Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Атошники з «Правого сектору» програли бій у «Хаті магната»

Усі версії стрілянини і різанини на курорті «Драгобрат».

Представники «Правого сектору» не вперше влаштовують «розбірки» на Закарпатті. Вони вже не раз “прославилися” скандальними витівками. Згадаймо, як прив’язували начальника місцевої митниці Сергія Харченка до стовпа, як намагалися силовим шляхом захопити владу у центральному виші області УжНУ, як влаштували стрілянину під стінами СБУ, наслідком якої були поранені та скалічені правоохоронці... Ну і найбільш резонансна подія за участі “Правого сектору” - перестрілка з охороною народного депутата Михайла Ланя. У всіх цих епізодах «правосекторівці» отримали хіба що символічне покарання. І ось черговий “подвиг” бійців “Правого сектору” - інцидент з бійкою, різаниною та стріляниною на Драгобраті, у деталях якого спробував розібратися кореспондент «ВЗ».

Перелякані французи просто втекли…

За версією «Правого сектору», через ці коктейлі кольору російського триколора начебто і виник конфлікт у «Хаті магната».
За версією «Правого сектору», через ці коктейлі кольору російського триколора начебто і виник конфлікт у «Хаті магната».

Трафунок на закарпатському гірськолижному курорті, зважаючи на безкарність усіх попередніх витівок «Правого сектору» у краї, у місцевих не викликає особливого подиву. Разом з тим, ця скандальна подія стала топ-темою не лише для українських, а й для європейських ЗМІ.

Бійка з різаниною та стріляниною сталася на курорті “Драгобрат” Рахівського району Закарпаття 10 січня близько 4-ї ранку. За словами очевидців, бійці «Правого сектору» по опівночі увірвалися у готель «Хата магната», що неподалік селища Ясиня. Свідок розповідає, що люди у камуфляжній формі були з ножами та вогнепальною зброєю. Почали вимагати їжу і горілку. Їх нагодували. Вони до ранку кричали і погрожували кухареві зброєю, а після 7-ї ранку почалася справжня стрілянина і бійка.

— Я все бачила через вікно, - розповідає свідок. — Місцеві налетіли, почалася бійка. Двох людей поранили. Їх відвезли в лікарню. Ті, що напали, почали кричати, що вони «Правий сектор», що вони за нас кров проливали... Ці люди під дулом обріза змушували кухаря співати Гімн України, але кухар виявився з Таджикистану, тому не міг точно відтворити слова, за що і поплатився здоров’ям…

— Це все я бачила через вікно, — каже жінка, — вони під вікном стріляли. Охорона готелю була лише з лопатами. Добре, що в готелі багато хлопців з обслуговуючого персоналу... Вранці одна жінка вийшла з дитиною на сніданок, її поклали на підлогу. Я цього не бачила, але вона мені сама розповіла. Потім вона зібрала речі чоловіка і дитини й поїхала. Ще тут була група французів. Вони після побаченого швидко втекли….

Охоронця побили, бо попросив розрахуватися за наїдки

Інший очевидець розповів місцевим ЗМІ своє бачення подій.

— Чи то атошники, чи то «ПС» прийшли на базу «Хата магната». Почали вимагати «частування», розраховуватися за надані послуги відмовилися. Коли охоронець закладу зробив їм зауваження — його сильно побили. Кухареві зламали ногу, почали бити відвідувачів. На місце прибув господар закладу зі зброєю. Прикладом вирубав одного з хуліганів, інших взяв на мушку. В «Хату магната» на підмогу прийшли сусіди закладу та охорона. Хуліганів побили, зв’язали скотчем і викликали міліцію. Пов’язаних бешкетників передали правоохоронцям.

На сьогодні є інформація про чотирьох потерпілих у сутичці, з них двоє охоронців готелю — у важкому стані.

На зухвалість «Правого сектору» відреагував голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. Він відкрив завісу над особами з «Правого сектору» та звинуватив затриманих у зриві туристичного сезону на Закарпатті.

— Влітку “Правий сектор” зірвав туристичний сезон стріляниною у Мукачевому, внаслідок якої є загиблі, поранені й покалічені, — коментує події пан Москаль. — І хоча все Закарпаття знає, що учасники цього дикого інциденту - з бази ДУК «Правий сектор», що у селищі Новогродівці (Красноармійський район Донецької області), звідки пишуть у соцмережах усякі прокламації, ніхто пальцем об палець не вдарив, щоб їх затримати. Якщо перший інцидент злочинці намагалися прикрити «боротьбою» з контрабандою чи кланами, то як пояснити другу провокацію, влаштовану на одному з найпопулярніших гірськолижних курортів Закарпаття «Драгобрат», де відпочивають тисячі людей з різних куточків України і з-за кордону?..

Офіційна інформація така: у ніч на 10 січня громадяни Антон Окороков (1987 року народження, непрацюючий, житель Києва), яки й, із його слів, є комбатом запасного добровольчого корпусу «Правого сектору» в м.Києві, Петро Угрин (1987 р.н., житель Івано-Франківської області, непрацюючий, член запасного добровольчого корпусу “ПС” у м.Києві), Сергій Тищенко (1977 р.н., непрацюючий, мешканець м. Боярки Київської області), Василь Малкович (1992 р.н., непрацюючий, житель Івано-Франківської області) та Василь Василинюк (1987 р.н., непрацюючий, житель Івано-Франківської області) близько четвертої ранку п’яні увірвалися в турбазу «Хата магната» і змусили кухаря і бармена готувати їм їжу, хоча на той час на турбазі не було світла. А після цього влаштували п’яні розбірки з персоналом, у ході яких побили одного з кухарів та бармена, котрих з численними тілесними ушкодженнями госпіталізовано.

За словами Москаля, потерпілі не є жителями Закарпаття, вони приїхали на «Драгобрат», щоб заробити грошей під час гірськолижного сезону. У процесі розбірок була застосована вогнепальна зброя — пістолет Макарова та пістолет Стєчкіна, якими без документів володіли представники «ПС». Після перших пострілів із готелю вийшов персонал і туристи, зав’язалася масова бійка, внаслідок якої всі п’ятеро членів «ПС» зазнали тілесних ушкоджень. Працівники турбази і туристи затримали всіх п’ятьох дебоширів до приїзду слідчо-оперативної групи.

Голова ОДА каже, що цей брутальний інцидент завдав величезної шкоди іміджу Закарпаття. Про нього написали в румунських, угорських, словацьких та чеських ЗМІ. Туристи із Франції та інших країн, що відпочивали на Драгобраті, терміново виїхали з курорту. Вони навряд чи захочуть іще раз відпочити на Закарпатті й не радитимуть це своїм знайомим. Не оминуть увагою стрілянину на Драгобраті й «наші друзі» з російського телебачення.

Геннадій Москаль: «Невже «Правий сектор» отримує зарплату в російських рублях?»

Як колишній правоохоронець та оперативник, Геннадій Москаль з’ясував інформацію про затриманих осіб. Виявляється, В.Малкович і А. Окороков були активними учасниками дебошу біля Апеляційного суду в Кіровоградській області 8 грудня 2015-го. За цим фактом відкрито шість кримінальних проваджень. До того ж 28 грудня минулого року Малкович у нетверезому стані увірвався в приміщення АЗС №25 WOG у с. Ковирі Пустомитівського району Львівської області і з пістолета Стєчкіна (який вилучили в неділю біля «Хати магната») влаштував стрілянину, поклавши персонал на підлогу. Москаль каже, що тоді поліція, яка прибула на місце злочину, зі страху «обмочилася», вибачилася перед Малковичем і віддала йому вилучений пістолет Стєчкіна. Наступного дня, 29 грудня, в Києві у Дніпровському районі біля нічного клубу «Ескалібур» Малкович та Окороков завдали вогнепальних поранень двом громадянам. А 9 січня 2016 р. в с. Вижній Березів Косівського району Івано-Франківської області Малкович із застосуванням того ж пістолета Стєчкіна влаштував стрілянину і застосував силу до шістьох мешканців села…

Геннадій Москаль також повідомив, що у нападників виявлено 160 тисяч російських рублів, походження яких невідоме.

- У мене виникає питання: яким чином гроші країни-агресора потрапили до організації правого спрямування, невже «Правий сектор» отримує зарплату в російських рублях? — резюмує Москаль і обіцяє дебоширам цього разу справедливе покарання за порушення закону.

До речі, один із закарпатських правоохоронців неофіційно розповів кореспонденту “ВЗ”, що пістолет Стєчкіна, який вилучили у дебоширів, вкрадено з приміщення Львівської обласної СБУ під час так званої Ночі гніву, яка сталася у Львові під час Революції гідності.

Ярош готовий «побратимів» взяти на поруки

Тим часом лідер «правосекторівців» нардеп Дмитро Ярош заявив, що має недостатньо інформації, аби коментувати події на Драгобраті. Сказав лише, що на фронті, захищаючи Україну від російсько-імперської агресії, друзі «Хорват» і «Бєс» поводилися як герої, в боях зазнали поранень і контузії.

— Всім хлопцям, які воювали, можу дати найкращі характеристики, - сказав Ярош. — Дав вказівку своїм юристам зайнятися цією справою. Готовий “побратимів” взяти на поруки…

Один із лідерів “ПС” командир ДУК Андрій Стемпіцький на своїй сторінці у мережі «Фейсбук» написав: «На Драгобраті в Закарпатті відбувся конфлікт між групою бійців ДУК «ПС» та охороною «Хати магната», до якої підключилась певна кількість місцевих жителів. На даний час затримано друга «Хорвата» — начальника оперативного штабу (одного з організаторів та першого офіційного командира 5-го ОБАТ ДУК «ПС», пораненого в боях з окупантом), друга «Бєса» — командира 13-го запасного батальйону ДУК «ПС» (Київ), який воював у Донецькому аеропорту, де був контужений у бою з російським спецназом, та ще трьох бійців.

Протягом дня з’ясову­ва­лись обставини інциденту. Інформації багато — її опрацьовують наші аналітики та журналісти, тому й не робимо поспішних гучних заяв на основі матеріалів бульварної преси. Не виключено, що конфлікт міг виникнути і на побутовому ґрунті. І «Хорват», і «Бєс» були контужені та поранені на війні, тому їхня психіка особливо чутлива до будь-яких негативних подразників. Пишуть, що використовувалася вогнепальна зброя, з натяком, що нашими бійцями, тільки чомусь кульові поранення у наших хлопців. Ніхто з нас від хлопців не відмовляється, як вже багато хто прогнозує. Це наші побратими, і що би не трапилось — ми сім’я…»

Коктейль у вигляді російського триколора вивів з рівноваги бійців?

Від представників «Правого сектору» лунали і версії, що причиною конфлікту міг стати той факт, що «Хата магната» зареєстрована на жителів міста Красноармійська Донецької області. І що нібито “правосекторівці” запідозрили власників у сепаратизмі. Дехто заговорив про алкогольний коктейль у вигляді російського триколора, який начебто вивів із рівноваги бійців “ПС”.

Своєю чергою, той же Геннадій Москаль спростував інформацію про причетність донецьких до закарпатського туристичного комплексу.

— Спроба виправдати п’яний дебош на гірськолижному курорті «Драгобрат» тим, що власники та персонал турбази — жителі м. Красноармійська Донецької області, є відвертою брехнею, — стверджує закарпатський губернатор. —У Красноармійську справді є «Хата магната», однак до турбази на «Драгобраті» вона не має жодного відношення, це абсолютно різні заклади, які просто мають одну назву.

По-друге, ніякого сепаратизму — ні побутового, ні будь-якого іншого з боку персоналу турбази не було й близько. Люди, залякані п’яними чоловіками в камуфляжі, під дулами пістолетів змушені були співати колядки і Гімн України, після чого були ще й побиті.

По-третє, у двох із затриманих представників «ПС» діагностовано непроникаючі поранення від травматичної зброї. Як розповів один із учасників бійки, він справді стріляв у нападників зі свого травматичного пістолета, який віддав правоохоронцям для слідчих дій. Однак на місці події виявлені гільзи від бойових пістолетів Макарова та Стєчкіна, вилучених у дебоширів. Таким чином людина змушена була захищатися за допомогою зареєстрованого травматичного пістолета від п’яних хуліганів, що влаштували стрілянину з бойової вогнепальної зброї. Юридичну оцінку застосуванню травматичного засобу під час бійки дасть слідство. По-четверте і останнє — якщо затримані справді мають заслуги перед Україною, суд їх врахує, виносячи вирок.

На Закарпатті знову блокпости…

…Суд над бійцями «Правого сектору» в Ужгороді тривав понад 30 годин! Після початку слухання трьох «правосекторівців» дозволили вивести з зали для надання їм медичної допомоги. У перервах між судом близько четвертої години ранку прокурор, який підтримував обвинувачення, знепритомнів та впав, розбивши голову.

Усім п’ятьом присудили запобіжний захід — тримання під вартою в ізоляторі міста Ужгорода до 8 березня.

Тим часом Закарпаття знову стало “мілітаризуватися”: 11 січня зранку від Лазещини до Солотвина для запобігання провокаціям встановлено 4 блокпости силовиків. На них стоять не звичайні полісмени чи працівники патрульної служби, а бійці штурмових загонів МВС з кулеметами.

Закарпатська обл.

Схожі новини