Передплата 2024 «Добра кухня»

Кримські татари в окупації знову потерпають від репресій

  • 18.05.2015, 22:01
  • 1 224

Про це Президент України Петро Порошенко заявив у своєму зверненні до українців у зв'язку з Днем боротьби за права кримськотатарського народу.

"Нині, в умовах окупації, кримськотатарський народ знову потерпає від терору й утисків московського режиму. Держава-агресор здійснює неприховані репресії. Відбуваються переслідування за сфабрикованими справами тисяч активістів і пересічних кримчан", - йдеться у зверненні.

Президент нагадав, що у травні 1944 року сталінськими поплічниками було реалізовано спецоперацію з виселення з Криму його споконвічного населення — кримських татар. Каральний вирок стосувався усіх представників цієї національної спільноти: близько 200 тис. осіб сімдесятьма ешелонами у нелюдських умовах були відправлені до Середньої Азії, на Урал та у Сибір. Результатом такої спецоперації стала втрата народом рідної землі і майже половини своєї чисельності. Трагічна доля спецпереселенців, а насправді — вигнанців, спіткала й представників інших етносів, що здавна населяли півострів: вірмен, греків, болгар, німців, італійців тощо.

Глава держави зауважив, що українці, які пережили Голодомор, репресії, депортації, розуміють біль кримських татар, тому держава усіляко сприяла поверненню депортованих на батьківську землю, а її незалежність відкрила перед кримськими татарами можливість інтегруватися у суспільство, брати активну участь у всіх державотворчих процесах.

Зокрема, як підкреслив Порошенко, навіть в умовах неоголошеної війни Україна намагається забезпечувати дотримання усіх прав своїх громадян, у тому числі й кримських татар. За рік, що минув, був ухвалений закон "Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою", держава підтримала Декларацію ООН про права корінних народів, відновлено також роботу Ради представників кримськотатарського народу при Президентові України.

"У цей день скорботи ми вшановуємо гнаних і принижених тоталітарним комуністичним режимом. Тих, хто зазнав тортур та знущань, передчасно зустрів смерть, знайшовши вічний притулок на чужині. Ми схиляємося перед їхньою пам’яттю. Перед тими, хто проніс крізь морок поневірянь вогонь національної ідентичності, зберіг своє горде етнічне єство, рідну мову та вірність власним традиціям. Вони гідні високої поваги та співчуття. У цей непростий для всіх час важливо зберегти єдність і рішучість, які є запорукою нашої перемоги та майбутнього процвітання у сім’ї демократичних європейських країн. Усі ми — єдиний Український народ. Пам’ятаймо про це!", - констатував Президент.

Схожі новини