Передплата 2024 «Добра кухня»

Хабарником суддю визнали лише з другої спроби...

Прокурор вимагав посадити слугу Феміди за ґрати на сім років. Проте здирник залишився на волі

Ковельський міськрайонний суд (Волинська область) виніс вирок судді Червоноградського міського суду (Львівська область) Леонідові Раку. Він визнаний винним у вимаганні 1200 доларів у фігуранта адміністративної справи. За цей злочин ковельські судді засудили свого колегу із Львівщини до п’яти років позбавлення волі (умовно). “Прокуратура Волинської області,- повідомила її прес-служба,-оскаржуватиме таке рішення суду та вимагатиме суворішого покарання для служителя Феміди”.

Операція «чисті руки» у... туалеті

Співробітники УБОЗ (управління боротьби з оргзлочинністю) ГУ МВСУ у Львівській області викрили чергового “посівальника” в лавах служителів Феміди у травні 2012 року. До правоохоронців надходили сигнали про те, що суддя Червоноградського міського суду Леонід Рак під час розгляду справ надає перевагу “аргументам”, які звинувачені передають йому особисто в руки. Щоб перевірити ці сигнали, в кабінеті судді таємно встановили відеокамеру, на яку зафіксували факт отримання “неправомірної вигоди”.

Цього разу суддя Рак розглядав адміністративну справу щодо професійного червоноградського міняйла, якого правоохоронці затримали під час вчинення незаконної комерційної діяльності (обміну валюти). Під час затримання у валютника вилучили чимало “зелених”. Згідно із законодавством, у разі визнання судом валютника винним в адмінпорушенні, вилучені долари мали конфіскувати в дохід держави. Суддя Рак, доводили убозівці, до якого на розгляд потрапила ця адмінсправа, пообіцяв валютникові за 900 доларів “подяки” повернути “зелені” власникові. Пропозиція була прийнята. Незабаром у туалеті суду пан Рак помив руки, після чого взяв у валютника, якому також закортіло “до вітру”, “винагороду” за своє “милосердя”.

Можливо, проведена в туалеті операція зійшла б судді з рук. Та у тому ж Червоноградському міському суді перебувала на розгляді в іншого слуги Феміди ще одна адміністративна справа, порушена проти того ж міняйла. Пан Рак натякнув “клієнтові”, що в змозі допомогти позитивно вирішити і цю справу. Якщо йому за це “подякують” додатковою тисячею “зелених”... Міняйло чомусь на цю пропозицію не пристав. Натомість написав заяву про вимагання хабара до УБОЗ.

8 листопада 2012 року Вища кваліфікаційна комісія суддів України розглянула постанову генерального прокурора про притягнення до кримінальної відповідальності судді Рака. Рішенням комісії його відсторонили від посади судді. Незабаром матеріали справи, порушеної проти Леоніда Рака, передали для розгляду в Ковельський міськрайонний суд.

Взяв, бо... примусили!

Перший розгляд справи червоноградського судді завершився минулого року повним виправданням пі­до­зрюваного. Під час судового процесу адвокати судді Рака заявили, що “УБОЗ ГУ МВСУ у Львівській області організувало контрольований хабар, що є по суті провокацією. Оскільки метод контрольованого хабара безпосередньо сприяє тому, що віртуальний злочин фактично стає завершеним”. Тобто, якщо перекласти юридичний сленг на нормальну мову, захист Рака доводив, що убозівці примусили валютника, який вже перебував “під ковпаком” правоохоронців через незаконні валютні операції, ледь не силою запхати у чисті руки судді брудні “зелені”. Натомість бідака в суддівській мантії, доводив захист судді, жодних перед­умов для отримання хабара не створював. Ковельський міськрайонний суд з аргументами захисту погодився та визнав Леоніда Рака невинним в отриманні “неправомірної вигоди”.

Таки винен

Прокуратура Волинської області подала апеляцію на рішення суду, яку 23 липня минулого року розглянула колегія суддів кримінальної палати Апеляційного суду Волинської області. Виправдальний вирок суд вищої інстанції скасував та скерував справу на новий розгляд у той же суд.

Цими днями Ковельський міськрайонний суд з другої спроби визнав суддю Червоноградського міського суду Леоніда Рака винним в одержанні 1200 доларів неправомірної вигоди. За цей злочин Леоніда Рака засудили до п’яти років позбавлення волі (умовно). Окрім цього, Рака позбавили права протягом трьох наступних років обіймати посади, пов’язані з відправленням правосуддя, та позбавили другого кваліфікаційного класу судді. У прокуратурі такий вирок визнали невиправдано м’яким як для людини, яку прокурор вимагав на сім років посадити за ґрати та конфіскувати майно.

Схожі новини