Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ціна життя – 45 копійок

Сказ, якщо не ввести антирабічну вакцину, у 100% випадків закінчується смертю. Таких вакцин в Україні... немає!

“Щоб українці не помирали від ботулізму, укусів гадюк, сказу і малярії, привезеної з-за кордону, Кабмін на рік на одного громадянина повинен виділяти... 45 копійок”, - підрахували у Всеукраїнській раді із захисту прав та безпеки пацієнта.

Необхідні препарати закуповували в Росії. Але вони не пройшли перереєстрації - через запровадження стандартів належної виробничої практики (GMP). Росіянам така сертифікація не потрібна. У них є свої ринки збуту — та ж Росія з її 150-мільйонним населенням, Білорусь, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан. За GMP-сертифікацію російським виробникам довелось би заплатити більшу суму, ніж вони би отримали від продажу їхньої продукції.

“Російських препаратів не завозимо. І це добре, передусім з етичних міркувань, - каже голова Всеукраїнської ради захисту прав і безпеки пацієнтів Віктор Сердюк. - Але чому не подбали про альтернативу?”

“У травні зі мною трапилася халепа — була на дачі, наступила на іржавий цвях... Треба було вколоти вакцину проти правця. У які державні медзаклади не зверталася - всюди чула відмову. Одні говорили, що необхідної сироватки у них немає. Інші — що у мене немає показань до її введення. Треті “футболили”, бо прописана в іншому районі, - розповідає пані Наталя. - Звернулася у приватну клініку. Там мені повідомили, що все разом (введення сироватки і обробка рани) обійдеться у 1420 гривень. Купила все необхідне для перев’язки і пошкутильгала у поліклініку за місцем проживання. Медсестра обробила рану перекисом водню, поклала мазь з антибіотиком. Дала їй 100 гривень. Поїхала у приватну клініку. За укол заплатила 660 гривень. Наостанок мене “потішили” - запасів вакцини у них більше немає. Мені вкололи останню дозу”...

“У США, наприклад, ботулізм не є поширеним, - каже Віктор Сердюк. - Але американці щороку закуповують 2-3 млн. доз і тримають їх на складах на випадок терористичного акту. Ботулотоксин — найстрашніша отрута у світі. Одного грама достатньо, щоб убити мільйон людей! А виготовити цю біологічну зброю можна у мінімально оснащеній лабораторії”.

“Цього року кількість випадків ботулізму в Україні зросла вдвічі. І цьому є пояснення - тотальне зубожіння населення, - вважає експерт. - Щоб вижити, роблять закрутки на зиму. Не їсте домашніх консервів? У Києві чоловік захворів на ботулізм, скуштувавши в’яленої риби промислового виробництва, яку придбав у супермаркеті. Для Європи це була би надзвичайна подія. Сказ, якщо не ввести антирабічну вакцину, у 100% випадків закінчується смертю. Вакцин немає. А скільки у нас по містах бігає бродячих псів? А лисиць по селах? Після укусу кліща може розвинутися кліщовий енцефаліт. Лікування полягає у введенні імуноглобуліну. А його немає. Якщо змія вкусить у руку чи ногу, не помреш. А якщо в обличчя? А якщо вкусить трирічну дитину? Чоловік прилетів з Африки. Температура — під сорок. Взяли аналіз крові на малярію і відправили додому. Через п’ять днів поставили діагноз “малярія”, але вже було пізно. Треба було негайно вводити профілактичну дозу хініну. Через півгодини — підтвердити діагноз і продовжувати лікування. Але ж в Україні ліків від малярії немає”.

“Аби вирішити питання із забезпеченням окремими видами імунобіологічних препаратів, які не зареєстровані в Україні, міністерство ще 7 липня видало відповідний наказ, яким затвердило ввезення на територію України життєво необхідних препаратів — 1,5 тис. упаковок ботулінового антитоксину, 1,2 тис. упаковок антитоксину проти отрути гадюки і 7 тис. упаковок протиправцевої вакцини. Усі перелічені препарати — польського?виробництва. Централізована їх закупівля МОЗом не передбачена, але це можна зробити за кошти місцевих бюджетів та з інших джерел, не заборонених законодавством”, - така відповідь надійшла на запит Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів від заступника міністра охорони здоров’я Ігоря Перегінця.

“З липня почали писати звернення в обласні та міські ради, - веде далі Віктор Сердюк. - На сесії Запорізької ОДА було прийнято рішення про виділення департаменту охорони здоров’я додаткових асигнувань на суму 392,4 тис. гривень для придбання необхідних препаратів. Наразі у цій області проводиться підготовча робота. З міських голів відреагували на наше звернення мери Кіровограда та Одеси. У цих містах кошти вже виділено. Всі інші — відмовчуються. Зверталися до міського голови Львова Андрія Садового. Якоїсь конкретної відповіді не отримали. Кожного дня, поки відкладаємо вирішення цього питання, якась людина ризикує померти”.

“Закупівля імуноглобуліну проти кліщового енцефаліту, сироватки проти укусу змії, протиботуліністичної сироватки — цим повинно займатися обласне управління охорони здоров’я. Але воно опинилося у тій же патовій ситуації, що й ми, — каже головний спеціаліст з організації медичної допомоги дорослому населенню управління охорони здоров’я ЛМР Інна Щербина. — У липні міська рада передбачила виділення 5 млн. гривень на закупівлю препаратів для жителів міста, зокрема протиправцевої сироватки і антирабічної вакцини та імуноглобуліну (при важких і середньої важкості укусах, запізнілих зверненнях проводиться комбінований курс лікування. - Авт.). Кошти є, а закупити препарати не можемо, бо вони не внесені у реєстр оптово-відпускних цін на лікарські засоби. У міністерстві охорони здоров’я заспокоюють: закупимо препарати, не хвилюйтеся. Тільки невідомо, коли і як. Виправдовуються: зверталися до постачальників, щоб ті подали пакет документів на реєстрацію препаратів, але ті не поспішають виходити на наш ринок. То, може, треба було тих постачальників чимось зацікавити? Наприклад, спрощеною процедурою реєстрації?”.

Схожі новини