Передплата 2024 «Добрий господар»

Вадим ПІДГОРОДНІЙ: «Сухостій в лісах, як і доспілу пшеницю, треба «зібрати»

У Львівському обласному управлінні лісового та мисливського господарства призначили нового керівника – киянина Вадима Підгороднього.

Йому лише... 27 років. Це наймолодший головний лісівник за всю історію розвитку галузі в області. Не встиг керівник всістися в крісло, як деякі працівники лісгоспів почали гостро його критикувати.

Мовляв, молодий, не має досвіду роботи та ще й за ним тягнеться шлейф “свободівського” лобі. Вадима Підгороднього призначив на посаду голова державного агентства лісових ресурсів України, екс-депутат Верховної Ради від фракції ВО “Свобода” Валерій Черняков. Саме в нього новоспечений керівник лісової галузі Львівщини був штатним помічником. Вадим Підгородній працював на посаді начальника управління кадрового забезпечення, організаційної роботи та міжнародних відносин Державної агенції лісових ресурсів України.

Журналіст “ВЗ” зустрілася з Вадимом Підгороднім, щоб дізнатися, чи буде робити кадрові ротації в управлінні, перші кроки на посаді, боротьбу з корупцією та як вирішуватиме болючу проблему вирубування лісів.

— Пане Вадиме, який спадок отримали від попереднього начальника управління Андрія Тирчика (колектив виступав проти пана Тирчика за організацію Антимайдану. — Авт.)?

— Найбільша проблема — кілька лісгоспів Львівщини застрягли у чималих боргах. Це сталося через неправильну господарську діяльність. Поїхав у Жовківський лісгосп, де від попереднього директора залишилося 2,5 мільйона гривень боргів. Призначив нового керівника. Вивчаю ситуацію в решті лісгоспах.

У Львівському обласному управлінні лісового та мисливського господарства — 34 працівники, середня зарплата — 1300-1500 гривень (занадто мізерна). Отримав у спадок трьох заступників. Третього ще не бачив, він у відпустці. Планую працювати з двома заступниками. Один заступник відповідатиме за лісове господарство, інший — за інженерні питання.

Якщо мені будуть відомі факти корупції у лісгоспах, то керівники будуть звільнені. Середня зарплата у лісгоспах — три тисячі гривень. У деяких прибуткових лісгоспах працівники зароблять і по вісім тисяч гривень. Найбільш прогресивний лісгосп — Стрийський.

— Як до вас ставиться колектив управління лісового господарства Львівщини? Не наголошують на молодий вік і брак досвіду?

— Спочатку були насторожені, бо не знали, що буде, як працюватимуть при новому керівництву. З усіма спілкувався. Пояснив, що прийшов на посаду для того, щоб працювати чесно, щоб не було ніяких зловживань.

Скептики говорять про мій молодий вік. Тільки молодь може змінити країну. Змінити менталітет старої людини неможливо.

— Як реагуєте на першу критику?

— Спокійно! З неофіційних джерел мені відомо, що за цим стоїть тіньове, корупційне середовище лісового господарства. Хочуть, щоб все залишалося по-старому.

— Валерій Черняков давав вам “партійні” завдання на новій посаді?

— Я — безпартійний. Ніколи не був у жодній партії. Навіть не замислювався про вступ у якусь політсилу. Завжди добре працював на усіх роботах (у Міністерстві промислової політики, Міністерстві охорони здоров’я та Фонді державного майна. — Авт.). Якби працював погано, то мені ніхто б не довірив очолити Львівське обласне управління лісового господарства. Чому мене призначено саме у Львівське управління? Через те, що тут були проблемні питання, пов’язані з керівництвом Андрія Турчика. Треба було підняти рівень довіри. Він був прорегіональним керівником, людиною режиму “золотого батона”.

— У чому полягає спрощення процедури виділення дров для соціально незахищених категорій населення?

— Це моє перше розпорядження на посаді начальника обласного управління лісового господарства. Раніше, щоб купити деревину, треба було їхати в лісгосп — навіть за 40 кілометрів від села. Тепер можна звернутися у лісництво. Лісничий виписує документ, за деревину можна заплатити на пошті. Середня вартість кубометра дров для населення — 120 гривень (хвойні), 130-140 гривень (дуб).

- У гірських районах Львівщини масово вирубують ліси. Прикриваються тим, що дерева — старі, аварійні. Як будете вирішувати проблему?

— Сухостій в лісах можна порівняти з пшеницею, яка доспіла і її потрібно зібрати. Сухі дерева необхідно зрізати і отримати за це гроші. Люди матимуть робочі місця, буде поповнення бюджету. Якщо старі дерева зігниють і впадуть, то нікому краще не буде. Навпаки, треба буде витрачати зайві гроші, щоб старий ліс звідти вивезти і посадити нові дерева.

Якщо старі дерева рубають, то завжди садять нові. За цим прискіпливо стежать екологічна інспекція, Міністерство екології.

— Чи переїхали до Львова з сім’єю?

— Дружина Уляна (дітей в нас немає) працює в Києві, де має власний бізнес, — магазин весільних та вечірніх суконь. Переїжджати до Львова не збирається. Я у Львові винаймаю квартиру. Моє хобі — екстремальні види спорту. Люблю лижі, парашутний спорт. Я не мисливець.

Схожі новини