Передплата 2024 «Добра кухня»

«Будуємо без хабарів!» – принцип чи «тиск і маніпуляції»?

До фірми-забудовника має відношення нардеп Ігор Васюник, який балотувався на мера Львова... 

У Львові — новий будівельний конфлікт. Цього разу в епіцентрі подій опинилося будівництво не в центрі Львова, а на околиці — вул. Стрийська, 108, що неподалік податкової і ЛАЗу. Біля будмайданчика — плакат з написом “Будуємо без хабарів!”...

За інформацією “ВЗ”, на вул. Стрийській, 108, має постати житловий комплекс на 14-16 поверхів. Земельну ділянку вже 12 років орендує ТзОВ «Будівельна кераміка Львова», що належить родині народного депутата Ігоря Васюника (балотувався на міського голову Львова, запам’ятався виборчим гаслом про “Два Львови”).

Журналіст “ВЗ” звернулася по коментар до Ігоря Васюника. Депутат сказав, що вже не має стосунку до будівельної компанії. Мовляв, коли поповнив лави нардепів, як цього вимагає законодавство, віддав фірму в управління девелоперській компанії “Моя країна”. “Поставив перед ними просту умову — не давати владі хабарів за будівництво, - сказав пан Васюник. - Виявилося, не так просто щось будувати, коли не давати. Девелоперська компанія зуміла дотриматися безхабарності до певного етапу. Далі все зупинилося, бо немає бажання мера Львова Андрія Садового. Не законом керується мер, а бажаннями — з якої ноги встав рано. Суть лозунгу “Будуємо без хабарів!” - якщо їх не давати, то метри квадратні будуть набагато дешевшими”.

Помешкання у новобудовах на Стрийській, 108, стартуватимуть від 12 тисяч гривень за квадратний метр. Ціна буде підвищуватися з кожним етапом реалізації будівельного проекту.

Як сказала “ВЗ” співзасновник девелоперської компанії “Моя країна”, представник інвесторів Тетяна Овчаренко, історія з будівництвом на вул. Стрийській, 108, тягнеться кілька років. Львівська міська рада надала будівельній фірмі усі необхідні дозволи, погодила продовження оренди земельної ділянки ще на 10 років. Згідно з Генпланом Львова (зона Ж4), в цьому районі дозволені багатоповерхівки, однак лише до 16 поверхів. Тетяна Овчаренко запевнила, що будівля буде саме 16-поверховою, з дворівневими квартирами.

“Земельна ділянка перебуває в оренді ТзОВ “Будівельна кераміка Львова” з 2004 року, - інформує п. Тетяна. - 2015 року договір оренди продовжено, цільове призначення землі — зведення багатоквартирного будинку з паркінгами та прибудовами. Замовник будівництва — саме ця компанія. Уже приступили до підготовчих робіт, зачищення ділянки. Коли дійшло до отримання містобудівних обмежень від управління архітектури — все заблокувалося. Головний архітектор Львова має перевірити, чи проект будівництва багатоповерхівки відповідає цільовому призначенню ділянки, чи не забагато поверхів, чи забудовник не вийшов за межі орендованої ділянки. Ми отримали від чиновника необґрунтовані відмови. Містобудівні умови видають за сім днів, а нам тягнуть з дозволами півроку. Щоразу отримували від мерії інші “відписки”... Нова вимога управління архітектури відрізнялася від попередньої або супере­чила їй. Натомість члени містобудівної ради сказали, що у нас усі документи в порядку, немає підстав для відмови. Коли ми вичерпали усі юридичні можливості врегулювання будівельного конфлікту, тоді встановили плакат “Будуємо без хабарів!”. Не піддаємося ні на політичні, ні на фінансові шантажі”.

Інвестори, які планують звести на Стрийській, 108, багатоквартирний будинок, звернулися по допомогу до прокуратури та суду. Скаржаться на керівництво управління архітектури. “Юліан Чаплінський як посадова особа зловживає службовим становищем, перешкоджає нашій діяльності, - сказала Тетяна Овчаренко. - На одній публічній зустрічі ми запитали пана Чаплінського, на яких підставах він не видає містобудівних умов. Він відповів: “Андрій Іванович передумав вам допомагати...”. Даруйте, нам не треба допомагати, бо діємо в рамках закону, нам головне — не заважати. Якщо головний архітектор керується вказівками міського голови Львова, то ми це назвали правовим сепаратизмом. Наш інвестиційний проект мав поповнити бюджет Львова на 24 мільйони гривень. Кошти можна витратити на інфраструктуру, на вирішення проблем з Грибовицьким сміттєзвалищем. Ми мали звести також дитячий садочок, найбільший у місті підземний паркінг та спортмайданчики”.

“Один з інвесторів, який реалізує проект будівництва на вул. Стрийській, 108, - громадянин США, - веде далі Тетяна Овчаренко. - Американець захищатиме свої інтереси, звернеться по допомогу до Торгово-промислової палати, розкаже про будівельні проблеми Львова у посольстві США. Там немає такого поняття, як “хочу чи не хочу вам допомогти”. Міські чиновники створюють Львову репутацію як місту, куди інвесторам ризиковано вкладати кошти у його розвиток”...

Коментар для «ВЗ»

Юліан ЧАПЛІНСЬКИЙ, начальник управління архітектури Львівської міської ради

Мене обурює політизація будівельного питання на вул. Стрийській, 108. Деякі підприємці отримують містобудівні умови, навіть якщо вони політично не дружать з Андрієм Івановичем. Якби були порушення у видачі документів, то люди мали би йти у прокуратуру, а не на прес-конференцію.

Суть у тому, що на Стрийській, 108, планується завищена забудова без жодної соціальної інфраструктури. На картинці я нарахував аж сімнадцять поверхів, а не шістнадцять. Можуть бути будівлі і на двадцять поверхів, але як домінанти, як стрункі структури, а не суцільна стіна. Вони пропонують чотири секції будинку по шістнадцять поверхів. Якби люди зменшили свої амбіції, то їм би нормально видали містобудівні обмеження. Мій обов’язок — не допускати таких прикростей. Це не комфортне житло. Жоден великий об’єкт не проходить без ревізії управління архітектури. Деякі комплекси по півроку вдосконалювали проект. А тут люди хочуть через тиск і політичні маніпуляції добитися свого.

Фото Тетяни Овчаренко

Схожі новини