Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Хто крокує дружно в ряд? Це сімейний наш підряд...

У кандидатських списках — і кровні родичі, і куми

За сім скликань Верховної Ради через депутатські крісла стільки родинних підрядів пройшло, що не на одну «кровну» фракцію вистачило б. Парламент №8 поповнить «фамільну» колекцію. Дует Литвинів (батько і син), братерське тріо Балог і синівсько-кумівський квартет імені Порошенка (син президента, Олексій, балотується по мажоритарці, куми, Юрій Луценко, Оксана Білозір і Юрій Стець, — за списком) — далеко не повний перелік охочих обзавестися родинною колекцією парламентських мандатів.

У списку закарпатських мажоритарників від Балог очі розбігаються. Три рідні брати, а на додачу — ще й двоюрідний, нардеп-старожил Василь Петьовка. Дивно, що «прораб» сімейного підряду Віктор Балога «бабську артилерію» у виборчому поході не задіює. Округів і на дружину, і на невістку (племінницю екс-міністра оборони Валерія Гелетея) вистачило б.

Не порушив сімейної традиції гуртом електорату мізки пудрити родинний клан Калетніків. Патріарх сімейства Григорій Калетнік окучує рідний округ на Вінниччині. Його племінниця, Оксана Калетник (паспортна подача прізвищ у Калетніків — різна), яка у нинішній ВР спочатку пов’язала ленінський галстук, а потім в екс-комуністки перефарбувалася, теж по старому округу йде. А ось син Григорія Калетніка, відставний віце-спікер Ігор Калєтнік, який теж безпартійним «задєлався», балотується у Донецьку. Може, знову у Компартію вступить (цього разу ДНРівську), аби хоч донецькі «бабушки-сепаратистки» за нього проголосували? Та тільки Калєтніку це навряд чи допоможе: вибори в окупованому бойовиками Донецьку — під питанням.

Нар­деп-«регіонал» Анатолій Близнюк теж пригрів округ на Донбасі. Тільки не для себе. У звільненому від терористів Краматорську балотується Близнюк-син. Там же, на Донеччині (в Артемівську), сплив у кандидатських списках екс-«регіонал» Сергій Клюєв. Поки старший з братів бігає (щоб за криваві події на Майдані не спитали), молодший вирішив знову сісти — у нагріте депутатське крісло.

Кому б — сісти, а кому — підсидіти. Поки дружина, Наталія Королевська, грудьми прокладає собі парламентську «Дорогу життя» у списку «Опозиційного блоку», її благовірний «підсиджує» у Слов’янську Азарова-молодшого. Юрій Солод обіцяє виборцям продовжити справу екс-прем’єрського сина (на минулих виборах Олексій Азаров балотувався саме по округу у Слов’янську).

Зважаючи на рейтинги «Опозиційного блоку», усі шанси пролетіти над Верхов­ною Радою фанерним дуетом має екс-глава Адміністрації Януковича Сергій Льовочкін із сестрою Юлією Льовочкіною. Такі ж перспективи й у колишнього губернатора Харківщини Михайла Добкіна (№3 у списку «ОБ»). Його молодший брат, Дмитро, — теж у списку. Тільки не «Опозиційного блоку», а кандидатів-мажоритарників. Продовжити свій депутатський мандат Допа-молодший спробує в окрузі на Харківщині.

На чергову каденцію під парламентським куполом напірився і «регіонал» В’ячеслав Богуслаєв (хазяїн «Мотор Січі»). Сам по округу у Запоріжжі йде, ще й сина веде (Олександр Богуслаєв балотується у сусідньому з батьком окрузі).

Колишній секретар Київ­ради Олесь Довгий теж із «мамою» на вибори йде. Аби збільшити шанси, зять із тещею розділилися: Лєсік балотується у мажоритарному окрузі на Кіровоградщині, матір його дружини Ірина Горіна — у списку «Опозиційного блоку».

Наступниця Довгого у секретарському кріслі Галина Герега після прольоту на минулих перегонах вирішила взяти виборчу паузу. Тож цього разу Олександр Герега вирушив у похід по мандат «холостяком» — без дружини. Балотується по рідному 192-му округу на Хмельниччині, де 2012-го отримав квиток у ВР.

Мати співачки Аліни Гросу вирішила, що лише чоловікового мандата (зі штампом Чернівецької міськради) на сім’ю — замало. І пішла по своє депутатське щастя. З вилами у руках: Ганна Гросу — висуваниця від Радикальної партії Ляшка у столичному 221-му окрузі. Там же під прапором Порошенка балотуються син поета-пісняра Юрія Рибчинського Євген і донька колишнього нардепа-«литвинівця» Сергія Павленка Олександра (на президентських виборах 2010-го була представницею у ЦВК Сергія Тігіпка, на парламентських 2012-го представляла інтереси партії Королевської).

Як і на минулих парламентських перегонах, родинним дуетом йдуть у Верховну Раду брати Дубневичі (2012-го пощастило лише молодшому — Ярославу). Не розпалося і виборче «братство» Тягнибоків. Старший веде на вибори список «Свободи», молодший балотується в окрузі на Львівщині.

У біді, і в радості, вдома і під парламентським куполом не залишатимуть одне одного Юрій й Ірина Луценки. Йдуть у парламент в одному списку (Блоку Петра Порошенка).

Схожі новини