Передплата 2024 ВЗ

Забути про безвізовий режим

Таку перспективу створили українцям народні депутати.

Четвер, 5 листопада, приніс велике розчарування у сім’ї мільйонів українців. Цього дня Верховна Рада вчинила крок, який практично поховав надії наших співвітчизників на право полегшеного - без принизливого, багатогодинного стояння у чергах - безвізового в’їзду у країни Європейського Союзу.

Таку пільгу в ЄС готові були надати нам з наступного року — у разі виконання до кінця першої декади листопада “домашнього завдання”, зокрема гармонізації із західними стандартами 12 законів України. Наступного вівторка міністр закордонних справ Павло Клімкін мав звітувати перед нашими європартнерами про виконання плану щодо безвізового режиму з ЄС. Але звіту, вочевидь, не буде...

За словами першого віце-спікера ВР Андрія Парубія, найбільша боротьба повинна була розгорнутися за ухвалення трьох антикорупційних законів. Вони передбачають удосконалення процедури накладення арешту на майно, набуте корупційним шляхом та розширення сфери застосування спеціальної конфіскації. А також - створення Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

Очікувалося, що голосувати за ці речі відмовляться нардепи, пов’язані з олігархами...

Однак надії єврооптимістів було розбито ще до розгляду цих законопроектів. Народні депутати фактично “зарубали” безвізовий режим, відмовившись підтримувати обов’язкову для ЄС норму Трудового кодексу, яка забороняє “будь-яку дискримінацію у сфері праці, зокрема порушення принципу рівних прав та можливостей, пряме чи непряме обмеження прав залежно від раси, політичних, релігійних чи інших переконань, гендерної ідентичності та сексуальної орієнтації”. Саме два останні слова цього зобов’язання і викликали спротив не тільки серед “високоморальних” представників “Опозиційного блоку”, Радикальної партії, депутатських груп “Воля народу”, “Відродження”, а й у багатьох членів коаліції, до яких з проханням підтримати “безвізові” законопроекти звертався президент. Підтримали ж “європоправку” лише 117 депутатів...

У четвер Верховна Рада ухвалила “лібералізаційно-візовий” закон, який передбачає захист прав трудових мігрантів, котрі виїхали на роботу за кордон. Експерти і громадськість позитивно оцінюють таке рішення. Водночас народні депутати не захотіли підтримувати у другому читанні і в цілому законопроект №3040 «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів». На його підтримку “нашкребли” лише голоси 199 нардепів. На думку аналітиків, це ще одна, більш серйозна, ніж попередня, підніжка парламентаріїв рядовим виборцям, які мріяли вільно їздити на роботу, навчання і відпочинок в Європу. Без цього антикорупційного закону, який доводив до інфаркту різної масті злочинців, Європа навіть не захоче говорити про зняття з українців обмежень при перетині своїх кордонів.

Важко спрогнозувати, якою буде реакція простих українців на “безвізовий” саботаж у Раді. Але деякі ворожі до України сили уже тішаться з цього провалу. Їм не вдалося закрити шлях України в Європу з допомогою економічного тиску і зброї - тепер цю роботу виконують доморощені “народні обранці”, котрі клялися робити добро своєму народові.

P.S. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявляв, що у тих депутатів, які не проголосують за “безвізові” закони, варто було б відібрати дипломатичні паспорти, за якими вони їздять по світу.

P.P.S. Міністр соціальної політики Павло Розенко припустив, що поправки у Трудовий кодекс, які забороняють трудову дискримінацію за сексуальною орієнтацією, ще можуть внести під час другого читання законопроекту.

Схожі новини