Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чи перевезуть Терешкову до російського Ярославля?

У Львівській міській раді вирішують, що робити з пам’ятником першій жінці-космонавту, яка є прихильницею Путіна.

До Львівської міської ради надійшов лист від члена Ради Федерації РФ Анатолія Лісіцина - з пропозицією забрати до Ярославля пам’ятник першій жінці-космонавту Валентині Терешковій, який у Львові стоїть на вул. Виговського. Саме з російського Ярославля походить відома радянська космонавтка. З огляду на те, що в Україні діє закон про декомунізацію, росіяни вирішили, що цей пам’ятник може потрапити під знесення...

Скульптуру встановили у 1960-х роках. Тоді ім’я космонавтки носила і вулиця, на якій її розмістили. Щоправда, львів’яни кажуть, що фігура їм більше нагадує іншого відомого космонавта — Юрія Гагаріна... Тридцять років по тому вулицю перейменували на Виговського. «Пам`ятник залишився, оскільки він анонімний, - пояснює історик Іван Сварник. - Там не написано, що це Терешкова. Зображений космонавт у скафандрі, де навіть не видно рис обличчя».

Проте депутат Львівської міської ради Любомир Мельничук каже, табличка була, швидше за все, її вкрали. Крім того, по всіх реєстрах цей пам’ятник значиться як монумент Терешковій. «Валентина Терешкова є членом політради путінської “Единой России”. Вона була активним учасником анексії Криму. Росіянка, активний політик Кремля і Путіна, яка причетна напряму до анексії Криму, у Львові їй стоїть пам’ятник...», - обурюється пан Мельничук.

Депутат каже, у Львові не виконується закон про декомунізацію. Хоча міські обранці прийняли ухвалу демонтувати усі радянські символи, райадміністрації мали провести інвентаризацію. «Думаю, чиновникам дали вказівку цього не робити, - припускає пан Мельничук. - Я отримав відповідь з міськради про те, що радянська символіка є надбанням Львова, і що демонтаж серпів та молотів пошкодить архітектурний ансамбль міста. Ми не збираємося воювати з мертвими, демонтувати могили. Але таким пам’ятникам як Монумент Слави, - місце у Музеї терору».

Міський голова Львова Андрій Садовий зазначив, наразі у Львові жодних пам`ятників не зноситимуть: «Ми це зробили одні з перших в незалежній Україні. Ті, що на сьогодні є, відповідають часу й історичним реаліям. Я не бачу потреби, щоби щось забирати та ліквідовувати».

Практика з перенесенням пам’ятників не нова. Так свого часу до Польщі зі Львова поїхали Ян ІІІ Собеський та Олександр Фредро. Врятувати пам’ятник НКВДиста Миколи Кузнєцова вирішили жителі Свердловської області. А от що робити з Терешковою, у Львівській міській раді ще не вирішили...

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень