Передплата 2024 ВЗ

Нова міськрада: нові заступники і виконком

Депутати ЛМР заборонили феєрверки і дали «зелене світло» станціям з прибирання собачих екскрементів.

У четвер, 17 грудня, відбулося перше робоче засідання новообраної Львівської міської ради. Незважаючи на те, що зі самого ранку мерія була окупована приміськими маршрутками (перевізники протестують проти перенесення зупинок приміських маршрутів з Приміського залізничного вокзалу на автовокзал на вул. Стрийській), робоче засідання відбулося у конструктивній робочій атмосфері.

Міські обранці погодили отримання додаткового кредиту від ЄБРР (6 млн. євро) на закінчення робіт з будівництва трамвайної колії на Сихів. Проголосувавши за внесення змін до міського бюджету-2015, депутати виділили 4 млн. грн. на підручники для 4-7 класів, 667 тис. грн. — на допомогу учасникам АТО (львів’янам), 461 тис. грн. — на одноразові матеріальні допомоги для містян, 354 тис. грн. — на відшкодування пільг та надання муніципальних субсидій, 600 тис. грн. — на ремонт доріг у двох районах міста. Також індексують зарплати освітянам і медикам. За кошти бюджету розвитку закуплять нові автобуси в «Електронтрансу» на 15 млн. грн., а для двірників ЛКП - теплий і сезонний одяг.

Очікувалося, що основною інтригою засідання стане голосування за призначення трьох заступників міського голови Львова. Однак процес легітимізації заступників пройшов доволі безболісно. Напередодні Андрій Садовий оприлюднив у соцмережах їхні прізвища і поінформував, що пропонуватиме ці кандидатури на сесії. Перший заступник міського голови - Віктор Пушкарьов, заступник з економічних питань та містобудування - Ростислав Дацків, заступник з питань розвитку - Андрій Москаленко.

Мер запропонував депутатам визначитися, за яким принципом голосувати — таємно чи відкрито (потрібно було дві третини голосів). Проголосували за відкритість. Андріян Гутник зачитав заяву від фракції ВО “Свобода”, основний месидж якої: заступників мають погоджувати львів’яни, а не “Садовий у кулуарах”, тому “Свобода”, відповідно, не голосуватиме за ці кандидатури. Перед голосуванням кожна фракція повідомила, як саме голосуватиме. “Народний контроль” заявив, що не підтримає ці кандидатури з причин процедури їх подання, мовляв, треба вибирати на конкурсній основі. Фракція БПП “Солідарність” (друга за чисельністю у ЛМР) підтримала запропонованих Садовим заступників. “Самопоміч” також прогнозовано підтримала їх, так само, як і “Громадянська позиція”. 43-ма голосами “за” депутати “благословили” заступників на роботу.

Затвердили нову структуру виконавчих органів ЛМР. Зміни були технічними (підпорядкування департаментів, перейменування тощо). Адже це тільки початок роботи над структурою, зміни до якої назрівали вже не перший рік.

Депутати затвердили склад виконавчого комітету ЛМР у кількості шести осіб. Це міський голова Львова Андрій Садовий, секретар ради Анатолій Забарило, керуюча справами виконкому Марта Литвинюк, три щойно обрані заступники міського голови. Також, за словами мера, є ще три “вакансії” членів виконкому. Це один представник силового блоку (МВС чи ДСНС) і два представники громадськості.

Не обділили міські обранці і себе любимих. Не виключено, що депутатам міськради за кошти міського бюджету придбають планшети. Секретар ради Анатолій Забарило заявив, що понад 100 тисяч гривень у рік рада витрачає на паперові роздаткові матеріали для депутатів і запропонував придбати депутатам планшети. Мер погодився із цією думкою. Затвердили зміни щодо видатків на раду. Ще раніше ЛМР широко розрекламувала перехід на електронні носії, мовляв, зекономимо “грубі гроші”, бо не будемо видавати паперові роздаткові матеріали, усе буде на сайті в електронному вигляді. Паперу, справді, вже не витрачають, натомість на сайті публікують далеко не всі проекти рішень, тож їх не можуть вивчити ні журналісти, ні депутати.

На сесії заборонили використання та продаж феєрверків, салютів і піротехнічних виробів на території Львова (на період Новорічно-Різдвяних свят). «В умовах окупації, коли маємо жахливі випадки на фронті, проводити будь-які заходи з використанням феєрверків, салютів неетично й некоректно”, - зазначив Андрій Садовий.

Не забули на сесії про братів наших менших: прийняли ухвалу, згідно з якою на Сихові обладнають 40 місць для спеціальних станцій для прибирання за собаками. Проект буде пілотний, здійснюватиметься за кошти Міжнародного благодійного фонду «Українська біржа благодійності», який виготовить і передасть у власність сихівських ЛКП такі спецстанції. Рішення прийнято “з метою популяризації культури прибирання за собаками на прогулянках - відповідно до світової практики, зменшення кількості екскрементів, що сприятиме покращенню екологічної ситуації та підвищить рівень лояльності жителів до собак та їхніх господарів, враховуючи Правила утримання і поводження з тваринами у м. Львові”.

Схожі новини