступеня нацгвардійцям — підполковникам Владиславу Аллерову та Костянтину Корніцькому, полковнику Сергію Трофименку.

Ще 5 військових отримали медалі «За військову службу Україні» та «Захиснику Вітчизни».

Президент: «За два місяці телевежа на горі Карачун на Донеччині має бути відбудована»

Президент Петро Порошенко під час урочистих заходів з нагоди 2-ої річниці звільнення Слов’янська та Краматорська від проросійських бойовиків наголосив, що за два місяці на Донеччині має бути відбудована радіо-телевізійна передавальна станція «Краматорськ».

Глава держави повідомив, що сьогодні відвідав гору Карачун, де у липні 2014 року оборону тримали підрозділи 95-ї бригади, снайпери, артилеристи, підрозділи Управління держаної охорони. Тоді артилерія ворога била по телевежі, бо агресор вважав її найбільшою загрозою для себе.

«Цю телевежу, з якої йшла правда про війну, вони боялися найбільше. Ми домовилися, що вже через два місяці телевежа має бути відбудована. І більше терміну на це я не даю», - зазначив Президент. Петро Порошенко наголосив на неприпустимості затягування термінів відновлення роботи радіо-телевізійної станції «Краматорськ», а також підкреслив необхідність виділення коштів та забезпечення обладнанням.

«Це право народу на правду. І ми це право маємо захистити», - підкреслив Петро Порошенко, додавши, що таке право стосується мешканців всього Донбасу, включно з тимчасово окупованими територіями.

Глава держави наголосив: «Гібридна війна, крім справжньої, відкритої війни, включає потужну інформаційну диверсію. І ми не допустимо цього».

Порошенко: "З визволення Слов'янська і Краматорська почалося відродження ЗСУ"

Військова операція із звільнення Слов'янська та Краматорська стала поворотним моментом у відродженні Збройних сил України.

Про це під час виступу в Слов'янську на урочистостях до 2-ї річниці визволення північних міст Донецької області від бойовиків заявив Президент України Петро Порошенко.

"Ті липневі дні стали поворотними в долі Слов'янська, в його історії. У ті дні Україна продемонструвала всьому світові, наскільки рішуче українці стали на захист свободи, демократії, незалежності, суверенітету і територіальної цілісності нашої держави. Ті липневі дні ми можемо по праву вважати доленосним, поворотним моментом у відродженні Збройних сил України", - сказав Порошенко.

За його словами, саме у ті дні два роки тому відроджувані українські Збройні сили склали свій перший бойовий іспит у цій по справжньому Вітчизняній війні.

«Насправді, то був екзамен, який не кожна армія світу здатна скласти. І особливо важливо, що скласти, так швидко відродившись, а по факту створивши з нуля нові Збройні сили України», - підкреслив Президент.

Він нагадав, що на початку липня 2014 року наша армія почала свій визвольний похід, у ході якого українські війська звільнили від окупації значну частину Донецької і Луганської областей і очистили Лівобережну. Два роки тому в результаті філігранно проведеної операції Збройних сил України, Служби безпеки України за підтримки Нацгвардіїї та інших силових підрозділів першими були звільнені Слов'янськ і Краматорськ.

«Говорячи про військову операцію з визволення Слов'янська і Краматорська, ще раз хотів би нагадати про високу оцінку військових експертів: провести операцію з повернення під український суверенітет, під український прапор густонаселених пунктів з мінімальними людськими втратами та мінімальною руйнацією інфраструктури дуже складно. А наші військові - і честь їм і хвала за це - змогли це зробити, зберігши життя людей, які опинилися в зоні бойових дій», - наголосив Порошенко.

Президент: «Відбудовувати Донбас нам допоможуть міжнародні партнери»

Президент України Петро Порошенко наголошує: щойно окупований Донбас повернеться під суверенітет Української держави, його інфраструктуру буде відновлено, в тому числі за допомогою міжнародних партнерів.

"В окупованих містах і районах Донбасу мають знати: щойно вони повернуться додому, під суверенітет України, Українська держава відновить повноцінне функціонування цих міст, районів і сіл. Ми відбудуємо Донбас за допомогою наших партнерів по всьому світу, відбудуємо зруйновану російською агресією інфраструктуру", - сказав Порошенко.

Він зауважив, що сьогодні "лише окупанти заважають відновити нормальне життя і мир на Донбасі".

"Але ми зробимо все, щоб мир повернувся і на окуповану територію Донбасу", - запевнив Президент.

Він нагадав, що з серпня 2014 року лише в Слов'янську, Миколаївці і Семенівці було відновлено 420 об'єктів соціально-житлового призначення. В Краматорську відновлено 190 об'єктів.

"Це, звичайно, мало. Але загроза повномасштабного відновлення бойових дій стримує інвесторів від вкладення інвестицій у реконструкцію регіону. Тому нам так потрібен мир. І ви бачите, скільки зусиль я докладаю для цього", - підкреслив Глава держави.

За його словами, сьогодні ведуться роботи з відновлення інфраструктури на звільнених територіях Донбасу.

"Найближчим часом слід відновити десятки пошкоджених мостів, сотні кілометрів розбитих доріг, тисячі розтрощених будинків, допомогти сотням тисяч вимушених переселенців. Ці роботи ведуться", - сказав Президент.

При цьому він зауважив, що через руйнацію економіки прифронтових територій, місцеві бюджети відчувають нині катастрофічний брак коштів. І тут також, за його словами, держава допомагає.

"Знайдено резерви, які спрямовуються до загального фонду обласних бюджетів Донецької і Луганської областей. І зараз, перевіряючи ефективність використання кожної копійки українського бюджету, треба забезпечити відновлення інфраструктури Донбасу", - зазначив Порошенко.

Джерело: Укрінформ, president.gov.ua.

Схожі новини