Передплата 2024 «Добра кухня»

Сумочки – за 100 тисяч гривень, годинники – за 100 тисяч доларів...

Чиновникам і депутатам доведеться голови ламати, як нескромне добро під скромні зарплати замаскувати.

З початком електронного декларування доходів і статків VIP-модникам з депутатськими мандатами і чиновницькими «корочками» доведеться персональних описувачів гардеробу наймати. Ну не самі ж мозолі на білих рученьках натиратимуть, вносячи у декларацію дорогі «цацки». Хоча можна й обхідним шляхом піти: пришпандьорити на коштовну річ лейбу з написом Мade in China і видати шикарну обновку за у рази дешевшу підробку, яку декларувати не доведеться. Де взяла, де взяла? На секонд-хенді купила. Тоді і над цифрами у декларації менше мудрувати доведеться: як при річній зарплаті у неповних 100 тисяч у гардеробній лише сумочок на мільйон — це ж за межами навіть вищої математики! А за суттєві нестиковочки у декларації можна не штрафом відбутися, а на два роки до цюпи загриміти (якщо на практиці електронне декларування не перетворять на чергову профанацію). А там вже не клатч за 100 тисяч гривень знадобиться, а клітчаcта торба з сухарями.

Та парламентські модниці і модники, схоже, не переймаються тим, що напоказ доведеться виставляти не лише дорожезні обновки, а й чеки до них. Може, ще до кінця не усвідомили, що для них означає електронне голосування? Хоча деякі представниці парламентської «тусовки» одразу ж запанікували. У журналістські фотооб’єктиви потрапила телефонна переписка однієї з депутаток, яка бідкалася, що не встигла паперову декларацію подати, тож доведеться тепер довжелезну (з усіма подробицями) електронну заповнювати.

Топ-завсідниці модних рейтингів (з депутатською пропискою) теж з паперовими деклараціями не квапилися. Тож подивимося, що вони вкажуть у своїх електронних звітах про майно і доходи. Чи впишуть хоча б один зі своїх дорожезних аксесуарів Тетяна Донець («Народний фронт»), Ірина Геращенко (БПП), Олена Кондратюк («Батьківщина»), Тетяна Острікова («Самопоміч»)? Усі — передовиці рейтингу «Власниця найдорожчої депутатської сумки», за версією видання «Страна.ua».

Депутатки Ірина Луценко і Тетяна Донець полюбляють сумочки з крокодилячої шкіри. Куди там Януковичу з його страусовими мештами?!
Депутатки Ірина Луценко і Тетяна Донець полюбляють сумочки з крокодилячої шкіри. Куди там Януковичу з його страусовими мештами?!

На одному з засідань ВР Тетяна Донець засвітилася з клатчем із крокодилячої шкіри. Коштує таке задоволення від французького бренду Perrin Paris, у перерахунку на українські гроші, 107 тисяч гривень. Лише уявіть собі: маленькому українцеві з мінімальною зарплатою довелося б горбатитися за таку суму... шість з половиною років!

Недалеко втекли від коштовної «фронтовички» депутатки Ірина Геращенко і Олена Кондратюк. У згаданому рейтингу «сумконосних» вони розділили «срібло», засвітившись під парламентським куполом з однаковими італійськими сумочками Bottega Venеta за 101 тисячу гривень. Може, пані Геращенко виправдовуватиметься, що купила дорогущий аксесуар, щоб потім продати його на благодійному аукціоні і пожертвувати виручені гроші на потреби бійців АТО? Це ж вона два роки тому розпікала парламентських модниць за те, що у скрутний для країни час не соромляться ходити на роботу у шикарних нарядах і з дорогими прикрасами. Совістила, що одна сумочка Chanel вартує, як десять бронежилетів. А тепер що: з бронежилетами у наших бійців — перебір, що «совісливі» депутатки і самі на розкіш підсіли?

Замикає «сумкову» топ-трійку представниця «Самопомочі» Тетяна Острікова, яка «вигулює» на роботу сумочку Сeline за 92 тисячі гривень.

Депутатки Ірина Луценко і Тетяна Донець полюбляють сумочки з крокодилячої шкіри. Куди там Януковичу з його страусовими мештами?!
Депутатки Ірина Луценко і Тетяна Донець полюбляють сумочки з крокодилячої шкіри. Куди там Януковичу з його страусовими мештами?!

Шанувальниця дорогих аксесуарів Ірина Луценко до хіт-параду, за версією «Страна.ua», не потрапила. Хоча саме вона могла б на першість претендувати. У нескромному гардеробі дружини керманича фракції БПП на коронному місці — сумка французького шик-бренду Hermes. У виконанні з крокодилячої шкіри такий аксесуарчик коштує... 35 тисяч доларів (за нинішнім курсом — близько 900 тисяч гривень).

Засвітилася з Hermes й «однофракційниця» Луценко Оксана Продан. Коли ж фото депутатської обновки зі скріншотом брендової пропозиції і цінником розійшлося Інтернетом, депутатка взялася виправдовуватися. Мовляв, у неї не оригінал (за 400 тисяч гривень), а китайська підробка. Для переконливості, навіть бірку Мade in China сфотографувала і виклала на своїй сторінці у Facebook.

А ось лідерці «Батьківщини» Юлії Тимошенко з її дорогими нарядами, сумочками і ґаджетами не позаздриш: їй цілу партію китайських бірок треба замовляти. Може, хоч у Нацагентстві з питань запобігання корупції (де перевірятимуть чиновницько-депутатські декларації) повірять? Бо інакше доведеться Юлії Володимирівні довго пояснювати, як примудряється виглядати на всі 100 (тисяч доларів), живучи на 76 тисяч гривень депутатської зарплати (це єдиний дохід за рік, який Тимошенко вказала у цьогорічній декларації). Хоча досвід «відмазування» в екс-прем’єра вже є. Коли десять років тому «регіо­нал» Кушнарьов у парламенті дорікнув Тимошенко дорогими аксесуарами (зі словами: «Юліє Володимирівно, одного вашого намиста з перлів середньостатистичній українській сім’ї вистачить на п’ять років життя»), та не розгубилася. Зняла прикрасу і, тицьнувши її Кушнарьову, заявила, що це - біжутерія. А потім ще й з трибуни оголосила, що готова віднести намисто на експертизу. Прикраса і справді виявилася біжутерією, ціна якій — не більше 200 доларів.

А ось екс-«регіоналка» Інна Богословська примудрилася «з повітря» заробити собі на справді коштовну обновку. Допоміг їй у цьому «свободівець» Олександр Аронець, який написав на своїй сторінці у Facebook, що під час парламентської сутички Богословська зірвала і вкрала золотий хрестик у тодішнього нардепа зі «Свободи» Олега Гелевея. За іронією долі, загублений у бійці оберіг «свободівця» знайшов і повернув комуніст Зубчевський. А ось гнівний пост на адресу Богословської, яку обізвав відьмою, коштував Аронцю судового позову і 50 тисяч гривень моральної компенсації.

Фото Влада СОДЕЛЯ і зі сайту strana.ua

Схожі новини