Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Нацрада реформ затвердила нові ставки податків

  • 09.12.2015, 17:18
  • 2 341

Оновлена система оподаткування може запрацювати з 1 січня.

Національна рада реформ затвердила нові ставки основних податків, які можуть вступити в силу з 1 січня, повідомив народний депутат, член комітету з питань податкової та митної політики Андрій Журжій, передає РБК-Україна.

За словами депутата, ставка податку на прибуток становитиме 18%, з 2017 року вона знизитися до 17%. Податок на доходи фізичних осіб становитиме 18%, Рівень ПДВ збережеться незмінним − 20%. При цьому пільговий режим оподаткування лікарських засобів буде збережений на рівні 7%. Єдиний соціальний внесок складе 20%. У 2018 році планується скасування ЄСВ і збільшення ПДФО до 20%.

У питанні адміністрування ПДВ парламентський комітет і Кабмін досягли компромісу. При затвердженні проекту змін до Податкового кодексу на засіданні уряду Міністерство фінансів зобов'язався врахувати всі норми, запропоновані в депутатському варіанті реформи.

Зокрема, мова йде про автоматичне відшкодування податку для всіх платників без застосування критеріїв.

В частині скасування спецрежиму ПДВ для аграрного сектору також є певні поступки з боку Мінфіну. Пільга, незважаючи на вимоги МВФ, скасовано не буде, більшу частину ПДВ - 75% - сільгоспвиробники будуть перераховувати до бюджету. 25% залишиться в розпорядженні бізнесу.

Також сторони домовилися змінити систему сплати єдиного податку. Групи і вимоги, запропоновані Мінфіном, можуть бути прийняті. держава за свій рахунок зобов'язується закупити касові апарати, а норми про застосування коефіцієнта для непрямих методів розрахунку витрат будуть переглянуті.