Передплата 2024 «Добрий господар»

На нові вибори Ківалов з «регіоналів» перемалювався у... моряки

Через відсутність правових «запобіжників» народними депутатами можуть стати навіть сепаратисти

Перші два неповні “взводи” самовисуванців, 41 шукача депутатського щастя, зареєструвала Центральна виборча комісія для участі у парламентських перегонах. У решти охочих пробитися у велику політику ще є час зробити це до

25 вересня (партії повинні встигнути подати списки своїх достойників до 15 вересня). Незважаючи на те, що ця виборча кампанія — дочасна, думається, за мандат народного депутата змагатиметься не менше людей, ніж два роки тому. Тоді, під час строкових виборів, балотувалися 2653 кандидати, конкурс на депутатське місце був 1 до 6...

Одним з перших заявив про свої нові депутатські апетити колишній голова ЦВК Сергій Ківалов, прозваний у народі “підрахуєм”. Як і у попередні рази, його округ буде в Одесі. Єдина відмінність: тепер Ківалов уже не член Партії регіонів, а активіст... Морської партії. Думає, що цим підкупить вразливу душу одеситів.

У виборчих бюлетенях жителів Південної Пальміри буде ще одне відоме прізвище — Володимира Боделана, головного МНСника області, сина колишнього одіозного мера, який після першого Майдану чкурнув у Москву...

Колишній колега Ківалова по фракції Партії регіонів Віталій Журавський (автор законопроекту про “наклеп”) нагострив лижі у “традиційно свій” мажоритарний округ на Житомирщині. Донецький Краматорськ уже об’їжджає з передвиборчими подарунками Борис Колесніков. На Полтавщину, у Кременчук, поїде за пропуском до парламенту інший колишній “регіонал” — екс-голова Київської держадміністрації Олександр Попов. Вочевидь, хоче заручитися депутатським імунітетом і уникнути кримінальної відповідальності за розгін Євромайдану у листопаді 2013-го. Там же, у Кременчуці, спробує завоювати довір’я громадян скандальний “борець з корупцією” Григорій Омельченко.

Першою політичною силою, яка озвучила свої виборчі списки, стала “Громадянська позиція”. Мандати вона виборюватиме у союзі з “Демократичним альянсом” Василя Гацька (він займає другу сходинку відразу за Анатолієм Гриценком). Несподіванка цього списку — поява у ньому народного депутата п’яти попередніх скликань Тараса Стецьківа, він значиться під сьомим номером. А замикає перший десяток позафракційний нардеп зі Стрийщини Олег Канівець, якого призначили головою виборчого штабу “ГП”. Кажуть, він буде ще й одним із донорів виборчої кампанії. Не менша сенсація — 14-а позиція колишнього заступника голови Секретаріату президента (при Ющенку) Ігоря Пукшина, вихідця із карпатської Турківщини. Очевидно, він курируватиме юридичні питання. Значна присутність галичан у верхній частині партійного списку Гриценка може свідчити, що головне його електоральне поле — на заході країни.

У партії “Свобода” повідомили, що вже визначилися зі всіма своїми кандидатами як у партійному списку, так і на “мажоритарці”, оголосять їх під час другого етапу з’їзду. За словами лідера націоналістів Олега Тягнибока, список уклали за підсумками внутріпартійного праймерізу, коли рейтинги кандидатів визначали низові організації.

Серед конкурентів “Свободи” на цих виборах буде “Правий сектор”. Навесні його керманич Дмитро Ярош повідомляв, що хлопці з “ПС” не ідуть у Раду, але кілька днів тому плани змінилися. Можна не сумніватися, що кандидатами від цієї політичної сили будуть харизматичні бійці і командири ЗСУ, Нацгвардії, добровольчих батальйонів, які воюють на Донбасі, волонтери, котрі допомагають їм. Експерти кажуть, що для підвищення іміджу кожна політсила введе у свої списки харизматичних учасників АТО. Вочевидь, будуть кандидатами у депутати Семен Семенченко, Володимир Парасюк, легендарний командир льотчиків Юлій Мамчур. А може, і сама Надія Савченко, яка зараз перебуває у російському полоні...

Втім, не виключено, що у парламент проб’ються інші фронтовики — ті, що воювали по той бік барикад або відверто підтримували сепаратистів. Жодних пересторог для їх балотування немає. За словами голови ЦВК Михайла Охендовського, кандидату можуть відмовити у реєстрації лише в тому випадку, якщо щодо нього суд виніс вирок і він набув законної сили. Ще одна “підмога” для жителів Донбасу із сумнівною політичною біографією — амністія, яка прописана у протоколі за результатами переговорів тристоронньої контактної групи у Мінську.

Чи підуть у депутати представники нинішньої виконавчої влади? Це питання тримають у секреті. Експерти передбачають, що спікер Турчинов і прем’єр Яценюк, якщо не створять власний проект, то увіллються у президентську силу “Блок Петра Порошенка”. Не знає, чи потрібно йти у народні депутати, глава МВС Арсен Аваков. Але точно націлився на парламент екс-міністр економіки Павло Шеремета. Зі середовища столичного бомонду надходять чутки, що у народні депутати спробує знову пробитися... Віталій Кличко. Кажуть, він розчарований роботою на посаді київського мера з усім її комунальним шлейфом, тож хоче спокійнішого життя під куполом Верховної Ради.

Всі передвиборчі сенсації тільки-но починаються. До 26 жовтня політики нас ще не раз здивують — приємно і не дуже...

Схожі новини