Передплата 2024 «Добра кухня»

Україні потрібен «другий фронт»

Як і у роки Другої світової, виступити ним проти агресора могла би Америка

Захищаючи свою незалежність у кровопролитних боях із терористами на сході, Україна сподівається на дружнє плече закордонних друзів. Умовно кажучи, чекає відкриття “другого фронту”, який міг би прискорити перемогу над ворогом. Надію на це нам вселяє законопроект “Акт сприяння безпеці України-2014”, який до Палати представників Конгресу США внесли десять конгресменів від Республіканської і Демократичної партій. Він передбачає надання нашій країні статусу союзника США, хоч вона і не є членом НАТО. За словами одного з авторів законопроекту Мерсі Каптур, “настав час надати розумну допомогу в убезпеченні України”. Ця допомога виявлятиметься у тому, щоб забезпечити нас “життєво важливими ресурсами та безпекою, яку НАТО пропонує державам-членам цього Альянсу”. Експерти вважають цю ініціативу грізним попередженням Росії — якщо вона не вгамує свою агресивну хіть, їй доведеться відчути на собі силу заокеанської зброї. “Добра новина! — зазначає колишній прем’єр-міністр України, екс-міністр оборони Євген Марчук. — І хоча процедура прийняття закону досить довга, і йдеться поки що про Палату представників, але знак — обнадійливий...”.

В останні дні з допомогою розвідувальних даних, особливо після трагедії з малайзійським “Боїнгом”, на Заході отримали більш ніж достатньо доказів, що українцям протистоять російські найманці і потужний російський військово-промисловий комплекс. Усі розуміють: наслідки такого цинічного віроломства можуть бути трагічними для світової безпеки. Тому й США розробляють плани стримування агресора. Один з його пунктів цієї стратегії — надання потенційним жертвам статусу “найбільшого союзника поза НАТО”, яким володіють нині 15 країн (серед них — Японія, Австралія, Південна Корея, Ізраїль). Однією з останніх завдяки цьому статусу військові преференції отримала колись нейтральна сусідка Росії — Фінляндія. Радник Американської ради із зовнішньої політики Стівен Бланк вважає: якщо Вашингтон пішов на союз з Гельсинкі, чому б те ж саме йому не запропонувати і Києву?..

Що може отримати українське військо у разі, якщо станемо союзниками США? Форм співпраці кілька. До Києва можуть надіслати досвідчених НАТОвських радників та інструкторів, які навчали б по-сучасному воювати вітчизняних солдатів і генералів. Нам можуть надати від сучасних бронежилетів, приладів нічного бачення, протитанкової зброї до засобів електронної нейтралізації комплексів протиповітряної оборони (як відомо, ці засоби російськими ракетами у нас знищено). На думку американського фахівця, Україна може сподіватися отримати за лізингом (у порядку відшкодування втрат), гелікоптери і літаки, яких з російських ПЗРК збили терористи. Йдеться, зокрема, про військово-транспортні “Геркулеси” і легендарні “Апачі” з високоточним озброєнням, які американці успішно використовували у ході антитерористичної операції в Афганістані.

Серед контрзаходів військовій операції Росії могло би бути розміщення у Чорному морі американських кораблів, які блокували би потенційну висадку російського десанту в Одесі — а такі плани виношуються, щоб створити сухопутний коридор між Кримом та невизнаним Придністров’ям. Очікується, що США могли б оперативно виділити Україні 780 млн. доларів для погашення боргів із виплати грошового забезпечення нашим військовослужбовцям. А ще, вважають в експертних колах, статус союзника США допоміг би у створенні спеціального міжнародного військового фонду. За акумульовані в ньому кошти можна було би викупити у Франції вертольотоносці “Містраль”, які Париж на своїх верфях будує для російського флоту...

На відміну від Стівена Бланка, представник вашингтонського Центру стратегічних і міжнародних досліджень Джеффрі Манкофф не поділяє оптимізму щодо тісної військової спів­праці США та України. На його думку, “статус найбільшого союзника”, наданий Києву, ще більше роздратував би Росію, виглядав би як провокація, ще більше розбурхав би кризу, погіршив би безпекове становище України. Тому, мовляв, Білий дім діятиме дуже обережно...

Коментар для «ВЗ»

Богдан СОКОЛОВСЬКИЙ, колишній радник-посланник посольства України у США

Саме рішення американського Конгресу тільки прочинило б двері до надання військової допомоги Україні. У кінцевому підсумку надати її американці могли б нам за окремою ухвалою президента США.

Поки що йдеться про створення юридичної основи для прийняття такого рішення. Якщо проголосує Конгрес та інші інстанції, це буде правовим підґрунтям для Штатів та військових блоків, у які входить ця країна, зокрема для НАТО.

Оскільки йдеться про ексклюзивний випадок, процедура ухвалення рішення про статус союзника у Конгресі може зайняти раховані дні. А от саме рішення про надання військової допомоги можуть приймати упродовж не одного тижня...

Схожі новини