Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На сесію міськради – з автоматом

Депутати-підприємці побоюються за своє життя: у місті не на жарт загострилося владне протистояння щодо видання дозволів на нове будівництво

Депутат Львівської міської ради Григорій Козловський (фракція Блоку Петра Порошенка “Солідарність”) заскочив присутніх на сесії. Відомий бізнесмен прийшов на пленарне засідання у супроводі... озброєного автоматом охоронця зі спецпідрозділу “Титан” - елітної частини Департаменту поліції охорони. Крім зброєносця, його супроводжували ще двоє охоронців. Охоронний “десант” у сесійну залу не заходив — коли пан Козловський пройшов на депутатське місце, охоронці побули у “передбаннику” сесійного залу, а потім чекали в коридорі.

Присутні у залі і кулуарах почали перешіптуватися, з чого це, мовляв, така безпрецедентна пересторога? Адже сесійний зал охороняє муніципальна міліція. Журналіст “ВЗ” підійшла до хлопця з автоматом і... попросила сфотографуватися разом (не кожен день у коридорах Ратуші з’являються озброєні люди!) Це викликало посмішку у зброєносця і його колег: “Що, хочете зробити таке селфі, як той британець із терористом в літаку?” Так, кажу, мені ще бракувало лаврів заручника літака! “Та нє, - тягне хлопець з автоматом, - не можна”. “Ви охороняєте Григорія Козловського?” - допитуюся. “Та ні, ми охороняємо усіх депутатів, щоб їм ніхто не заважав працювати!” - жартують.

Тим часом у сесійному залі розгорілися пристрасті. Розглядали проект рішення “Про внесення змін до ухвали міської ради “Про розмежування повноважень між виконавчими органами Львівської міської ради”. Родзинка була у пункті третьому документа: “Визначити виконавчий комітет Львівської міської ради спеціально уповноваженим органом містобудування та архітектури з питань видачі містобудівних умов та обмежень”. Із розмов з депутатами в кулуарах стало зрозуміло: міський голова Андрій Садовий хоче, щоб дозволи на нове будівництво видавав виконком міськради (досі це робив головний архітектор міста Юліан Чаплінський). “Це буде міфічна колективна відповідальність, - розповів співрозмовник “ВЗ”. - Дуже зручно для міського голови: виконком відмовив у дозволі, а чому — спробуй докопайся. Це - удар по львівських бізнесменах. Ми проти такого нововведення”.

Андрій Садовий і з місця у президії, і на прес-брифінгу активно відстоював рішення про передачу будівельного “керма” виконкому. “Забудовники хочуть у ручному режимі керувати, - сказав мер. - Це тиск будівельної галузі на міську владу. Є багато зауважень. Я запрошу колег на засідання робочої групи, яка відбувається щотижня, щодо незаконних забудов, хай вони людям пояснюють. Ми не порушуємо жодних термінів. Є сім днів на видачу містобудівних умов. Це має робити колегіальний орган, який має вивчати з усіх точок зору дане питання і приймати в чіткі терміни рішення. Розумію, забудовники не хочуть виходити на виконком і пояснювати, бо на забудову, яка має зауваження, прийдуть люди, забудовнику буде важко з ними говорити. А зайти в кабінет до головного архітектора міста, маючи статус депутата міської ради, і тиснути — це дуже легко».

Натомість депутати, зокрема фракція ВО «Свобода» та з БПП «Солідарність», виступали проти такого рішення. Найдохідливіше пояснив ситуацію все той же Григорій Козловський: «Якщо це питання, борони Боже, пройде, отримання дозволу на будівництво виглядатиме як хресна хода. Забудовники повинні будуть ставати на коліна і на колінах шурувати на виконком». Він зазначив, що розуміє, чому виникло це питання, адже в архітектора з’явилися проблеми (нагадаємо, нещодавно у творчу майстерню головного архітектора Львова Юліана Чаплінського невідомі кинули пляшку із “коктейлем Молотова”). «З таким успіхом можна розігнати усі департаменти і все віддати виконкому, - заявив Григорій Козловський. - Кажуть, можна прийти на виконком і вставити свої три копійки. Звісно, це можна зробити, але це нічого не дасть». «Андрію Івановичу, якщо ваш головний архітектор не має яєць, то моя вам порада: або найміть архітектора з яйцями, або найміть йому заступників з яйцями, що зможуть приймати відповідні рішення. Не можна з бізнесом так робити!» — врізав “правду-матку” пан Козловський. У залі зааплодували…

Андрій Садовий почав захищати свого підлеглого: «Головний архітектор Львова - жива людина. Коли йому палять творчу майстерню, а через два тижні щитову, а перед тим підкладають невідомий пакунок під машину, при цьому з боку правоохоронців реакція «Нічого страшного», я все можу зрозуміти». Міський голова нагадав, що і на його помешкання неодноразово чинили замах. “Тиск іде несамовитий, - пояснював мер. - Бо для когось побудувати 2-3 зайві поверхи — це заробити 2-3 мільйони доларів. А як при цьому почуватимуться люди з навколишніх будинків — нікого не цікавить. У підприємців в очах лише долари... Вони хочуть прийти до головного архітектора і в кабінеті його переконувати. Мені телефонують і тиснуть на мене. Не буде цього - у прийнятті цих рішень має бути прозорість і відкритість, це має приймати колегіальний орган!”

Після бурхливих обговорень депутати так і не підтримали ухвалу. За неї проголосувало лише 32 депутати — переважно від «Самопомочі».

Журналісту “ВЗ” вдалося поспілкуватися із Григорієм Козловським.

- Пане Григорію, ви прийшли на сесію із озброєним охоронцем. Вам хтось погрожує?

- Стріляють не тільки по помешканнях Андрія Івановича і Чаплінського. Мені, дякувати Богу, ще не погрожували. Але я працюю на випередження. Будь-який успішний бізнесмен, тим більше у нашому місті, має великі проблеми. У цьому рішенні — пряма загроза того, що весь будівельний бізнес поставлять на коліна. У будівельному бізнесі працюють люди і вони також годують дітей і батьків. Щоб зрозуміти це, ви заведіть собі невеличкий МАФ і пройдіть усі дозвільні процедури у міській раді. І у вас пропаде не тільки бажання вести бізнес, а й бажання жити!”.

Схожі новини