Передплата 2024 «Добра кухня»

Бронетанкова корупція

У гучній справі заступника директора Житомирського бронетанкового заводу адвокати наразі перемагають прокурорів

У Львівському апеляційному суді відбулось засідання у резонансній справі проти заступника директора Житомирського бронетанкового заводу Сергія Лагути щодо продовження тримання підсудного під вартою. Чоловіка підозрюють у розкраданні коштів державного оборонного замовлення у сумі понад 23 млн. грн., виділених з державного бюджету для ремонту бронетанкової техніки на потреби АТО.

Досудове розслідування встановило, що пан Лагута, обіймаючи посаду начальника відділу забезпечення підприємства, в червні 2014 р. підписав фактично фіктивні договори з приватними компаніями - формально на поставку запчастин, за які підприємство виплатило майже 23 мільйони бюджетних коштів. Але запчастин та комплектуючих до бронетанкової техніки завод так і не отримав. За матеріалами слідства, запчастини, представлені як знову придбані, були взяті з ремонтного фонду Житомирського бронетанкового. За нехитрою схемою кошти були перераховані на рахунок комерційного підприємства. Слідчі військової прокуратури Західного регіону відзначили в діях Лагути зловживання службовим становищем та розтрату державних коштів в особливо великих розмірах.

Шевченківський районний суд м. Львова задовольнив клопотання військової прокуратури Західного регіону та 21 січня цього року арештував заступника директора Житомирського бронетанкового заводу Сергія Лагуту і визначив заставу у розмірі 30 млн. грн.

6 квітня справу переглянув Апеляційний суд. Сторона захисту вимагала зменшити заставу до 3 мільйонів гривень.

На суд приїхали представники житомирського Автомайдану. Активісти тримали плакати з гаслами, які викривали корупційну діяльність Лагути. Одна активістка розповіла, що житомирський Автомайдан давно спостерігає за бурхливою діяльністю заступника директора бронетанкового заводу, має відеоматеріали, на яких показані численні маєтки пана Лагути. Проте цю інформацію до судової справи не долучили.

Гуманні судді Львівського апеляційного суду визначили розмір застави майже в десять разів менший, ніж просили адвокати!
Гуманні судді Львівського апеляційного суду визначили розмір застави майже в десять разів менший, ніж просили адвокати!

Підсудний зайшов до залу засідання у супроводі десятка гвардійців і сів у першому ряду присяжних, разом із двома військовими, до яких був прикутий наручниками. На початку засідання Сергій Лагута заявив, що не визнає своєї вини, і на знак протесту вирішив грати у мовчанку. Впродовж судового процесу, коли судді звертались до обвинуваченого, він вставав і мовчки потуплював погляд. А от захисник Лагути Андрій Федур, один із найдорожчих адвокатів країни, за словом у кишеню не ліз. Крім нього, Лагуту захищали ще двоє адвокатів. Взагалі, захисники поводились доволі агресивно, якщо не сказати зухвало. Допитувались про найдрібніші деталі справи у прокурорів, які, своєю чергою, виглядали, м’яко кажучи, непереконливими, не могли дати чітких відповідей на чимало запитань. До прикладу, одним із аргументів прокурорів щодо необхідності продовження утримання підсудного під вартою було те, що, мовляв, є ризик, що Лагута може втекти за кордон. На що адвокати запитали прокурорів, чи можуть вони підтвердити наявність у обвинуваченого закордонного паспорта. Прокурор безпорадно розвів руками…

Після майже чотиригодинної перепалки між представниками захисту та обвинувачення оголосили перерву до проголошення ухвали суду. Перед оголошенням вердикту підсудний сидів уже не на лаві присяжних, а у «клітці». Під час оголошення рішення похмурий вираз обличчя Лагути змінився на зухвалий.

Апеляційні скарги адвокатів Лагути суд задовольнив частково. 30 мільйонів гривень застави, які попередньо встановив Шевченківський районний суд Львова, Апеляційний скостив до 413 тисяч 400 гривень (це 300 мінімальних заробітних плат). Хоча, нагадаю, захист просив зменшити лише до 3 млн.

Але і це рішення не сподобалося адвокату. Андрій Федур заявив: «Це судове рішення вважаю свавільним і незаконним». Натомість активісти вирок Львівського апеляційного суду назвали «поразкою української Феміди».

Внести кошти за заступника очільника Житомирського бронетанкового заводу зможуть протягом двох місяців.

Схожі новини