Передплата 2024 «Добрий господар»

Гуманітарний «троянський кінь»

Чи не везуть російські «КамАЗи» на Донбас ще масштабнішу війну?

Історія з так званим російським гуманітарним конвоєм нагадує воєнний детектив: їдуть туди, не знаємо куди, везуть те, не знаємо що. Окроплені путінськими попами і перефарбовані в «ангельський» колір 280 російських військових «КамАЗів» взяли курс до східного кордону з Україною, а «наші» до останнього не в курсі, що під «гуманітарними» тентами, як і де російський конвой збирається в’їхати на Донбас і скільки триватиме ця «троянська місія». А найголовніше — як офіційний Київ взагалі міг заїкнутися про те, що готовий прийняти путінську «подачку»? Від кого гуманітарку приймати — від агресора, який окупував Крим, розв’язав війну на нашій території, а тепер корчить з себе голуба миру?

Звичайно, першим на це запитання мав би відповісти президент. Але навіть після того, як кремлівські рупори повідомили, що гуманітарний вантаж вже на шляху до України, Петро Порошенко так і не потрудився особисто озвучити офіційну реакцію Києва. Лише — скупе повідомлення на офіційному президентському сайті про телефонні консультації Порошенка з президентом Єврокомісії Жозе-Мануелем Баррозу щодо гуманітарної місії та рішення ЄС щодо 2,5 мільйона євро фінансової допомоги для Донбасу. Що це має до російської «гуманітарки», і чи має взагалі — ні слова.

Потім була не менш загадкова заява речника Інформаційного центру Раднацбезу Андрія Лисенка. «Насправді ця гуманітарна допомога направляється до України за домовленістю Петра Порошенка з Міжнародним червоним хрестом. А російська сторона хоче видати цю місію за власну ініціативу. Путін використав це для власного піару», — заявив Лисенко. То що виходить — Кремль привласнив міжнародну «гуманітарку»? Чому тоді Червоний хрест мовчить? А по-друге, чому міжнародна допомога їде з Підмосков’я, вантаж — російський, і вантажівки — теж?

Хто з ким погоджував, і чи погоджував план путінської «гуманітарної місії»? Речник Путіна Дмитро Пєсков і глава російського МЗС Сергій Лавров «чесне піонерське» дали, що усі деталі погоджені з керівництвом України. В українській РНБО такі заяви спростовують. А ось у президентській Адміністрації, схоже, говорять далеко не все, про що знають. «Ми зараз не розглядаємо будь-якого руху російських колон по українській території, — заявив заступник глави АП Валерій Чалий. — Доставка має пройти за звичайними процедурами доставки на кордон у транзитній зоні, з митним оформленням”. Повідомив Чалий і про заплановане перевантаження російської «гуманітарки» на транспорт Червоного хреста, і про те, що вантаж мав би перетнути кордон на контрольованій українськими прикордонниками ділянці між Харківщиною і Бєлгородською областю Росії. Виходить, якісь домовленості щодо гуманітарного конвою таки були? Ось тільки про гарантії їх дотримання російською стороною говорити не доводиться. Лавров заявив, що перевантажувати «гуманітарку» в орендовані Червоним хрестом вантажівки на кордоні не збираються.

А хто сказав, що таких «не збираємося» цілий список не вилізе? Не збираємося перетинати кордон на контрольованій Україною ділянці. Не збираємося показувати, що у «КамАЗах» під тентами. Не збираємося звітувати, хто везе і супроводжує вантаж. І взагалі: «хрєн» нас, «місіонерів», потім викурите з Донбасу... Про можливі наслідки і думати страшно. Де гарантії, що у перефарбованих вантажівках водії і супровід не перефарбовані (а це ще — плюс не менше як півторатисячний російський десант на Донбас з військових, бойовиків, «ФСБшників», диверсантів)? Чи зі сіллю, крупами, консервами, спальниками і медикаментами, які Росія вказала у гуманітарній «заявці», на схід України не приїде додатковий арсенал російської зброї для бойовиків? Навіть якщо вантаж стовідсотково «мирний», не факт, що мирною є і його місія на Донбасі. Варіантів для кривавих провокацій з використанням так званого гуманітарного конвою — безліч. Від «детонованого» Кремлем обстрілу колони бойовиками (щоб потім перекласти вину на українських військових) — до використання мобільних пунктів роздачі російської гуманітарки як місця скупчення великої кількості мирного населення (зі сценарієм і наслідками, як у першому варіанті). У соцмережах обговорюють і можливість того, що на «КамАЗах» встановлені маячки для наведення систем «Град» чи вибухівка з дистанційним керуванням.

Можна і без трьох спроб здогадатися, в яких точках на Донбасі отаборяться російські «гуманітарні конвоїри». Донецьк, Луганськ, і решта пунктів, в яких окопалися терористи і які — серед найважливіших у планах АТО. Що це означає? Як мінімум, призупинення операцій щодо зачистки цих територій від бойовиків антитерористичними силами (не стрілятимуть же по «гуманітарниках»). А для терористів — можливість укріпити свої позиції і відновити боє­здатність, отримавши черговий транш камуфльованої «гуманітарки» з Росії.

«Те, що намагається зробити Путін, мовою міжнародного права називається легалізацією агресії, — каже російський експерт, колишній радник Путіна Андрій Ілларіонов. — Введення так званого гуманітарного конвою, «миротворчих військ», «підрозділів МНС» — один з етапів відпрацьованої російською владою методології з захоплення чужих територій. Спочатку на чужій землі починають орудувати диверсанти і терористи. Потім стає зрозуміло, що протистояти збройним силам цієї країни вони не можуть. І на допомогу їм поспішають «миротворчі війська», «гуманітарні місії», «конвої МНС». Такий сценарій Росія використовувала — в Абхазії, Південній Осетії, Придністров’ї. Шеварднадзе свого часу змушений був дати згоду на розміщення російських «миротворців» на території Грузії. В результаті країна втратила два регіони... І захоплення Криму, і підтримка терористів на Донбасі, і так званий гуманітарний конвой повністю підпадають під визначення агресії у резолюції Генасамблеї ООН. Однією з головних ознак агресії у документі вказано наступне: розміщення збройних сил чи інших силових підрозділів однієї держави на території іншої без її згоди. Незалежно від того, як ці збройні сили називаються — хай навіть миротворчими, гуманітарними, конвойними. Благе діло конвоєм не назвуть. Керівництву України не треба забувати, що компроміс з агресором від агресії не врятує. Лише погіршує ситуацію. Необхідно офіційно, на всіх рівнях заявити, що ні український президент, ні уряд, ні суспільство згоди на «гуманітарну місію», «гуманітарний конвой» на території України не давали і давати не збираються. Не факт, що агресора це зупинить. Але адекватне визначення його діям буде дано».

Для Путіна «хід гуманітаркою» безпрограшний, вважає блогер і волонтер (організовує збір допомоги для АТО) Юрій Касьянов. «Не пустити конвой в Україну, — каже, — значить, відмовитися від гуманітарної допомоги постраждалим від війни жителям Донбасу. Інформаційно ми програли: кремлівські «зомбоящики» розкажуть всьому світу «правду», як ми мирне населення бомбимо, а Путін рятує».

Журналіст «Эха Москвы» Андрій Кравченко назвав путінський «жест миру» чимось з розряду садомазо. «Послати 280 «КамАЗів з гуманітарною допомогою для Донбасу — це приблизно те ж саме, що спочатку пограбувати, потім зарізати, а далі — сісти біля лікарняного ліжка і дбайливо дати водички попити, — написав Андрій Кравченко у своєму блозі. — Найкраща гуманітарна допомога, яку може надати Росія Україні, — це не 280 «КамАЗів» з їжею, одягом і ліками. Значно корисніше було б надіслати туди 280 порожніх «КамАЗів», завантажити в них всю зброю, яку ми туди відправили, і всіх наших людей, яких ми туди явно чи таємно послали, й урочисто повернути все це на батьківщину. Тим самим врятувати тисячі життів».

Соцмережами вже чорний гумор щодо путінської гуманітарки гуляє. Мовляв, на знак вдячності Україна має негайно організувати гуманітарний конвой молокопродуктів до Криму у супроводі кількох аеромобільних бригад...

Ось тільки від гри у мовчанку на Банковій зовсім не смішно. Схоже, там від «троянського коня» з Підмосков’я відмовлятися не поспішають. Хоча, як запевнив прем’єр Арсеній Яценюк, кошти для допомоги Донбасу і без путінської «гуманітарки» є. Шість мільйонів доларів — у цільовому фонді. Плюс — 10 мільйонів гривень, які Кабмін додатково виділив для закупівлі на Донбас товарів першої необхідності. «Російському цинізму немає меж, — заявив Яценюк, коментуючи відправку Росією так званого гуманітарного конвою. — Спочатку поставляють танки, «Гради», терористів, бандитів, які розстрілюють українців. А потім везуть воду і сіль».

Схожі новини