Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Закарпатський губернатор задекларував лижі 

А квартири очільника Одещини на 40 малосімейок вистачило б.

Поглянеш на фінансові звіти обласного начальства, і думаєш: «Оце так господарники!». І в казні грошей вистачає. І на чорний день запаси є. І проблеми з квартирним та земельним питаннями «порішали». І з транспортом усе гаразд. Тільки не поспішайте очі терти, щоб прозріти і побачити усі ці дива. Блага — у губернаторських деклараціях. Господарювали б так в областях, як для себе стараються, Європа нам (а не ми їй) давно заздрила б.

Щоб село так жило, як «аграрний» академік бідує!

Серед губернаторів, котрі торік найбільше для бюджету (сімейного) постаралися, рівних не було очільнику Дніпропетровщини. Валентин Резніченко «одоходився» майже на сім мільйонів гривень. Зарплата (162 тисячі річних) — так собі, на кишенькові. Головний годувальник губернатора — цінні папери і банківські рахунки. Точніше — щедрі дивіденди і відсотки з них, яких за рік аж п’ять мільйонів набігло.

Крім грошей у банках (скоро вісім мільйонів «наросте»), Резніченко ще й земельку колекціо­нує. На 11 ділянках губернатор навряд чи зупиниться. Інша його слабкість — дорогі авто. У сімейному гаражі — два позашляховики Land Rover і дворічний Mercedes S500 (на вторинному ринку ціни на таких «меринів» стартують із трьох мільйонів гривень).

«Срібло» у рейтингу «найдоходніших» очільників ОДА — за керманичем Київщини Максимом Мельничуком. Схоже, з підприємницькою жилкою у нього не гірше, ніж з кар’єрною хваткою. До своїх 43 років Мельничук і академіком стати встиг, й у кріслі віце-президента Академії аграрних наук посидіти, і статками на мільйони розжитися.

Річний дохід губернатора Київщини — 2,3 мільйона гривень. 1,8 мільйона з цієї суми Мельничук задекларував як виручку від продажу майна. Продав на два мільйони, залишилося — не на один десяток. У сімейній колекції нерухомості — чотири земельні ділянки, три будинки і квартира на 241 «квадрат». У гаражі, крім «Лексуса» і «Фольксвагена», — моторний човен. На банківських рахунках у подружжя теж густо — майже 13 мільйонів.

Продавши майна на 1,8 мільйона гривень, на третю сходинку у рейтингу «найдоходніших» губернаторів вибився керманич Миколаївщини Вадим Меріков.

Очільнику Волинської ОДА Володимиру Гунчику із доходом 1,6 мільйона гривень дісталася передостання сходинка у топ-п’ятірці. Але за розмірами банківських внесків Гунчик серед губернаторів — абсолютний рекордсмен. На його рахунках — понад 14 мільйонів гривень. Щоб зняти гроші, довелося б інкасаторську машину наймати. Не на 26-річній «Ладі»-«вісімці» ж, яку задекларував мільйонер Гунчик, їх везти.

Завалялося «диво» радянського автопрому й у губернатора Чернігівщини Валерія Куліча, який замикає п’ятірку «найдоходніших» голів ОДА (задекларував 1,4 млн. грн.). Старезна «Нива» доживає свого віку у компанії з крутою «бехою» і позашляховиком Toyota Prado. А ось Lexus, який був у позаторішній декларації Куліча, загув.

У сімейному автопарку очільника Івано-Франківщини Олега Гончарука скромніше: Mitsubishi Lancer, Audi Q5 і Daewoo Lanos. А ось на нерухомості губернатор-мільйонер (дохід — 1,2 млн.) з дружиною не економлять. У колекції — три земельні ділянки, два будинки (один з яких площею понад тисячу «квадратів»), п’ять квартир і три гаражі.

І серед найбідніших мільйонери водяться

На п’ятьох згаданих прізвищах список губернаторів-мільйонерів не закінчується. Керманич Одещини Михайло Саакашвілі та очільник Полтавщини Валерій Головко семизначних сум у графі «доходи» не задекларували. Але банківські «заначки» у них — мільйонерські. У Головка на рахунках — 7,2 мільйона гривень. У Саакашвілі — 130 тисяч гривень і 57 тисяч доларів.

38 тисяч 601 грн. — такий річний заробіток задекларував губернатор Одеської області Михайло Саакашвілі. Він — останній у рейтингу очільників ОДА за рівнем доходів

Ось тільки не зрозуміло, як губернатор Одещини примудрився торік покласти на банківський рахунок таку суму у гривнях, отримавши лише 38 тисяч доходу (усе — зарплата). Це найменша сума річного заробітку серед усіх, які вказані у губернаторських деклараціях. Невже гроші для депозиту Саакашвілі у дружини позичив? Але й у неї з доходами — негусто, точніше — повний нуль. Зате на банківському рахунку за кордоном — 48 тисяч євро.

Коли подружжя Саакашвілі обзаведеться сімейним авто, обкатати обновку можна буде... просто у квартирі. Місця на 754 «квадратах» (!) вистачить.

Крім Саакашвілі, власного авто, судячи з декларації, не має лише губернатор Закарпаття Геннадій Москаль. У пана Москаля — інші симпатії: він полюбляє квадроцикли (їх у закарпатського очільника аж два) та лижі. Щоправда, лижі не прості, а у комплекті зі снігоходом.

У трійці «найобділеніших» губернаторів компанію Михайлові Саакашвілі склали тепер вже колишній голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації (ОВЦА) Георгій Тука та очільник Львівщини Олег Синютка. Як і Саакашвілі, вони теж запевняють, що жили на одну зарплату. Річний дохід Туки — 68 тисяч гривень, Синютки — 111 тисяч.

В екс-голови Луганської ОВЦА — і з нерухомістю негусто (будинок на 30 «квадратів» та крихітна квартира), і транспорт скромний («Газель» та старий Opel Vectra). А у пана Синютки — повний «голяк»: ні кола, ні двора, ні навіть брички. Доводиться перебиватися майном дружини — двома квартирами (174,6 кв. м і 22,3 кв. м) та «колісницею» Honda Accord.

Схожі новини