Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Децентралізуймося, бо ми того варті!

Процес добровільного об’єднання територіальних громад на Львівщині «розкочегарюється»

Що таке децентралізація і з чим її «їдять»? Це питання тільки починають вирішувати для себе наші місцеві громади. Процес децентралізації поступово «розкочегарюється, адже, попри численні труднощі, без цих змін нам не обійтися, якщо хочемо бути цивілізованою європейською державою.

«Що зараз знають на місцях про децентралізацію? Найбільш розповсюджена фраза: «Нас знову заганяють у колгосп», — каже керівник аналітичної групи «Європейський діалог» Олександр Софій (науковець виступав у рамках тренінгу журналістів на теми європейської інтеграції). — Тим часом децентралізація — це розмежування повноважень між державою та місцевим самоврядуванням, передача частки публічної влади на місця».

Про реформу місцевого самоврядування в Україні почали говорити ще з 2014 року. Однак реально процес пішов з 2015-го, коли було прийнято Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та низку інших законодавчих актів. На Львівщині торік депутати обласної ради з декількох спроб затвердили Перспективний план територіальних громад Львівщини. Документ попередньо визначав, що в області створять 162 об’єднані територіальні громади (ОТГ). Пізніше відбулася «оптимізація» — Кабмін затвердив, що таких громад має бути не більше 88.

Станом на сьогодні в області сформовано 16 ОТГ. За словами Олександра Софія, це 9% від усіх ОТГ в Україні (зараз їх є 159), і непоганий показник. Рекордсмен за кількістю громад — Самбірський район (8 громад, або ж 61%). Найбільш успішною вважається Новокалинівська ОТГ (центр громади — місто Новий Калинів, Самбірський район). Крім власних доходів, які, за ідеєю, мають отримати новостворені громади (процес неоднозначний і розвивається по-різному у різних громадах), їм належиться ще державна підтримка. Це кошти Державного фонду регіонального розвитку у сумі 222,5 млн. грн. (скандал із несправедливим розподілом цих коштів «ВЗ» детально описував), державна субвенція на підтримку об’єднаних громад (1 мільярд грн.) і конкурс «Опорна школа» (200 млн. грн. на модернізацію шкіл). На рівні області децентралізацією займається Офіс реформ. Про те, як зараз, через рік після початку, відбувається процес децентралізації, журналіст «ВЗ» розпитувала у керівника Офісу реформ у Львівській області Віталія Корецького.

— Процес іде досить динамічно, — розповідає пан Віталій. — Можемо порівняти з країнами Європи. Наприклад, у Польщі і Прибалтиці децентралізація відбувалася десятки років.

У новостворених ОТГ настрої позитивні. Люди відчули усі переваги, які отримали, — об’єднані бюджети, преференції, які держава надає ОТГ, і відповідальність за те, що вони вже господарі на власній землі. Вони вже самі думають, як зробити більш інтенсивним місцевий бізнес і як залучати інвесторів. Майже усі ОТГ вже завершують написання стратегії розвитку своїх територій на найближчі 5-10 років. Держава підтримує об’єднавчі процеси.

— Не секрет, що багато з тих громад, які ще не об’єдналися, нарікають, що будуть неспроможними. А вже створені ОТГ не «витягують» навіть оплати свого мізерного адміністративного штату…

— Є й такі питання. Коли у 2015 році розпочинався об’єднавчий процес, великий наголос робився на добровільності. Відповідно, ми дуже зважали на економічний складник цього об’єднання. Тепер намагаємося збалансувати добровільність і економічну спроможність. Доопрацьовуючи Перспективний план, зважаємо на економічні показники. Якщо вони не досить оптимістичні, то радимо громадам переглядати формат об’єднання. Якщо громада не дуже успішна, звичайно, ми її напризволяще не кидаємо. Зараз розробляємо план дій, як їх виводити з кризи.

— Ваш прогноз: чи на Львівщині остаточне об’єднання гро­мад відбудеться добровільно, чи доведеться у 2017 році робити це «добровільно-примусово»?

— Не має такого дедлайну, що саме у 2017 році усі мають об’єднатися. Це динамічний процес. Не думаю, що когось будуть примушувати. Їздячи по області, бачимо, що люди не мають застережень проти об’єднання. Натомість більше дискутують з приводу формату — чи вартує з тим чи іншим селом об’єднуватися. Наші краяни розуміють, що цей процес потрібний.

— Яка ситуація по навколольвівських «золотих селах» — Брюховичах, Сокільниках, Малехову, м. Винниках та інших, — вигідно розташованих і заможних населених пунктах? Кажуть, Львову вигідніше їх приєднати, а їм вигідніше самим розпоряджатися своїми ресурсами.

— Винники відчули відносний гніт Львова (вони недоотримують того, що би їм пасувало отримувати на свій розвиток). Тому міський голова Винників ініціював надання їм статусу міста обласного значення. Обласні депутати підтримали це. Остаточне рішення має прийняти Верховна Рада. У Брюховичах ще не мав зустрічі, не можу однозначно відповісти. Але передбачаємо у проекті перспективного плану, що Брюховичі і Рудно будуть у складі Львівської міської територіальної громади. Сокільники і Малехів хочуть бути окремо. Малехів — самодостатній. Але, за інформацією міського голови Винників, Малехів начебто хоче приєднатися до Винників.

А тим часом…

Десять найактивніших представників об’єднаних територіальних громад Львівщини поїдуть на стажування у Малопольське воєводство Польщі. Про це йшлося на нараді голови Львівської ОДА Олега Синютки з головами ОТГ. Поїдуть на стажування представники тих ОТГ, які подадуть найкращі пропозиції проектів, спрямованих на стратегічний розвиток громади. Проекти слід подати у департамент міжнародної технічної допомоги та міжнародного співробітництва ЛОДА до 19 квітня.

Крім того, ОТГ можуть подавати заявки на конкурси, що організовують Міжнародний фонд «Відродження», Агентство з міжнародного розвитку США (USAID) та Фонд «Монсанто». Об’єднані громади матимуть шанс для фінансування щонайменше у рамках трьох ініціатив. Серед них — «Розвиток місцевої демократії — важливий складник реформи місцевого самоврядування» МФ «Відродження» (термін подання заявок 04.05.2016), Конкурс соціальних проектів для сільських громад Фонду «Монсанто» (термін подачі заявок 01.07-31.08.2016) та «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) USAID. Крім того, у Львівській ОДА проводять навчальні семінари з основ міжнародної технічної допомоги та проектного менеджменту.

Схожі новини