Передплата 2024 «Добра кухня»

Україна і Росія домовились по газу на зиму

  • 26.09.2015, 10:10
  • 2 337

У Брюсселі повідомили про досягнення угоди між Україною та Росією на постачання газу в зимовий сезон.

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на комісара ЄС з енергетики Мароша Шефчовича.

"Великий успіх: парафовано газовий протокол Росії, України та Єврокомісії", - написав він відразу після закінчення переговорів в Брюсселі в Twitter. За словами єврокомісара, угода охоплює період з 1 жовтня 2015 року по кінець березня 2016 року.

Перші два мільярди кубометрів російського газу Україна закупить у енергокомпанії "Газпром" вже у жовтні. Марош Шефчович заявив, що на період угод Росія повинна забезпечити Україні таку ціну на енергоносій, яка була б співмірною з його вартістю для інших країн. Попередню угоду за умовами надання Україні зимового газового пакету було прийнято сторонами у вересні.

Міністр енергетики України Володимир Демчишин повідомив, що підписання "зимового пакета" по газу може відбутися протягом тижня. За його словами, проект додаткової угоди вже отримано.

"Необхідно, зокрема, показати парафований документ юристам", - додав він.

Джерело, знайоме з ситуацією, розповіло, що підписання тристороннього протоколу за умовами постачань російського газу в Україну на зимовий період може пройти в заочній формі у вигляді обміну листами, без окремої зустрічі.

Втім, на думку глави "Газпрому" Олексія Міллера, передбачуваних грошових коштів, що виділяються європейськими фінансовими інститутами для закупівлі Україною російського газу, у разі холодної зими, може не вистачити.

Як повідомив Марош Шефчович на прес-конференції за підсумками парафування тристороннього газового протоколу, кінцева ціна газу для України на четвертий квартал 2015 року становитиме $232 за тисячу кубометрів. Ця ціна враховує знижку, надану російською стороною. Без урахування знижки дана ціна склала б $252 за тисячу кубометрів.

Джерело, знайоме з ситуацією, повідомило, що конструкція "зимового пакета" для України передбачає, що ціна на російський газ не може бути нижчою за спотову у Європі, в тому числі і для неприпустимості реекспорту газу з Європи.

При цьому наголошується, що ціна на російський газ для України в першому кварталі 2016 може виявитися нижчою вартості газу в четвертому кварталі.

"Ціни на газ визначаються за формулою. І ми бачимо, що в цілому динаміка на зниження. Ціни на газ знижуються. І ми не виключаємо, що ціна на перший квартал може бути нижчою за ціну в четвертому кварталі. Підкреслюю, все зрештою залежить від ціни на нафту", - сказав глава "Газпрому" Міллер

Нафтогаз вже має необхідні кошти в обсязі 500 млн доларів для закупівлі 2 млрд кубометрів російського газу для забезпечення зимового опалювального сезону Україні і Європі.

Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин за результатами тристоронніх переговорів у Брюсселі про умови постачання російського газу до України і транзитом до Євросоюзу упродовж зимового періоду 2015-2016 років, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Гроші вже на рахунку Нафтогазу. Відтак, це все доступно, призначено для цих конкретних домовленостей та буде витрачено на необхідні обсяги газу від Газпрому», - запевнив український міністр.

Він наголосив, що закупівля та закачування до сховищ 2 млрд кубометрів російського газу, для чого урядом України виділено 500 млн доларів, розпочнеться одразу після остаточного підписання домовленостей.

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю увечері у Брюсселі завершилися переговори між Єврокомісією, Україною і Росією про умови постачання російського газу до України і транзитом до Євросоюзу упродовж зимового періоду 2015-2016 років. Сторони не досягли остаточних домовленостей, але парафували документи, що мають бути пізніше підписані за окремими процедурами

Схожі новини