Передплата 2024 ВЗ

Викрадення банкіра організував... викладач правознавства

Під час нападу на бізнес-леді бандити маскувалися під борців із корупцією

Наприкінці робочого дня у Львові, на вулиці Богдана Хмельницького, від офісу філії “УнікОм-Банку” від’їхав джип “Ніссан-Пасфайндер”. За кермом джипа сидів 36-річний заступник директора банківської установи, поруч, на пасажирському сидінні, — його дружина, 31-річна голова правління банку пані Ореслава. Джип від’їхав від банку близько 200 метрів, коли у нього ззаду врізався автомобіль “БМВ” п’ятої моделі темного кольору. Водій “японця” вийшов з машини, щоб розібратися з аварійною ситуацією. Несподівано з “БМВ” вибігли четверо одягнутих у камуфляж молодиків з масками на обличчях. Вони кинулися на водія та його пасажирку. Жінка відчайдушно закричала. Та жоден з перехожих у ситуацію не втрутився, бо нападники кричали: “Не рухатися! Проводиться операція із затримання корупціонерів!”

«Ви підозрюєтеся в організації корупційних схем!» — ці звинувачення нападники підсилили кількома стусанами, нейтралізуючи спротив водія “Ніссана”. Йому зв’язали руки скотчем та кинули у його ж автомобіль. Жінці нападники запхали у рот кляп і посадили її до свого “БМВ”. Обидві машини на великій швидкості рушили з місця. На вулиці Промисловій бандити викинули з автомобіля на дорогу свого бранця. Чоловік повідомив про викрадення дружини міліції.

Неподалік місця нападу оперативники знайшли два айфони шостої моделі, які належали подружжю банкірів. Зловмисники викинули їх з машини, щоб право­охоронці не могли запеленгувати місцезнаходження власників айфонів.

Полонянку бандити привезли на вулицю Плугову, 14. З кляпом у роті та зв’язаними скотчем руками жінку завели в одну з кімнат дев’ятого поверху гуртожитку. Поруч із бранкою постійно перебували двоє зловмисників. Коли пані Ореслава трохи заспокоїлася, зрозумівши, що вбивати її не будуть, один із викрадачів дав полонянці телефон і наказав зателефонувати батькові. Коли колишній завідувач однієї з кафедр Львівського банківського інституту взяв слухавку, невідомий заявив, що має заплатити за визволення доньки 150 тисяч доларів.

Над бранкою під час перебування жінки в полоні не чинили насилля. Бандити вдавалися лише до психологічного тиску. Через три дні після викрадення правоохоронцям вдалося встановити особи нападників та звільнити заручницю. Трьох бандитів затримали під час отримання ними викупу за бранку. Зробили це так блискавично, що жоден із затриманих не встиг вчинити спротив.

Напад на подружжя банкірів, розповів “ВЗ” начальник УМВСУ міста Львова підполковник Павло Гарасим, вчинили четверо жителів села Підбірців Пустомитівського району віком від 21 до 25 років. Раніше до кримінальної відповідальності не притягалися, усі — неодружені. Організував злочин старший за віком зловмисник, який викладає правознавство в одній із львівських академій. До злочину чоловік готувався заздалегідь: за місяць до нападу орендував у гуртожитку кімнату, щоб тримати у ній заручницю. Через свого молодшого брата, який вчиться у тому ж вузі, де викладає організатор злочину, зловмисник, окрім свого брата, “підтягнув” до викрадення бізнес-леді двох молодих односельців — приватного підприємця ринку “Добробут” і безробітного хлопчину. Пообіцяв молодикам заплатити “за роботу” по 20 тисяч доларів кожному.

Під час допитів підозрюваних з’ясувалося, що організатор викрадення та його жертва познайомилися кілька років тому, коли пані Ореслава працювала в іншій банківській установі. Підозрюваний доводить, що з вини цієї жінки відбулася якась невдала банківська операція, через що він, як клієнт банку, втратив значну суму грошей. Проте своїм спільникам бандит-правознавець жодним словом не обмовився про те, що має якісь особисті рахунки. Натомість переконував хлопців, що вони чинитимуть хоч і незаконну, проте благородну справу — допомагатимуть вкладникам банку повернути свої заощадження.

За напад на подружжя банкірів, повідомили у відділі зв’язків з громадськістю ГУ МВСУ у Львівській області, затримали трьох зловмисників, які перебувають під вартою. Проти них почали кримінальні провадження за звинуваченням у “захопленні заручників” і “викраданні людини”. Ще один учасник зухвалого злочину перебуває у розшуку.

Схожі новини