Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чим загрожує скасування трудових книжок?

Уже з 1 липня наступного року вся інформація про працевлаштування зберігатиметься лише у базах даних Пенсійного фонду

Уряд скерував до Верховної Ради України проект закону, який скасовує необхідність подальшого ведення трудових книжок. Якщо документ приймуть, то вже з 1 липня наступного року трудові книжки стануть непотрібними, а вся інформація про працівника зберігатиметься у базі даних Пенсійного фонду. Якщо працівнику потрібен буде папірець, він зможе замовити витяг з бази даних у ПФ.

«Трудові книжки як документи, що засвідчують попередню трудову діяльність, залишаться у людей. Вони зможуть і далі використовувати їх для підтвердження трудового стажу», — сказав міністр економіки Айварас Абромавичус.

«Трудова книжка є документом, який підтверджує трудовий стаж працівника. Однак поняття «трудовий стаж» вже давно в державі не існує. Цей стаж не дає прав на отримання соціальних виплат, не враховується при нарахуванні пенсії та лікарняних. Соціальне забезпечення здійснюється за рахунок страхового стажу — стажу, в який включається період, протягом якого людина сплачувала відрахування в Пенсійний фонд. Інформація про страховий стаж зберігається саме там, — каже керівник юридичного департаменту Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна Ганна Воєводіна. — Трудові книжки вже стали просто атавізмом, який не несе жодної інформації ні для кого. Написати в трудовій книжці можна за бажання що завгодно, так само, як і навпаки: не внести туди важливі дані. До того ж вимога про зберігання трудової книжки протягом 75 років в архіві — це взагалі безглуздо, враховуючи той факт, що сьогодні всі дані зберігаються в електронному вигляді на електронних носіях».

Нараховувати пенсії лише на підставі даних Пенсійного фонду почали лише з 2004 року. Відтоді і почали вести електронний реєстр. Тому якщо після 2004 року людина десь працювала за угодою і роботодавець сплачував за неї єдиний соціальний внесок, то їй цей період враховують у стаж, навіть якщо запису в трудовій про це немає. Але людям, які почали працювати ще задовго до 2004 року, але поки що не на пенсії, варто все ж зберегти свої трудові книжки.

Скасування трудової книжки стане також подарунком для не надто добросовісних працівників. Скажімо, на деяких підприємствах досі є практика винесення доган з занесенням у трудову книжку, хоча інструкція з ведення трудових книжок цього і не передбачає. Так само при звільненні у трудову вносять також дані про причини звільнення. І далеко не завжди це “за згодою сторін”. Відтак українцям буде легше приховати “проколи” на попередньому місці. З іншого боку, роботодавці при прийомі на роботу запитуватимуть рекомендації з попередніх місць роботи (багато компаній давно просять, окрім резюме, також рекомендаційні листи). А отримати їх завжди легко, особливо коли шеф ображений на цінного працівника, який посмів звільнитись.

Схожі новини