Передплата 2024 «Добра кухня»

Верховна Рада прийняла закони, які дозволять вибірково накладати мораторій на погашення зовнішніх боргів

  • 19.05.2015, 19:22
  • 1 715

За законопроект №2898 "Про особливості здійснення правочинів з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом" проголосували 256 депутатів.

Верховна Рада України прийняла закони, які дозволять Кабінету міністрів вибірково накладати мораторій на погашення зовнішніх боргів країни.

За законопроект №2898 "Про особливості здійснення правочинів з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом" проголосували 256 депутатів, а за № 2899 про внесення змін до Бюджетного кодексу України у зв'язку з прийняттям попереднього – 246.

Зазначимо, що йдеться виключно про приватних зовнішніх кредиторів України. До переліку боргів, на виплату яких може бути накладено мораторій, не входять борги перед інституційними кредиторами: МВФ, ЄБРР та іншими.

Як заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, протягом наступних чотирьох років Україна має сплатити 30 млрд дол. зовнішнього боргу та 17 млрд дол. внутрішнього. Проте може сплатити лише 15 мільярдів. Тому, якщо зовнішні кредитори не погодяться на реструктуризацію боргів, уряд зможе накласти мораторій на виплату. Перш за все, норма стосуватиметься кредитів часів Януковича, в тому числі - 3 млрд дол., взятих у Росії.

Джерело. Gazeta. UA

Схожі новини