Передплата 2024 «Добрий господар»

А губернатор-то несправжній?

Тимчасовий голова Львівської ОДА Юрій Турянський досі офіційно не представлений

Неочікуване призначення тимчасово виконуючого обов’язків голови Львівської ОДА Юрія Турянського досі викликає у громадськості більше питань, ніж відповідей.

Це фігура не публічна, “темна конячка”, нічим не відзначився ні в громадському житті, ні в публічній сфері. Дивним виглядає й те, що не було офіційного представлення. Юрій Турянський досі не провів жодної офіційної прес-конференції, щоб бодай пояснити деякі дражливі сторінки своєї біографії, яка поширилася в Інтернеті, зокрема, щодо зловживань у бізнесі.

Адміністрація президента відмовилася надати копії документів (указу) про призначення Юрія Турянського на посаду голови ЛОДА. В експертів закрадається підозра, що указу може просто не існувати, а губернатор Львівщини є нелегітимним. Про це повідомив “ВЗ” політолог, секретар Львівської обласної організації Національної спілки України Андрій Болкун, який звернувся із запитом до Адміністрації президента і отримав банальну “відписку”.

Андрій Болкун просив Адміністрацію президента надати копії документів, щоб розвіяти міф про нелегітимність губернатора Львівщини: указу №649 “Про тимчасове виконання обов’язків голови Львівської обласної державної адміністрації”, копію заяви пана Турянського з проханням призначити його тимчасово виконуючим обов’язки голови Львівської ОДА, результати спец­перевірки кандидата Турянського (згідно із законодавством така перевірка обов’язкова для осіб, які вступають на державну службу), службове посвідчення — серія, номер, дата видачі та термін дії.

Адміністрація президента відверто проігнорувала обіцянку Петра Порошенка працювати відкрито, прозоро, щоб “жити по-новому”. “Даремно я сподівався на гласність чиновників президентської канцелярії, — зазначив Андрій Болкун. — Отримав таку «відповідь»: “У зв’язку з необхідністю залучення до опрацювання запиту структурних підрозділів Адміністрації президента України, прийнято рішення про продовження терміну розгляду запиту до двадцяти робочих днів з дати його надходження”. Виявляється чиновникам треба аж 25 робочих днів (!), щоб сканувати копії кількох документів?! Маразм та й годі. Хоча законодавство дозволяє розпоряднику інформації продовжити термін розгляду запиту. Але лише у тому випадку, якщо запит стосується надання великого обсягу інформації, або потребує пошуку інформації серед значної кількості даних. Можливо, хоча про це страшно навіть подумати, жодного указу президента не існує, як і заяви Юрія Турянського про призначення його у статусі т.в.о? Бо ж і юристу-першокурснику відомо — не можна призначити людину на роботу без її згоди”.

За словами Андрія Болкуна, таємна історія з кадровим призначенням нагадує детектив. “Якщо немає указу про призначення Турянського, то можливо він самозванець?” — підсумував пан Андрій.

Указ президента про кадрові пертурбації керівництва на Львівщині оприлюднено на офіційному сайті президента України в рубриці “Укази” та на офіційному сайті Львівської ОДА. Та чомусь копію паперового документа з мокрою печаткою та підписом ніхто в Адміністрації показувати не поспішає... Може, “рукописи все-таки горять”?...

Як розповів “ВЗ” політолог Юрій Шведа, призначення т. в. о. голови ОДА до парламентських виборів — це, по суті, призначення голови штабу Львівської області. Тобто на посаду призначають людину, яка мала б забезпечити результат на виборах. “Припущення Андрія Болкуна про “призначення” Юрія Турянського — аргументовані та доречні, — вважає Юрій Шведа. — Йдеться про невизначений статус тимчасово виконуючого обов’язків. Навіть якщо указ існує з формулюванням тимчасово виконуючого обов’язків, то він є дивним і не відповідає нормам права. Сам статус в. о. понижує статус призначеного на посаду — цю людину ще будуть розглядати”.

Політолог сказав, що статус “тимчасового губернатора” має чимало обмежень — неможливість звільняти команду попереднього голови ОДА, призначати на посаду нові кадри. Чи легітимні накази, розпорядження, які підписує Юрій Турянський? “Якщо хтось звернеться в суд, щоб оскаржити ці речі, то, можливо, через суд буде визнано, що призначення на посаду відбулося з порушенням норм законодавства, — каже пан Шведа. — Тоді вся попередня діяльність, розпорядження губернатора стане нелегітимною”.

Сам Юрій Турянський так і не побажав пролити бодай якесь світло на загадкове питання своєї легітимності. На пряме запитання журналіста “ВЗ”: “Що означає ваша приставка т. в. о.? Коли ви будете повноправним головою ЛОДА?” — він, посміхаючись, зауважив: “А це вже не мені вирішувати. Є керівництво. Якщо я зумію довести, що ми можемо, ми спроможні, ми працюємо належним чином, я буду тоді задоволений...”

Все ж, “тимчасовий губернатор” не відхрещується від прийняття майбутніх кадрових рішень у своїй команді (хоча невідомо, чи вони де-юре будуть легітимними). “Безумовно, кадрові рішення будуть, — сказав Юрій Турянський журналісту “ВЗ”. — Тому що керівництво Львівською ОДА вимагає виваженої кадрової політики. Наразі я пропрацював лише близько двох тижнів. Зараз аналізую, розбираюся, хто є хто. Це не означає, що я дивлюся, хто чий кум, сват, брат — для мене це не має значення. Так само як і те, хто член якої партії. Тут потрібно працювати.

Йдеться про апарат, структуру, про конкретних людей, які би були фахівцями і професіоналами. Скільки мені ще часу треба, щоб дозріти? Чим скоріше, тим краще”.

Схожі новини