Передплата 2024 ВЗ

«У тюрмах повинні сидіти злодії з усіх команд!»

Післямова до спецоперації «Корбан».

Таки правду казав два тижні тому в інтерв’ю нашій газеті екс-глава Грузії Михаїл Саакашвілі, що після місцевих виборів президент України Петро Порошенко “візьме ініціативу у свої руки”. Мали рацію аналітики, які твердили, що керівник нашої держави,“підстьобуваний” західними партнерами, які незадоволені вкрай низькими темпами боротьби з корупцією, буде “мести” енергійніше. Свідчення цього — суботнє затримання колишнього заступника голови Дніпропетровської ОДА, екс-кандидата у народні депутати і міські голови Києва, лідера партії “УКРОП” Геннадія Корбана, який є правою рукою олігарха Ігоря Коломойського.

Корбану оголосили підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу: створення злочинної організації, присвоєння грошових сум в особливо великих розмірах, викрадання політичних і громадських діячів, викрадання автомобільного транспорту. Про резонансну акцію 31 жовтня президент сказав, що це - “тільки початок”, що на Корбані “ніхто зупинятися не буде”. Дав зрозуміти, що візиту прокурорів і спецназівців слід чекати представникам як нової, так і старої влади.

Журналістам “Української правди” вдалося дізнатися деякі подробиці кримінальних справ, порушених проти Корбана. Його, зокрема, звинувачують у створенні “приватної армії”, у тому, що з допомогою ряду добровольчих батальйонів, які отримували від нього доплату, намагався заволодіти промисловими об’єктами у Дніпропетровській, Запорізькій, Кіровоградській областях. Один лише епізод: люди Корбана (серед них - екс-командир батальйону “Донбас”, а нині нардеп Семен Семенченко) вчинили збройний напад на фермерське господарство у селі Новосілці Донецької області. Викрали у його директора реєстраційні документи, забрали сільгосптехніку, більше 2,5 тис. тонн зерна. На додачу нав’язали фермеру свого гендиректора, примусили власника укласти угоду з охоронною агенцією “Правий сектор” на суму 120 тис. грн. щомісяця. Погрожуючи розправою, наказали фермерові переписати на нових “господарів” половину бізнесу...

Прокурори кажуть, що це лише маленька частка “гріхів” Корбана і Ко. Більше їх, вочевидь, буде озвучено у вівторок, 3 листопада, коли у парламент викличуть “на килим” голову СБУ Василя Грицака і очільника ГПУ Віктора Шокіна. Останнього разом з президентом опоненти звинувачують у “100-%-му політичному переслідуванні”, у помсті. Про це заявили не тільки в “УКРОПі”, у Радикальній партії (вона останнім часом теж стала близькою до Коломойського), а й у політичних силах, які входять до коаліції, - “Самопомочі”, “Батьківщині”. У “Громадянській позиції” пресинг Корбана назвали вибірковим. За словами лідера цієї партії Анатолія Гриценка, “практика нинішньої влади із застосування Кримінального кодексу на свій розсуд призведе до того, що у суспільстві не буде ні почуття справедливості, ні довіри до влади: “з ким домовилися — той гуляє, з ким ні — команда “фас!”.

А Дмитро Ярош, лідер “Правого сектору” (його теж фінансують люди Коломойського), закликав президента “не розгойдувати державного човна”. І зробив більш ніж прозорі натяки на можливу протидію у відповідь на силові дії президентської команди: “Ми готуємося та чистимо зброю. Величне свято Архістратига Михаїла наближається...”.

У Дніпропетровську на заклик “УКРОПу” відбувся мітинг на підтримку Корбана. Практично весь новинний ефір на телеканалі “1+1”, власником якого є Коломойський, ось уже котрий день присвячено “репресіям” проти “політв’язня Корбана” і його команди. Сам олігарх мотивував затримання свого союзника політичною конкуренцією, “хворобливою реакцією” Петра Порошенка на високий (8%) показник “УКРОПу” на місцевих виборах, якого, мовляв, злякався президент. І пообіцяв Корбану кар’єру “політика національного масштабу”. Мовляв, усі політичні метри хоча б один день просиділи у СІЗО...

У цьому хорі “невдоволених” дисо­нансом прозвучав голос згадуваного на початках Саакашвілі. Голова Одеської ОДА дивом пробився на канал Коломойського і вивалив у прямий ефір всю правду-матку: “Ці люди грабують Україну, звідки у них гроші? Треба займатися і Корбаном, і Коломойським, і Іванчуком, і Мартиненком (два останні — нардепи з фракції “Народний фронт”. - І. Ф.). Всі злодії повинні сидіти у в’язниці, у тому числі - з команди президента і команди прем’єра”.

Екс-президент Грузії сказав те, що сьогодні на устах кожного українця. Обнадіяні Майданом громадяни вимагають справедливого суду стосовно всіх, хто раніше паразитував на державному організмі, хто продовжує це робити через два роки після Революції гідності. Незважаючи на партійні кольори.

А тим часом...

2 листопада начальник відділу Головного слідчого управління МВС Василь Смик приніс у Верховну Раду повістки на допит народним депутатам з “Опозиційного блоку” Вадиму Новінському, Наталії Королевській, Олександру Вілкулу. Вони не з’являлися на допит, хоча й отримали повістки за місцем проживання.

Думки з приводу

Юрій ЛУЦЕНКО, голова парламентської фракції “БПП”

Рівень 1. Затримання Корбана не могло не статися. Все його життя було грою не за правилами і не за законом. Він завжди був під прицілом силових структур: від рейдерства до вбивства.

У Корбана, проте, був шанс змінити життя. Він справді був ключовим діячем Дніпропетровської ОДА у найважчі часи війни. За багато із тоді зробленого він заслуговує на повагу. Проте бізнес-діяльність за межею фола тривала.

Проголосивши гасло “Патріотам можна все”, Корбан і Ко перевели рейдерство з юридичної площини у силову, по суті, бандитську.

В цих обставинах, за наявності десятків підстав, затримання Корбана не могло не статися.

Рівень 2. Або силовики серйозно вдарять по членах банди Януковича, або у нас будуть нові силовики. Саме недоведеність цих справ викликає критичне сприйняття затримання Корбана. Кримінальних проваджень щодо відомих екс-урядовців ПР так само багато, як і проти Корбана. Що заважає їх реалізувати - саботаж, непрофесіоналізм чи маневри, не важливо. Важливо розуміти, що без негайного покарання минулого зла неможливо отримати підтримку на загальну деолігархізацію.

Рівень 3. Україна буде або європейською, або олігархічною. На Майдані ми знищили мафію, що грабувала країну загалом. Зараз відбувається спроба знищити можливість грабувати країну через монополії. Лише через “Укрнафту” бюджет недоотримав 9,6 млрд. грн. Через ДТЕК чи групу DF - не менше. Олігархам це не подобається. Вони смикають за ниточки всю свою агентуру. Її багато. Господарі поставили завдання - розпуск парламенту і обрання нового, під їхню слухняну більшість. Найкраще - з ліквідацією посади президента або з обранням його у парламенті. Для олігархів це означатиме відновлення договірного дерибану. Для українців - скасування мрій про ЄС. Зупинити цей сценарій можна лише опираючись на суспільство. Його підтримка можлива лише через послідовне покарання старих і нових казнокрадів. Найкраще - попарно. І на фоні ефективних проєвропейських реформ.

Олександр ПАЛІЙ, політолог

Щодо справи Корбана. Закон має бути для всіх - і для нього, і для Кернеса, і для президента, і для нас з вами. У той же час кожен, хто має заслуги перед країною, як і в усьому світі, має право на певне поблажливе ставлення з боку правосуддя. Звичайно, не на етапі слідства, а на етапі суду та амністії.

Ніхто ніколи не повинен мати підстав звинуватити Україну у невдячності.

Фото СБУ

Схожі новини