Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Обґрунтованість вимог «Газпрому» розгляне суд"

  • 29.05.2015, 13:17
  • 1 676

НАК «Нафтогаз України» вітає намір ВАТ «Газпром» передати свої претензії до української компанії на розгляд арбітражного трибуналу. Про це повідомляє прес-служба енергохолдингу

«Арбітраж — це найбільш цивілізований спосіб вирішувати комерційні спори, якщо сторони не можуть знайти згоди шляхом переговорів», — прокоментував голова «Нафтогазу» Андрій Коболєв заяву голови «Газпрому» Олексія Міллера про виставлення чергового штрафу за недобір газу на $8 мільярдів.

Сторони ініціювали провадження в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма в червні 2014 року. «Нафтогаз» підготував обґрунтування своїх претензій і заявив свої позовні вимоги в рамках арбітражного провадження за контрактом на постачання газу в січні 2015 року. Зустрічні позовні вимоги в рамках того ж провадження «Газпромом» ще не заявлялися.

Як зазначають у прес-службі української компанії, «Газпром» не вперше виставляє «Нафтогазу» рахунки, посилаючись на пункт контракту 2009 року, який, на думку «Газпрому», містить положення «бери-або-плати». Такі рахунки жодного разу не були прийняті до оплати, оскільки вони, на думку «Нафтогазу», не відповідають контракту. Крім цього, серед заявлених «Нафтогазом» позовних вимог є вимога про визнання даного пункту контракту недійсним.

Окреме арбітражне провадження ведеться також за контрактом на транзит природного газу. Позовні вимоги за цим контрактом «Нафтогаз» заявив в травні 2015 року. Сумарні претензії "Нафтогазу" до "Газпрому" за двома контрактами перевищують 16 млрд дол.

Джерело: УНІАН

Схожі новини