Передплата 2024 «Добра кухня»

Хто Донбас гречкою годує, той його і "танцюватиме"

За продпайки та безкоштовне вугілля жителі Донеччини і Луганщини готові проголосувати за тих, хто накликав на їхню землю війну

Коли у Центрвиборчкомі прозвітували про плачевну ситуацію з проведенням виборів на Донбасі, грішним ділом подумала: краще б там взагалі заборонили вибори проводити. Наслухаєшся, начитаєшся, з якою вдячністю «непочутий Києвом» Донбас гребе дармове вугілля від Звягільського, «гуманітарку» від політичної похресниці Єфремова Королевської та її чоловіка, який видає себе за азаровського спадкоємця, і хочеться криком кричати. За вас кров проливають, а ви продаєтеся за гречку тим, на чиїй совісті ця кров, хто накликав смерть і руїни на ваші голови. Продавати свій голос — цинізм. Продаватися тим, хто обслуговував криваву диктатуру Януковича і втягнув країну у війну, — вершина цинізму. «Дякували» Донбасу за президента, а після нинішніх виборів «подякуємо» за «сепаратистську колону» у новому парламенті.

«Регіонали», які тепер повально у «незалежників» перефарбувалися, ледь не по всіх мажоритарках розповзлися (хто у братську могилу під назвою «Опозиційний блок» не зголосився). Попри розвінчання культу Януковича і Партії регіонів на Донбасі, географія коронних для «біло-блакитної» гвардії округів не змінилася. І якщо раніше у «Регіонах» кожен округ відстібали під одного, «козирного» кандидата, то тепер інстинкт виживання погнав «регіоналів» туди, де за перемогу доведеться зі «своїми» гризтися (і зовсім не у ролі технічного кандидата). Претендентів на руку донбаських виборців не відлякала навіть «воєнна» статистика з ЦВК — про те, що у деяких округах (на підконтрольній бойовикам території) вибори не відбудуться, а у деяких відкриється лише частина дільниць.

По мажоритарці у Донецьку балотується непотоплюваний «динозавр» ПР, 81-річний (!) Юхим Звягільський. «Більша частина округу захоплена бойовиками. Але, враховуючи, що Звягільський активно підтримував сепаратистів, особисто переконував представників місцевої влади сприяти організації так званого референдуму 11 травня, і має свою людину в уряді ДНР (віце-прем’єра Олександра Калюсського), думаю, проблем із цим у нього не буде, — каже відомий донецький блогер Денис Казанський. — Можна не сумніватися, що донецькому аксакалу вдасться якимось чином отримати голоси виборців навіть з окупованої території і виграти вибори. Так само, як вигравав раніше — з допомогою фальсифікацій, підвозів, підкупу (є інформація про те, що голоси донеччан за Звягільського обмінюють на безкоштовне вугілля. — «ВЗ»). Більшого плювка у пам’ять загиблих українських солдатів неможливо уявити».

Невтішна картина і в інших округах Донеччини. Чого вартий лише «ригівський» набір кандидатів, який побачать у бюлетенях жителі колишньої столиці бойовиків Слов’янська. «Виходить, сотні українських солдатів віддали свої життя за те, аби у Слов’янську за місце у парламенті позмагалися депутат Донецької облради від ПР Сергій Білогородський, колишній мер Слов’янська і голова правління Державної іпотечної установи часів Януковича Валентин Рибачук та чоловік Королевської Юрій Солод. Виграє той, хто роздасть голодним пенсіо­нерам більше їжі і яскравих брошур, — каже Денис Казанський. — Не думайте, що жителі Слов’янська відмовляться від «халяви» і голосуватимуть розумно. Донбасівців не змусять схаменутися навіть артилерійські обстріли. Причинно-наслідковий зв’язок між продпайками на виборах і масовою загибеллю людей від осколкових поранень на вулицях бачать лише ті, хто і раніше розумів усю небезпечність голосування за їжу. Ті ж, хто не бачать цього зв’язку, і далі мінятимуть країну на пачки «Принцеси Нурі», а потім жалітимуться на життя. Думав, мої друзі загинули на Донбасі, аби там більше ніколи не було такого позорища. А вони загинули для того, щоб на звільненій території чоловік Королевської продовжував справу Олексія Азарова (такою обіцянкою Юрій Солод «окучує» виборців на закуску до продуктових наборів. — «ВЗ»). У пам’яті жителів Слов’янська ще свіжі спогади про халявні продукти, якими їх засипав Азаров-молодший (на минулих виборах балотувався по цьому ж округу у Слов’янську. — «ВЗ») на гроші, вкрадені батьком з бюджету».

В окрузі з центром в Артемівську болотується Клюєв. Ні, не біглий екс-секретар РНБОУ, а його брат — Сергій Клюєв, який, коли запахло смаженим, вийшов з фракції ПР. По цьому ж округу намилився у Раду і Дмит­ро Рева — син кількаразового мера Артемівська. До Верховної Ради минулого скликання Рева-молодший в’їхав у списку «Регіонів».

Ринат Ахметов на вибори не йде. Але це не означає, що у новій Верховній Раді обійдеться без ахметівського «гуртка». На Донеччині товстосум пригрів для «своїх» кілька округів. Зокрема, шанси продовжити свій мандат по рідному 49-му округу (з центром у Костянтинівці) має Денис Омельянович. З групою Ахметова пов’язують також головного бюд­жетника у нинішній ВР Євгена Гєллєра (балотується у Красноармійському окрузі), нардепів Сергія Матвієнкова (округ №57 з центром у Маріуполі), Олександра Риженкова (60-й округ з центром у Волновасі) та Андрія Пономарьова (округ №61, центр — Старобешеве). Може розраховувати Ахметов і на ще один багнет — в особі Сергія Тарути. Судячи з кандидатської картинки у 58-му окрузі (Маріуполь), депутатський мандат в екс-губернатора Донеччини вже у кишені.

У 42-му, Донецькому окрузі, сподівається обзавестися депутатським мандатом Борис Візіров. Для широкого кола особа маловпізнавана. Але блатом цей чиновник часів Януковича (очолював Нацкомісію з держрегулювання у сфері ринків фінансових послуг) користувався неабияким. Серед покровителів Візірова називають одіозного екс-міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка.

Після втечі свого «опікуна» Януковича цінність депутатської недоторканності ще більше усвідомив зять покійного кримського екс-прем’єра і друга Януковича Василя Джарти Валерій Омельченко. Приглянув для себе все той же Макіївський округ, по якому на минулих виборах балотувався під «регіонівським» прапором. Але цього разу вибір Омельченка (з прицілом на те, що макіївці знову проголосують за нього — у данину Джарти як колишньому меру міста) може зіграти з «регіоналом» злий жарт. Округ Омельченка — у списку тих, де вибори, швидше за все, не відбудуться.

З цієї ж причини у прольоті, очевидно, й інший «регіонал» з близького оточення Януковича, Віталій Борт (балотується по сусідньому з Омельченком Макіївському округу).

Ще один наближенець ростовського новосела, екс-губернатор Донеччини і «комунальний» міністр в уряді Азарова Анатолій Близнюк «відкусив» для сина надійніший округ — у звільненому Краматорську. Близнюк-молодший зробив собі скандальну «рекламу», розповідаючи перед камерами, як би він ненависних журналістів у сміттєві баки кидав.

Ще один персонаж з рильцем у пушку сплив у списках мажоритарників-висуванців від Радикальної партії Ляшка. «Під вилами» у Краматорську балотується «корєш» «ДНРівського» міністра Олександра Хрякова Олександр Пальченко. Того самого сепаратюги Хрякова, який закликав Януковича «вичистити майданівську нечість», репетував, що Україні треба повернути «історичну назву Малоросія», «ліквідувати прапор бандерівців, Петлюри й австрійських конюшен», а «вилку, типу герб, засунути у жо...у її любителям».

Пачками путінські «хряки» і в округах на Луганщині «намалювалися». Тут — і луганський мер Сергій Кравченко (який заявляв, що бойовики йому не заважають), і його «славетний» зам Олександр Ткаченко (покровитель так званих луганських «молодогвардійців», які поповнили ряди «освободителей Донбасса»), і голова Луганської облради, «друган» Єфремова Валерій Голенко (у березні під його керівництвом обласні депутати ухвалили рішення про визнання нелегітимними центральних органів влади України і підтримали проведення сепаратистського референдуму).

Схожі новини