Передплата 2024 ВЗ

«Якби вибух стався на півметра правіше, треба було б купувати квіти. Парну кількість...»

Народний депутат Володимир Парасюк, в авто якого кинули гранату, каже, що має багато ворогів. А експерти припускають можливу інсценізацію замаху

Ні дня без резонансних пригод з українським парламентом і його депутатами. Чергова з них сталася з політиком, ім’я якого часто “на слуху” - вихідцем із Львівщини, позафракційним Володимиром Парасюком. У середу ввечері у Києві він ледь не став жертвою теракту: у напрямку парламентарія хтось кинув вибуховий предмет, походження якого з’ясовують. Поліція вбачає у цих діях замах на життя державного діяча, тож відкрила провадження за відповідною статтею Кримінального кодексу, проводить слідчі дії із залученням досвідчених фахівців. У грудні 2014-го схожий випадок був за участі віце-спікера Верховної Ради Андрія Парубія (тоді політик теж не постраждав, а нападників вдалося затримати).

За словами Володимира Парасюка, о 22.00 він повертався з покупками із супермаркету. Приїхав на автостоянку поблизу багатоповерхового будинку на столичному бульварі Лесі Українки, в якому винаймає помешкання. Поставив машину спочатку на звичне місце, а потім чомусь перепаркувався. У цей момент в його авто і кинули гранату.

Граната (за попередніми даними, це була РГД-5) не долетіла до машини Парасюка, а вибухнула метрів за п’ять від неї. Нардепа не зачепила, але пошкодила осколками чотири авто, що стояли поруч. На газоні знайшли яму від вибуху. Соратник Володимира, нардеп Ігор Луценко, припускає, що прицільно кинути гранату невідомому метальникові завадили гілки дерев. Мимовільні свідки кажуть, що бачили, як після вибуху кілька невідомих осіб кинулися навтьоки... За гарячими слідами В. Парасюк не міг спрогнозувати, хто стоїть за цим вибухом, але, на думку нардепа, “просто так гранати у Києві не літають”.

В експертному середовищі думки щодо цієї події розділилися. Одні кажуть про інсценізацію — мовляв, Парасюк любить підігрівати інтерес до своєї особи, хоче зобразити себе “жертвою боротьби за справедливість”. Інші не виключають провокації його недругів. Володимир Парасюк був фігурантом багатьох скандальних історій (проти нього порушено кілька кримінальних справ), не раз вступав у кулачні бої, отже, мовляв, хтось хоче звести з ним рахунки…

Минулої середи прізвище Парасюка згадували на російських телеканалах — як такого, що “зазіхає на дружбу між братерськими народами”. Причиною такої уваги до його особи став проект постанови Верховної Ради, який Володимир Парасюк підготував разом з колегами Ігорем Луценком, Оксаною Корчинською (дружиною голови партії “Братство” Дмитра Корчинського), Олегом Петренком, Юрієм Шухевичем. Цей документ пропонував українській владі... припинити дипломатичні відносини з Російською Федерацією. У середу у парламентському комітеті у закордонних справах, на засідання якого разом з іншими авторами прийшов Парасюк, розглянули цю пропозицію. Після запеклих дебатів (опоненти казали, що ця постанова недоречна, бо, крім іншого, призведе до ескалації на Донбасі, нових репресій проти українців у Росії) комітет схвалив її мінімальною кількістю голосів. Щоправда, через кілька хвилин один з членів цього комітету, Володимир Ар’єв, змінив рішення і захотів відкликати своє “за”. Але його не послухали. Два “міжнародники” спішно покинули засідання, не було кворуму, тож засідання завершили, не зреагувавши на “відбій” Ар’єва. Ось як він сам прокоментував ситуацію:

- Коли бігаєш між двома комітетами одночасно (своїм та сусіднім, де розглядають твій законопроект), десь буде пробой. У результаті влітаєш на свій, де без тебе немає кворуму, голосуєш за дурницю, яку підсунули провокатори й недоучки і яка ламає нашим дипломатам гру проти РФ, бо не чуєш зачитаної першої частини рішення, а друга - наче нічого. Потім відкликаєш свій голос, а замасковані під патріотів провокатори, які колись у 2005-му робили проекти з ФСБшною агентесою Наташею Вітренко, розносять це як #зрада. Ну і хай. На те вони і провокатори…

Ось як інцидент на бульварі Лесі Українки прокоментував для “Високого Замку” політолог Олександр Палій:

- У цьому випадку може бути все, що завгодно — і замах на Парасюка, і побутовий конфлікт, хуліганство. Парасюк — ексцентрична людина. У нього були конфлікти з безліччю людей, тож замовити когось, щоб кинув гранату, для “потерпілих” не складно. Знаючи його стиль поведінки з людьми, виключати не можна нічого. Може бути й інсценізація — чи то з боку самого нардепа, чи з боку його друзів. Теоретично може йтися і про розплату за його політичну діяльність. Хоча виглядає, радше, як залякування.

“НП” з кинутою у нардепа гранатою змусила спікера парламенту Володимира Гройсмана видати розпорядження про надання охорони Володимиру Парасюку.

Думка з приводу

Володимир ПАРАСЮК, народний депутат

Не буду нікому нічого доказувати, бо в моїй країні чомусь вірять лише мертвим. Не знаю, чи мене хотіли залякати, чи прибрати, але те, що за останні два роки у мене з’явилося достатньо ворогів, - факт. Якби вибух стався на півметра правіше від припаркованих автомобілів, треба було б купувати квіти. Парну кількість.

Схожі новини