Передплата 2024 «Добра кухня»

Відтепер за порушення ПДР штрафуватимуть не водія, а... автомобіль

Не панікуйте! Бальна система покарань наразі не діє. Вона не стосується й тих, кого за порушення зупинив поліцейський

7 листопада у зв’язку з набуттям чинності Закону “Про Національну поліцію” почали діяти передбачені цим законом зміни до законодавчих актів, що стосуються покарань за порушення ПДР (Правил дорожнього руху). Почувши цю новину, чимало водіїв запанікували. Проте “ВЗ” дослідив, що наразі якихось кардинальних змін у системі покарань за порушення ПДР на практиці не запровадили.

Цього тижня співробітники патрульної поліції Києва оснастили свої автомобілі мобільними банківськими терміналами. З їхньою допомогою громадяни, яких поліцейські зупинили за порушення ПДР, отримали змогу за допомогою банківської картки на місці сплатити штраф. “Після складання патрульним поліцейським постанови в адміністративному протоколі, - пояснили дію терміналів у департаменті комунікації МВС, - патрульний вводить в термінал номер постанови та суму штрафу. Відтак гроші, які вніс водій, гарантовано потраплять саме на оплату штрафу. Документом, який підтверджує сплату, стане роздрукований терміналом чек!”.

“У майбутньому, - повідомили у прес-службі патрульної поліції Києва, - планується, що для водіїв, які побажають на місці сплатити штраф, буде бонус: суму штрафу для них зменшать вдвічі”. Коли мобільні термінали з’являться у машинах патрульної поліції інших міст, це значно полегшить життя водіям-порушникам. Поки що вони можуть “забігатися” й не встигнути сплатити штраф упродовж визначених законодавством десяти днів. А в разі несвоєчасної сплати штрафу його сума подвоюється.

Головні зміни в покаранні за порушення ПДР - система бального покарання. Та ця система запрацює тоді, коли на дорогах і на вулицях міст встановлять камери фото- та відеоспостереження. Коли такі камери з’являться, невідомо.

Після появи камер спостереження за рухом за порушення ПДР каратимуть не водіїв, а... автомобіль. Тобто каратимуть не людину, яка під час порушення сиділа за кермом, а власника автомобіля. Якщо останній не погодиться з таким рішенням, йому доведеться оскаржувати його у суді.

Після фіксації камерою порушення Правил дорожнього руху власникові автомобіля мають скерувати повідом­лення про те, що його оштрафували, а також посилання на сторінку в Інтернеті, де він може подивитися відео про фіксацію порушення. Штраф можна буде сплатити протягом 30 діб або оскаржити його протягом десяти діб.

Як це відбуватиметься на практиці? Припустимо, водій порушив правила паркування, що зафіксувала камера спостереження за рухом. Система скерує “картинку” співробітникові поліції, який має встановити власника автомобіля-порушника й протягом трьох діб надіслати йому інформацію про те, що з нього зняли бали за порушення ПДР. У змінах до законодавства є перелік порушень ПДР, на які поширюється бальна система покарань. За кожне з таких порушень зніматимуть 50 балів. Якщо врахувати, що кожному автомобілю на рік видаватимуть 150 балів, їх вистачить лише на три порушення, після яких на власника автомобіля накладатимуть штраф. Якщо за порушення ПДР автомобіліста зупинить поліцейський, бальна система штрафів не застосовуватиметься.

Перелік ПДР, на які поширюється бальна система покарань:

  • Перевищення швидкості (понад 20 км на год., та менше від 50 км на год.);
  • проїзд на заборонений сигнал світлофора чи регулювальника;
  • порушення вимог дорожніх знаків і розмітки;
  • порушення правил зупинки, стоянки чи паркування;
  • порушення правил проїзду пішохідних переходів, перехресть і зупинок;
  • проїзд тротуаром чи пішохідною доріжкою;
  • порушення правил обгону чи зустрічного роз’їзду;
  • порушення правил дистанції;
  • порушення правил руху на автомагістралі;
  • порушення правил використання освітлювальних приладів.