Передплата 2024 «Добра кухня»

Лідер перегонів колись працював у Гусятинському райвідділі

Для фінальної співбесіди відібрали 25 претендентів на посаду директора Львівського тервідділення Антикорупційного бюро.

Після проходження комп’ютерних тестів на знання законодавства кількість кандидатів на посаду директора Львівського територіального управління Національного антикорупційного бюро України зменшилася до 25 осіб (нагадаємо, на цю посаду претендували 47 осіб). На сайті НАБУ оприлюднено рейтинг кандидатів, де вказано кількість набраних балів. Лідирує у списку тернополянин Дмитро Пастернак із 92-ма балами (працював у правоохоронних органах). На другому місці Степан Харченко із 87-ма балами, третє місце ділять між собою троє достойників, які набрали по 86 балів. Серед них лише один львів’янин — адвокат Тарас Лопушанський.

25 обранців чекає співбесіда у столичному офісі НАБУ. Загалом у списку — шестеро львів’ян. Усі вони — або професійні юристи, або працівники правоохоронних органів. Отже, крім керівника Адвокатського об’єднання «Ордер» Тараса Лопушанського, у списку його підлеглий — адвокат Андрій Лазор (83 бали), юрист, лідер Львівського міського осередку партії “УДАР” Юрій Мартинюк ((78 балів), кандидат юридичних наук, доцент кафедри кримінального процесу і криміналістики юридичного факультету ЛНУ ім. І. Франка Ігор Жолнович (76 балів), заступник начальника Головного управління Національної поліції у Львівській області Микола Самарчук (75 балів), військовий прокурор Львівського гарнізону Владислав Савинець (72 бали) та начальник відділу міжвідомчих проектів Львівської міської ради Олена Хестанова (юрист за освітою, 70 балів).

Львів’яни, прізвища яких були “на слуху”, не потрапили до числа фіналістів. Це голова Львівської облради попереднього скликання Петро Колодій, колишній начальник Львівського міського управління міліції Павло Гарасим, колишній заступник начальника ГУ МВС України у Львівській області Василь Рябошапко. Не перестрибнули 70-бальну планку заступник начальника управління інвестиційної діяльності Львівської ОДА Роман Баховський та львівський правозахисник Андрій Петришин.

Журналіст “ВЗ” зателефонувала до лідера перегонів Дмитра Пастернака. Чоловік був небагатослівний, мовляв, поки не відбулася співбесіда, неетично розмірковувати про свої досягнення. Однак повідомив, що тимчасово не працює, а раніше працював у Тернопільському міському відділі Нацполіції. А у 2014 році був першим заступником начальника Гусятинського райвідділу УМВС України у Тернопільській області, до того — у Києві. “Конкурс відбувається об’єктивно, відчувається “рука Європи”, - вважає Дмитро Пастернак. - Приходиш, здаєш тести, одразу отримуєш результат. Ні з ким із інших кандидатів не спілкувався. Високий результат на тестуванні отримав, бо ретельно готувався. Крім того, маю великий професійний досвід, багато працював...”.

Дмитро Пастернак не захотів відповісти на незручні запитання “ВЗ”. Адже саме Гусятинський райвідділ міліції “прославився” тим, що там вперше на Тернопільщині дії міліціонерів кваліфіковано як катування. Ця гучна історія сталася у 2011 році — троє міліціонерів так завзято “вибивали” у підозрюваного зізнання у скоєнні крадіжки, що той ледь живий залишився. Щоправда, Дмитро Пастернак у ті роки у скандальному райвідділі не працював. Каже, працював у Гусятині лише протягом одного року, 2014-го. Однак тернопільські колеги пана Дмитра чомусь навідріз відмовилися щось розповісти нам про нього. Сам пан Пастернак пообіцяв нам пролити світло на свою біографію в особистій розмові — незабаром буде у Львові.

Тарас Лопушанський розповів “ВЗ”, що зарплата, яку визначили керівникові територіального управління НАБУ, більш ніж пристойна: 41 тисяча гривень. “Матеріальна мотивація є, - каже пан Тарас. - Плюс можливість спробувати себе у чомусь новому, є перспектива кар’єрного росту. На співбесіді не буду казати банальних речей: “Хочу боротися з корупцією!”. Звичайно, хочу і буду боротися. Але обов’язково скажу: “Можете мене не вибрати, але беріть молодих, нових професійних людей. Бажано, щоб вони раніше не працювали в право-

охоронних органах. Це була стара система. У “старих” кадрів багато зв’язків, кожен комусь зобов’язаний. Якщо хочете подолати корупцію, треба починати зверху. Коли ловлять якогось інспектора на дрібному хабарі — це лише видимість боротьби з корупцією”.

У Львівському територіальному відділенні НАБУ будуть такі повноваження: зв’язки з громадськістю, комунікація, виявлення корупційних випадків — приймання від людей заяв і звернень. Наразі на місцях не буде детективів. Якщо треба буде, вони приїжджатимуть із Києва. Штат тервідділення буде у межах 15 осіб, він має працювати на дев’ять областей.

Малюнок автора