Передплата 2024 «Добра кухня»

Чи порозуміються два воїни з АТО в одному бюлетені?

Про тих, хто готується стати народним депутатом у мажоритарних округах Львівщини

До кінця вівторка, 30 вересня, апарат Центральної виборчої комісії реєструватиме кандидатів у народні депутати. Станом на понеділок відповідні посвідчення отримали 5158 громадян, що майже на дві тисячі більше, ніж балотувалося на попередніх виборах у 2012 році. Експерти порахували, що на одне місце у Верховній Раді претендуватиме в середньому 12 осіб.

Гарячою обіцяє бути виборча боротьба на Львівщині, де на обліку перебуває 1 млн. 984 тис. 724 виборці. У дванадцяти тутешніх мажоритарних округах вони обиратимуть своїх посланців з-поміж уже зареєстрованих 111 кандидатів. Цьогорічна особливість кандидатської “палітри” — присутність учасників Євромайдану, воїнів, які брали участь в антитерористичній операції. Майже на кожному окрузі є юристи і кандидати від... комуністів. У багатьох висуванців — лише середня освіта. І ще одна ознака — переважно всі “другі номери” на минулих парламентських виборах цього разу ідуть під стягом політичної сили президента...

В окрузі №115 (Сихівський район Львова, частина Личаківського р-ну), де заявилося 8 кандидатів, основна боротьба розгорнеться, швидше за все, між двома кандидатами — журналістом, безпартійним Дмитром Добродомовим і колишнім віце-прем’єром Іваном Васюником, якого “благословила” партія Арсенія Яценюка “Народний фронт”. Іван Васюник — брат чинного нардепа Ігоря Васюника, який іде на вибори у партійних списках “НФ”. У суперництво Добродомова-Васюника може втрутитися висуванець від “Батьківщини” — президент Асоціації роботодавців торгівлі та громадського харчування Зеновій Бернес.

Фаворитом в окрузі №116 (Залізничний район Львова, частина Шевченківського р-ну) вважають народного депутата Ірину Фаріон. Однак виборювати мандат їй буде значно складніше, ніж два роки тому. Конкуренцію представниці “Свободи” можуть скласти начальник управління культури міськради Ірина Подоляк, яка представляє партію “Самопоміч”, журналіст Олег Радик, керівник “Народної Самооборони” у Львові Валерій Веремчук.

З імен, які “на слуху”, у в/о №117 (Франківський, Галицький райони, частина Шевченківського району) — доцент “Львівської політехніки” Оксана Юринець. Під час виборчої кампанії 2012 року вона представляла “УДАР” Віталія Кличка, нині — “Блок Петра Порошенка”. Два роки тому зайняла третє місце, набравши майже 18% голосів. Тепер, коли на цьому окрузі немає Ігоря Васюника, Тараса Стецьківа, шанси на депутатство у пані Оксани відчутно зростають. Тим більше, що протегує її партія глави держави.

Перемогу в окрузі №118 (Личаківський район, частина Шевченківського, Пустомитівський район) ще кілька днів тому експерти віддавали підприємцю Богдану Дубневичу, який попереднього разу поступився “свободівцю” Юрію Михальчишину. Нині останній не балотується, тож вважалося, що для Дубневича-старшого, який також представляє президентську силу, не буде серйозних перепон на шляху до Верховної Ради. Однак несподівано у боротьбу на цьому окрузі включився заступник міністра закордонних справ Данило Лубківський. син відомого письменника недавно вчинив демарш — подав у відставку на знак протесту проти “відтермінування” на рік створення зони вільної торгівлі України і ЄС.

Думається, прогнозованим буде результат виборів і в окрузі №119 (Бродівський, Буський, Радехівський райони, частина Кам’янка-Бузького району). На вчора тут було зареєстровано семеро кандидатів, а серед них — чинний народний депутат від “Свободи” Ірина Сех, для якої цей район — рідний. Позмагатися з нею спробують два сільські голови і представник “Народного фронту” Михайло Бондар. Він є командиром відділення другого батальйону оперативного призначення Національної гвардії. За останні сім місяців симпатії виборців до українських військових помітно зросли, тож і пан Михайло має шанси здобути вагому підтримку.

Можна з точністю до 99% передбачити результат виборів у в/о № 120 (Городоцький, Мостиський райони, частина Самбірського району). Два роки тому серйозну конкуренцію Ярославу Дубневичу тут склала енергійна громадська активістка Тетяна Чорновол. Сьогодні Тетяна іде у партійних списках “Народного фронту”, а гідного конкурента Дубневичу-молодшому, який тепер у “Блоці Петра Порошенка ”, жодна з партій так і не підшукала. Зокрема, не є серйозним суперником чинного нардепа кандидат на прізвище Луценко — представник компартії Валерій Луценко. Навряд чи “потягається” з Дубневичем (в організаційно-фінансовому забезпеченні кампанії) і представник “Батьківщини” Андрій Ступницький, який працює заступником директора “Медцентру Святої Параскеви”.

Цікавий двобій намічається в окрузі №120, який охоплює Дрогобич і Дрогобицький район, Трускавець, Борислав. Тут зійдуться чинний народний депутат від “Батьківщини” Роман Ілик і головний консультант з юридично-наукових питань Секретаріату Верховної Ради Павло Барнацький, колишній старший дільничний інспектор міліції Галицького району Львова. До цієї боротьби за мандат підключився ще й Ігор Курус, який минулого разу вже балотувався в цьому окрузі. Плутанину у виборців цього округу викличе присутність у бюлетені двох кандидатів майже з однаковими прізвищами — гендиректора ТОВ “ЗЕТ-Автор” Богдана Матківського і помічника народного депутата Івана Матковського.

Найбільше охочих потрапити під купол Верховної Ради — 12 — назбиралося в окрузі №122 (Жовківський, Яворівський райони). Крім чинного нардепа Василя Пазиняка (“Народний фронт”), якого під час подій на Майдані побили “тітушки”, у депутати балотуються інші знакові постаті.

Зокрема, міський голова Рави-Руської Ірина Верещук (та, що в листопаді минулого року, після зриву Януковичем Угоди про асоціацію пропонувала приєднати рідне місто до Євросоюзу). А також — політолог, редактор культурологічного журналу “Ї” Тарас Возняк (представляє “Блок Петра Порошенка”), прес-секретар Львівського апеляційного адміністративного суду Ольга Давид, журналіст з Яворова Людмила Шубіна, представник “Правого сектору”, юрисконсульт Іван Бокало. У списку кандидатів — двоє “фронтовиків”: командир військової частини Олександр Павлюк, який живе у Новоград-Волинському на Житомирщині (іде від “Батьківщини”) і самовисуванець — командир батальйону патрульної служби міліції особливого призначення “Дніпро-1” Володимир Парасюк, що живе у селі Папірні на Жовківщині. Останній був поранений в зоні АТО, а у часи Майдану запам’ятався закликом штурмувати “Межигір’я”, якщо Янукович не подасть у відставку. Тож буде над чим поламати голову виборцям...

Два активні учасники антитерористичної операції балотуються і в окрузі №123 (Перемишлянський, Миколаївський, Золочівський райони) — Петро Марунчак (його брат загинув під Новосвітлівкою, перед тим підірвавши російський танк) і боєць батальйону “Айдар” Назар Данилів. Живуть кілометрів за сім один від одного, тож, думається, порозуміються, кому з них краще йти на вибори, щоб “не розпилювати електорат”. А із “важковаговиків” у цьому окрузі — чинний нардеп Лідія Котеляк (іде під прапором “Народного фронту”) і директор філії “Магістральні нафтопроводи “Дружба” Тарас Батенко (“Блок Петра Порошенка”). У своїй виборчій кампанії обоє активно використовують тему подій на Донбасі. Котеляк очолює громадську ініціативу “Матері мобілізованих”, а Батенко закликає своїх виборців збирати кошти, одяг, продукти для військовослужбовців у зоні АТО. Вочевидь, між цим квартетом і точитиметься основна виборча боротьба.

Конкуренція очікується в окрузі №124 (Червоноград, Сокальський район, частина Кам’янка-Бузького району). Серед тих, хто боротиметься за довір’я виборців, — чинний народний депутат по цьому округу Степан Курпіль (як і раніше, він балотується за рекомендацією партії “Батьківщина”), “свободівець” Михайло Блавацький, міністр охорони здоров’я Олег Мусій (безпартійний). У боротьбу між ними спробує втрутитися представник “Громадянської позиції”, безробітний Ігор Новосад, викладач Інституту політичної освіти Андрій Корнат, заступник директора ДП “Львіввугілля” Сергій Руденко, директор ТОВ “Вітан-Транс” Петро Федашко, головний лікар Сокальської райлікарні Роман Швед, адвокат Денис Осміловський.

Дев’ять кандидатів зійдуться в окрузі №125 (Самбір, Сколівський, Турківський райони, Старий Самбір, частина Самбірського району). Вдруге пробитися у Верховну Раду з цього округу спробує брат лідера “Свободи” — Андрій Тягнибок (теж був у зоні АТО). Йому доведеться конкурувати із безпартійними — вченим-винахідником у галузі надрокористування, вихідцем із Турківщини Іллею Рибчичем, радником-посланником Міністерства закордонних справ Василем Кириличем, який теж народився у тутешніх Карпатах, митником із Винників Володимиром Ямборком, міським головою Турки Юрієм Касюхничем (“Батьківщина”), членом КУНу Андрієм Лопушанським, самбірським правоохоронцем Тарасом Зембіцьким (“Народний фронт”), львівським підприємцем Романом Богвелішвілі (Компартія).

Після того, як народний депутат Олег Канівець, вихідець зі Стрийщини, потрапив у партійний список “Громадянської позиції”, непогана перспектива стати нардепом в “його” мажоритарному окрузі №126 (сюди входить і Жидачівський район) відкривається перед колишнім суперником, підприємцем Андрієм Котом (він тепер в одній команді з президентом). А також колишнім головою Львівської облдержадміністрації Миколою Кмітем (представляє “Самопоміч”), головою райради Романом Козаком (“Батьківщина”). Однак навряд чи великі шанси у “заїжджого” громадського активіста Ростислава Новоженця, який величає себе президентом благодійного фонду “Україна-Русь”.

Юрій ШВЕДА, політолог

На мене якогось позитивного враження багато кандидатів у депутати не справили. Турбує низький професійних рівень людей, які заявили, що готові іти у парламент і здійснювати державну політику. Чомусь ставлення до цієї серйозної справи — як до сфери, на якій знається будь-хто: дилетантське, романтичне, популістське. Дехто думає, що роль депутата — сидіти у сесійній залі, натискати кнопку, отримувати грошове забезпечення. Але політика стосується всіх нас. Від того, які закони прийматимуть депутати, залежатиме розвиток нашої країни...

У велику політику ідуть багато “аматорів”, які не мають належної підготовки, освіти, досвіду, не мають уявлення, чим займається законодавчий орган. Дехто закликає: оберіть мене, бо я — патріот, учасник бойових дій на сході. З великою повагою ставлюся до людей, які захищають нашу країну. Вони — герої! Треба віддавати їм честь і шану. Однак бойові заслуги — не достатня умова для того, щоб бути парламентарієм і вершити долю країни.

Більше шансів стати народними депутатами мають кандидати, які представляють ту чи іншу політичну силу, команду. Виборці традиційно віддають преференції тим, за ким стоять партії. Для того, щоб пройти самовисуванцям, кандидати мають бути дуже яскравими особистостями. Однак попередній досвід показує, що навіть такі люди, як Тарас Стецьків, який минулого разу йшов на вибори без політичної підтримки, перегони програють. Отож кандидати-одинаки не мають серйозних шансів пробитися у парламент...

Схожі новини