Передплата 2024 «Добрий господар»

Екологічна проблема у будь-який момент може перетворитися на катастрофу

Що буде з Грибовицьким сміттєзвалищем і куди вивозити сміття?

16 червня у Львівській обласній раді відбулося громадське обговорення проблеми міського сміттєзвалища поблизу Львова у селі Великі Грибовичі. Учасники обговорили питання подальшої долі Грибовицького звалища, проблему вивезення і переробки сміття з міста Львова та поточну екологічну ситуацію в області.

В обговоренні взяли участь представники громад, науковці, депутати обласної ради та інших місцевих рад області. Найгарячіше обговорювали саме екологічну проблему. Професійні екологи та хіміки запевняли, що проблема з екологією є і у будь-яку мить може перетворитися у катастрофу, і зауважили, що можновладці це заперечують. Фахівці кажуть, що сьогодні є три основні питання, вирішення яких має бути кваліфікованим і оперативним: що робити з Грибовицьким сміттєзвалищем далі, куди сьогодні вивозити сміття зі Львова та де знайти полігон для сміття. Однак очікувати, що полігон з’явиться дуже швидко, не доводиться, бо на його облаштування піде до 6 місяців. Представники територіальних громад підкреслили, що не один раз запрошували Андрія Садового на засідання місцевих рад, але на засідання або ніхто не приходив зовсім, або приходили заступники мера.

“Ця проблема стосується не лише Грибовичів і сусідніх територій, а й всього міста. Протягом 10 років Садовий годував обіцянками місцевих і дурив представників територіальних громад”, - наголосив Віктор Климчук, колишній голова екологічної комісії Жовківської міської ради.

За словами юриста Віктора Яцюка, трагедія на сміттєзвалищі сталася через протиправну бездіяльність міської ради та особливо міського голови: “З власного досвіду я б порадив місцевим тримати руку на пульсі та контролювати всі процеси, тільки так вони примусять владу реально діяти”, - порадив правозахисник. Хімік, токсиколог Зофія Кубрак наголосила на небезпеці токсичних речовин, які виділяються під час горіння: “Та гора сміття, а це приблизно як 20-поверховий будинок, постійно димить, бо там є речовини, які самозаймаються. Тому виділяються небезпечні токсичні сполуки: аміак, сірководень, оксиди азоту, сірки, фосфору. Ці сполуки викликають набряки легень, гортані, голосових зв’язок, порушення кровообігу. Найбільшу небезпеку вони становлять для рятувальників. Бо вони перебувають безпосередньо на сміттєзвалищі без належного захисту. Туди взагалі не можна йти без респіратора або протигаза підвищеного захисту, натомість вони працюють у звичайних масках.

Наприклад, жителям Грибовичів радять пити молоко, але тільки не місцеве, бо воно теж може бути заражене токсинами. При згорянні сміття виділяються діоксини, а вони викликають порушення роботи репродуктивної системи, імунної та ендокринної систем”, - підкреслила пані Зофія.

Схожі новини