Передплата 2024 «Добра кухня»

Міністр — на двох кріслах

Нардеп Лещенко звинуватив керманича МВС Авакова у сумісництві.

Чорна смуга у житті міністра внутрішніх справ Арсена Авакова не закінчується. Привид відставки за його спиною стає усе виразнішим, а тут ще й новий скандал намітився. Нардеп Сергій Лещенко заявив, що звернеться до відповідних органів, аби ті розслідували незаконну діяльність керманича МВС. Йдеться, каже, про сумісництво урядової посади з бізнесовою, що заборонено законом. Якщо інформація підтвердиться, Авакову світить до 3400 гривень штрафу з конфіскацією доходу, отриманого від незаконної діяльності. Плюс — звільнення з посади? Тут не все так просто, визнає нардеп: для відставки знадобиться прем’єрське подання (а Яценюк попередив: Арсен з Арсенієм, якщо і підуть з уряду, то тільки разом) і голосування у Верховній Раді.

Увагу Лещенка привернули реєстраційні документи італійської фірми AvItalia S.R.L., яка була заснована 2011 року і спеціалізується на управлінні нерухомістю. Капітал компанії - 1,8 мільйона євро, 100 відсотків акцій належать Арсену Авакову, повідомив нардеп у своє­му блозі на «УП», оприлюднивши на підтвердження копії документів, які отримав від торгово-промислової палати італійської провінції Фрозіноне.

Є у розпорядженні Лещенка і протокол зборів акціонерів вже згаданої фірми у квітні минулого року. У документі Аваков фігурує як президент AvItalia S.R.L. І все б нічого, якби на той момент Аваков ще не був міністром. Проте з часу його призначення у крісло керманича МВС тоді вже більше року минуло.

«Підписавши протокол зборів акціонерів як президент, Аваков допустив суміщення роботи міністра внутрішніх справ України з діяльністю в інтересах італійської фірми AvItalia S.R.L. Іншими словами, задокументував те, що займався бізнесом на посаді міністра», - заявив Лещенко, нагадавши норму Закону «Про Кабмін», яка забороняє суміщати урядову посаду з іншою діяльністю (крім викладацької, наукової та творчої у позаробочий час), а також «входити до складу керівного органу чи наглядової ради підприємства, що має на меті одержання прибутку».

Зібрані матеріали нардеп збирається передати у прокуратуру, СБУ та МВС. Саме ці органи уповноважені скласти на міністра протокол про корупцію у разі підтвердження оприлюднених проти нього звинувачень.

Аваков від «сумісницької» справи відхрещується, називаючи її замовною і киваючи на російського бізнесмена Григоришина, який буцімто спонсорує такі «заказухи». «Брехлива параноя від Лещенка. За таку брехню з картинками Григоришин платить дорого», - написав міністр у своєму Twitter і пригрозив депутатовів «сеансом викриття» у відповідь.

Фото galka.if.ua

Схожі новини