Передплата 2024 ВЗ

«Якщо нам вдалося комусь зберегти життя – це дуже важливо»

У п’ятницю, 25 березня, Служба безпеки України відзначатиме 24-ту річницю з дня заснування.

Саме цього дня у 1992 році Верховна Рада України прийняла Закон “Про Службу безпеки України”, поклавши таким чином нормативне підґрунтя подальшої розбудови Служби у незалежній Україні. В Управлінні СБУ у Львівській області з приводу річниці великих урочистостей не влаштовуватимуть — країна у непростій ситуації, на сході тривають військові дії. Як розповів “ВЗ” начальник УСБУ у Львівській області Віктор Андрейчук, багато співробітників Львівської СБУ служать у зоні АТО. Тож після звичайного робочого дня зберуть працівників львівської Служби і відзначать тих колег, які повернулися із зони АТО у рамках ротації.

Для цього підготували виставку фотографій, які ілюструють нелегкі будні наших військових на сході. “Ми працюємо у зоні АТО практично з першого дня подій, - розповідає Віктор Андрейчук. - У нас є поранені, але, дякувати Богу, усі живі-здорові. Вдячний волонтерам і друзям Управління, які нам дуже допомагають у матеріально-технічному забезпеченні та інших речах. Це дуже складна цілодобова робота. За цей час за матеріалами оперативних груп УСБУ у Львівській області порушено понад сто кримінальних проваджень. Зокрема, наші співробітники викрили та припинили незаконну діяльність не однієї групи осіб, які передавали бойовикам терористичних угруповань «ЛНР» та «ДНР» інформацію про чисельність, місця дислокації, переміщення особового складу і військової техніки Збройних сил України. Також припинено незаконну діяльність розвідувально-диверсійної групи, що діяла проти сил АТО. Відкрито ряд кримінальних проваджень за статтею ККУ “Участь у діяльності терористичних груп”.

Також, за словами начальника обласного УСБУ, співробітники Служби виявили не один схрон зі зброєю та боєприпасами. Вилучено велику кількість гранатометів, гранат, протитанкових мін, набоїв різного калібру. Відкрито кримінальні провадження за статтею “Незаконне провадження зі зброєю та боєприпасами”. Також відкрито кримінальні провадження за статтею “Посягання на територіальну цілісність України”.

“Крім цього, ми працюємо у зоні АТО і в інших напрямах, - веде далі Віктор Андрейчук. - У Львові винесено вироки людям, які брали участь у діях на боці так званих “ДНР” і “ЛНР”. Тобто співробітники нашого управління беруть участь у спецопераціях на сході, привозять цих людей сюди, тут ми проводимо слідчі дії, виносяться вироки. Але найголовніше не у кількості кримінальних проваджень, а у тому, що на сході вилучено значну кількість зброї і вибухівки. Це означає, що хтось не підірвався на міні, що ця зброя ніколи не буде використана проти жителів України. Якщо нам вдалося комусь зберегти життя — це дуже важливо. Звичайно, треба буде допомогти і українській владі, яку ми відновили на сході”.

— Пане Вікторе, відомо, що співробітники нашої СБУ переконали депутатів міської ради Станиці Луганської, і вони на сесії визнали Росію країною-агресором. Як вдалося це зробити?

— Це була праця не тільки нашого управління, а й наших волонтерів, яким я вдячний. Зокрема, волонтерам з Дрогобича, які з нами там були і допомагали організовувати це все. Це дуже копітка робота, яку оцінять не зараз, а пізніше. Дуже добре, що місцеві жителі сходу України приходять до нас, спілкуються, просять ту чи іншу допомогу. Допомагаємо цим людям, які там не мають за що жити, допомагаємо дітям. Ділимося тим, що маємо. Це іноді важливіше, ніж просто дати гроші. Треба, щоб ці люди повірили в українську владу. Бо досі вони були зазомбовані на те, що ми - “бандерівці” і “фашисти”. Тому, коли вони бачать, що наші бійці — абсолютно інші люди, бачать їхнє толерантне ставлення, допомогу, це для них це справжнє відкриття. Ми запросили туди і наших працівників культури, які дали концерти, майстер-класи тощо. Разом із волонтерами нам вдалося створити таку атмосферу, що люди зрозуміли: наша влада зовсім не така, якою їх залякували. І ці люди підтримали нашу українську владу”.

Фото автора

Схожі новини