Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В Авакова – «виграшна» дружина, у Стеця – півтора мільйона на колесах

Офіційних мільйонерів у новому уряді – негусто

Переглянувши декларації про доходи прем’єра і його підлеглих з міністерських кабінетів, «ВЗ» пропонує читачам найцікавіше з цієї бухгалтерії. Ось тільки до повноти картини про майно і статки членів нового уряду бракує доходних звітів «імпортних» урядовців (Наталія Яресько, Олександр Квіташвілі та Айварас Абромавічус наразі не оприлюднили інформації про свої доходи) і міністрів, чиїх декларацій навіть депутати перед призначенням Кабміну не бачили. У списку «конспіраторів» — віце-прем’єр Валерій Вощевський, міністр екології та природних ресурсів Ігор Шевченко, головний урядовий аграрій Олексій Павленко та керманич Мінінфраструктури Андрій Пивоварський.

Міністр юстиції може дев’ять тисяч пенсіонерів прогодувати

Серед урядовців, які показали свої цьогорічні декларації, офіційних мільйонерів — троє. На першій сходинці у рейтингу товстосумів — керівник Мін’юсту Павло Петренко, який лише за 2013 рік став багатшим на три мільйони гривень. Причому на депутатських хлібах тоді ще майбутній міністр заробив лише 13-ту частину від цієї кругленької суми. Головний «куш», як вказано у декларації, Петренко отримав від продажу майна (якого саме, не зазначено). Ще понад півмільйона гривень «накапало» дивідендами і відсотками. А ось звідки взялася решта суми (950 тисяч грн.), міністр змовчав: вписав «надлишок» у графу «інші види доходів».

Навіть зі скромнішим річним заробітком Петренкові дісталося б призове місце у рейтингу урядових мільйонерів. 8,8 мільйона грн. на банківському рахунку — залізний аргумент. Із ним навіть підприємливий з пелюшок прем’єр Арсеній Яценюк не потягається. У топ-трійці багатіїв із кабмінівською пропискою керманичеві уряду лише «срібло» дісталося. Дохід Яценюка за 2013 рік трохи не дотягнув до двох мільйонів гривень (151 тисяча грн. — зарплата, 614 тисяч — заробіток з депозитів, 980 тисяч — виручка з продажу авто Range Rover). Плюс — шість з «копійками» мільйонів на банківських рахунках.

Замикає трійку найбагатших урядовців віце-прем’єр та за сумісництвом — міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Геннадій Зубко. За минулий рік він «одоходився» на 1,07 мільйона грн. Порівняно з викладацько-науковими гонорарами Зубка (832 тисячі за рік) його тодішня зарплата депутата (майже 240 тисяч) — так собі, кишенькові.

Заробила 35 тисяч, витратила мільйон

Читаючи декларацію міністра Кабінету Міністрів Ганни Онищенко, просльозитися можна. Не через жалість, а від сміху. За рік пані Онищенко задекларувала 35 тисяч грн. Це що виходить: працювала начальником відділу в адвокатській компанії, а потім — провідним юрисконсультом в «Укрнафті», а заробляла, як двірник у Києві? І звідки, питається, з такими доходами пані Онищенко на столичну квартиру за 979 тисяч розжилася? Невже у батьків позичила (їхній річний дохід, як вказано у декларації урядовиці, — 41 тисяча грн.).

«Срібло» за скромність — у керманича МЗС Павла Клімкіна. 2013-й приніс йому лише 44 тисячі грн. доходу. Як Клімкін примудрився заробити такі «копійки», очолюючи українське посольство у Німеччині, — питання на засипку.

На третій сходинці у рейтингу найбідніших міністрів — шеф Міноборони Степан Полторак. Вписавши у декларацію 149,6 тисячі грн. доходу, колишній начальник Академії внутрішніх військ МВС не став уточнювати, що входить у цю суму.

Житлоплощі Авакова на казарму вистачить

Крім міністра Кабінету Міністрів Ганни Онищенко, торік квартирні запаси поповнив і голова Мін’юсту Павло Петренко. Обновка площею 79 «квадратів» обійшлася йому майже у мільйон (без 32 тисяч) гривень. А ось міністр соцполітики Павло Розенко, якщо вірити його декларації, так і ходить у «безквартирниках».

Колекціонерів «квадратних метрів» у нинішньому Кабміні не бракує. Лише у головного міліціонера нерухомості стільки, що цілу роту підлеглих можна розселити. У власності Арсена Авакова — три квартири, найбільша з яких, площею 658 «квадратів». Дружині міністра є де свої подарунки розставляти і на що призові витрачати. На це добро Інні Аваковій таланить: лише торік подарунків, призів і виграшів їй (як вказано у декларації керманича МВС) на 700 тисяч підвалило.

У прем’єра Арсенія Яценюка житловий список довший, ніж в Авакова: два будинки і три квартири. Але загальною площею колекція поступається аваковській (640 «квадратів» проти 754-х).

Запасся квадратними метрами і президентський кум, він же — міністр інформполітики Юрій Стець. На його рахунку — будинок на 218 «квадратів» і три квартири загальною площею

142 кв. м.

У кого автопарк найдорожчий?

В Юрія Стеця тяга не лише до нерухомого майна, а й до «рухомості». З усіх урядовців, які оприлюднили свої декларації, сімейний автопарк у нього не тільки найбільший, а й найдорожчий. Компанію шестирічному Lexus RX 350 та п’ятирічному Volkswagen EOS склав Infiniti FX 27 2011 року випуску. Походивши інтернет-автобазарами, не важко оцінити вартість цього колісного тріо. Виходить близько півтора мільйона гривень.

Позмагатися з автоколекцією Стеця може міністр юстиції Петренко. Торік він обзавівся позашляховиком Range Rover за 980 тисяч грн. Мабуть, «нульцевої» Toyota Camry (у декларації міністр позначив її припискою «з правом користування») і Volkswagen Golf у гаражі здалося замало.

Може, це сімейний Range Rover Яценюка в автопарк Петренка перекочував (час покупки-продажу і вказана у деклараціях ціна збігаються)? Продавши позашляховик, прем’єр прикупив собі Mercedes S за 610 тисяч грн. Приглянувся «мерин» і міністрові соцполітики: тільки у Павла Розенка «мерс» не такий крутий, як в Яценюка.

Торік обновив сімейний транспорт нинішній гуманітарний віце-прем’єр — міністр культури В’ячеслав Кириленко: у сімейному гаражі з’явилася новенька Skoda Superb (її вартість у салонах — від 420 тисяч гривень). Вподобав чеського автовиробника і керманич МЗС. Але, крім Skoda Felicia, у Клімкіна ще й крута «беха» X5 водиться.

У деклараціях урядовців можна і «доісторичні» авто надибати. Так, наприклад, віце-прем’єр Геннадій Зубко «прописав» у своєму доходному звіті ВАЗ 2109. А міністр Кабінету Міністрів Ганна Онищенко вказала у декларації сімейну «Волгу» 90-го року випуску.

Серед «безколісних» урядовців — головний міліціонер Арсен Аваков, оборонний міністр Степан Полторак та керманич Міносвіти Сергій Квіт.

Схожі новини