Передплата 2024 «Добрий господар»

Порошенко: "Відновлення контролю над кордоном на Донбасі є ключовим у виконанні Мінських угод"

  • 28.05.2016, 15:12
  • 1 817

Про це заявив президент України Петро Порошенко під час виступу з нагоди Дня прикордонника.

«Питання охорони кордону і відновлення українського контролю над неконтрольованою ділянкою україно-російського кордону є ключовим у виконанні Мінських домовленостей», - заявив глава держави.

«Вчора Путін прокоментував, що нібито ми маємо робити так зване політичне врегулювання, проводити вибори, а потім вже будемо займатися припиненням вогню і відновленням контролю, - це їхнє розуміння, сценарій проведення виборів під дулами путінських спецназівців», - зазначив Порошенко.

«Він каже, як же це їх (бойовиків) зупинити, коли вони відкривають вогонь? Дуже просто — вогонь відкривають солдати російської регулярної армії та їхні найманці, які діють стовідсотково по команді російських командирів, і наше головне управління розвідки і СБУ надало тому переконливі докази. Обстрілюють з російської зброї, російських гармат, танків, і саме тому був розроблений мій мирний план та мінські домовленості», - зауважив президент України.

Порошенко: "В АТО загинули 67 прикордонників"

Президент України Петро Порошенко повідомив, що з початку антитерористичної операції у бойових діях на Донбасі загинули 67 прикордонників.

Всього за увесь час проведення АТО у бойових діях на сході країни взяли участь понад 15 тисяч українських прикордонників.

"Понад 15 тисяч прикордонників взяли участь у бойових діях під час АТО, 680 з них - відзначено державними нагородами”, - повідомив Глава держави.

Порошенко назвав умови проведення виборів на окупованому Донбасі

Президент України Петро Порошенко назвав умови, за яких можливі вибори на тимчасово окупованому Донбасі, серед них - виведення окупаційних російських військ, відновлення українського контролю над державним кордоном та розгортання озброєної поліцейської місії ОБСЄ.

Як передає УНІАН, про це глава держави повідомив під час виступу в мобільному прикордонному загоні Держприкордонслужби з нагоди Дня прикордонника сьогодні у Києві.

«Мінські домовленості чітко передбачають виведення окупаційних військ з усієї української території, відновлення українського контролю над державним кордоном, запровадження міжнародної озброєної поліцейської місії ОБСЄ, яка для контролю виконання стане на лінії зіткнення, візьме під охорону до виведення в РФ склади відведеної зброї і поставить на всіх пунктах пропуску свої постійно діючі патрулі для того, щоб унеможливити постачання нових підрозділів російських військ, амуніції, озброєння, повернення найманих бойовиків», - додав президент.

«Лише тоді, за українським законодавством, з міжнародними спостерігачами за участі українських партій, кандидатів, при твердих заходах безпеки, при яких ми захистимо кожного, хто бере участь в кампанії, і хто йде голосувати. З допуском українських засобів агітації, ЗМІ ми проведемо вибори, які відповідають міжнародним стандартам ОБСЄ. Ніякого іншого (сценарію) не буде, я на цьому наголошую», - підкреслив Порошенко.

Порошенко: «Вже в травні прикордонники отримають підвищену зарплатню»

Президент України Петро Порошенко заявив, що підвищення грошового утримання у прикордонників почнеться вже з цього місяця.

"Сьогодні з задоволенням хочу повідомити, що рішення РНБО українським урядом виконано. Вчора міністр фінансів, за моїм наполяганням, вніс відповідну пропозицію щодо перенесення дати виплати на травень. І вже за травень українські прикордонники повинні отримати підвищене грошове забезпечення", - сказав президент.

Так, прикордонники мають отримувати не менше 7 тис. грн, а для підполковників грошове забезпечення буде в два рази більше - 16 тис. грн.

Президент також попросив главу Держприкордонслужби Віктора Назаренка проконтролювати належні виплати і доповісти йому особисто.

Порошенко розповів як прикордонники два роки тому врятували йому життя

Президент України Петро Порошенко розповів як прикордонники два роки тому врятували йому життя.

Глава держави наголосив, що в героїзмі прикордонників він особисто мав змогу переконатися багато разів.

«У героїзмі прикордонників я мав можливість особисто переконатися багато разів. Більше того, сьогодні можна вже про це казати, я повною мірою маю підстави стверджувати, що прикордонники врятували моє життя рівно два роки тому у квітні і травні під час перебування, тепер вже на легендарному пункті пропуску "Ізварине". Навколо "Довжанського", коли готувалися збройні провокації, потрапили під обстріл... Найрішучіші, сміливі дії прикордонників дозволили тоді уникнути найважчих втрат», - підкреслив Порошенко.

Джерело: Еспресо.TV, УНІАН.

Схожі новини