Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Третя хвиля часткової мобілізації буде найпотужнішою

До війська братимуть і тих, хто вже служив, і тих, хто вважав, що назавжди «відмазався» від військової служби

Минулого тижня в Україні, згідно з указом президента Петра Порошенка, почалася третя хвиля часткової мобілізації. Не встигли про неї оголосити, як у багатьох регіонах України жінки почали пікетувати військкомати та заявляти, що не пустять своїх синів і чоловіків до війська. Зокрема, близько трьох сотень жінок минулого тижня пікетували на Львівщині Самбірський військкомат.

На Львівщині почали ширитися чутки про те, що найбільше чоловіків заберуть до війська з теренів Західної України... Ці чутки спростував начальник відділу мобілізаційного управління Міністерства оборони полковник Михайло Щербина. Він заявив, що під час третьої хвилі мобілізації військові частини поповнюватимуть резервістами з усіх областей, пропорційно кількості населення. Лише з Луганської та Донецької областей, де більшість військкоматів практично не функціонують, до армії набиратимуть тільки добровольців. Це ж стосується жителів Криму.

Про специфіку проведення третьої хвилі мобілізації на Львівщині журналістам розповів т. в. о. військового комісара Львівщини підполковник Олександр Тищенко. Кількість осіб, яких планують мобілізувати, — військова таємниця. Проте Олександр Тищенко не приховував, що під час третьої хвилі мобілізації до війська призовуть більше чоловіків, ніж під час перших двох часткових мобілізацій разом узятих.

Набиратимуть поповнення не лише в Збройні сили, а й до інших збройних формувань. Навіть Державна прикордонна служба, яка давно повністю перейшла на контрактну службу, мусить поповнити лави прикордонників мобілізованими військовозобов’язаними.

Як розповів Олександр Тищенко, під час мобілізації військкомати мають забезпечити певні військові частини технікою та людським ресурсом. Необхідну армії техніку братимуть у підприємств. “Бажано, щоб керівники підприємств, — зауважив підполковник Тищенко, — ставилися до цього з розумінням та не підсовували армії непотріб. Адже від цього залежатиме життя бійців. Офіцери, які побували в зоні АТО, розповідали, що транспортні засоби військових мають рухатися там зі швидкістю не менше 100 км на годину, — щоб у них не влучили”.

Працівники військкоматів помітили, що соціальну напругу викликає і нерозуміння цивільними різниці між мобілізацією та призовом на строкову службу. Якась жіночка, наприклад, під час пікетування військкомату розповідала, що через сколіоз її сина визнали непридатним для строкової служби. Проте медичні вимоги до мобілізованих і призовників на строкову службу відрізняються. Чимало галасу викликають і повістки, які отримують, скажімо, аспіранти. “У нього ж на лобі не написано, що він навчає­ться, — пояснює підполковник Тищенко. — А сама людина, хоча була зобов’язана це зробити, про зміни у своєму житті військкомат не повідомила”.

Олександр Тищенко закликав громадян, які отримали повістку, брати зі собою до військкомату всі необхідні документи: медичні картки, підтвердження опікунства, довідки про навчання. Бо були випадки, коли люди добровільно їхали на схід, а після перших пострілів “згадували”, що вони чиїсь опікуни, отож призову не підлягають...

Згідно із законодавством, мобілізації не підлягають військовозобов’язані, які мають трьох і більше дітей віком до 18 років. Намагатимуться не нашкодити під час мобілізації й підприємствам, які суттєво наповнюють державний та місцевий бюджети. З таких заводів братимуть до війська працівників, враховуючи побажання директорів.

Дуже часто, зауважили працівники військкоматів, жінки під час пікетів гніваються, що їхніх синів забрали служити, а в сусідньому будинку повістки ніхто не отримав... Це не означає, пояснив Олександр Тищенко, що хтось відкупився від служби. Насправді повістки, перш за все, надходять чоловікам, які мають потрібні певній військовій частині спеціальності. Якщо частині потрібний механік чи водій, теслю до цього підрозділу не мобілізовуватимуть.

Останнім часом перелік необхідних армії професій значно поповнився. Сьогодні, скажімо, в частинах, що беруть участь в АТО, служать солдати-бухгалтери, програмісти, комп’ютерники. Отож мобілізація торкнеться не лише тих, хто отримав військову спеціальність під час строкової служби. Доведеться одягнути військову форму й особам призов­ного віку, які через певні причини раніше до війська не призивалися. Зрозуміло, що в зону АТО таких вояків посилатимуть лише після відповідного навчання військової справи.

Наприкінці зустрічі з журналістами т. в. о. військового комісара підполковник Олександр Тищенко зауважив: чим більше добровольців у цей складний для України час зголосяться піти до війська, тим менше осіб підлягатимуть примусовій мобілізації. “Мусимо зрозуміти, — підкреслив військовий комісар, — або сьогодні ми зупинимо ворога на сході, або завтра доведеться воювати з цим ворогом біля власних домівок”.

Якщо прийшла повістка

Вручити повістку можуть представник військкомату, жеку чи селищної ради. Після отримання повістки кожен громадянин зобов’язаний з’явитися у вказаний в повістці час на збірний пункт або військкомат. Зі собою слід мати повістку або мобілізаційне розпорядження, військовий квиток, паспорт, обліково-послужну картку, а водіям автомобілів, танків, тракторів, мотоциклів — водійські права.

Схожі новини