Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Виправданого судом присяжних марокканця апеляційний суд визнав вбивцею

Шакіба Отмана засудили до 15 років позбавлення волі – за вбивство лікаря Леона Фрайфельда

24 липня колегія суддів Судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Львівської області засудила до 15 років позбавлення волі громадянина Королівства Марокко Шакіба Отмана. Іноземця визнали винним у “вбивстві з хуліганських мотивів” відомого львівського лікаря Леона Фрайфельда.

19 жовтня 2012 року, близько шостої години ранку, в центрі Львова, на той час безлюдній вулиці Пекарській, напали на 67-річного лікаря Леона Фрайфельда. Який понад тридцять років очолював травматологічне відділення 8-ї клінічної лікарні та врятував життя не одній людині.

Випадкові свідки злочину заявили, що лікаря по-звірячому побив молодик, якого викликані на Пекарську міліціонери затримали на місці злочину. Затриманим виявився 26-річний марокканець Шакіб Отман, який приїхав в Україну вчитися на лікаря та був відрахований з навчання. За версією звинувачення, Отман того ранку вийшов з нічного розважального закладу в стані алкогольного сп’яніння та причепився до літньої людини, якої до цього не знав, “з хуліганських мотивів”. Ймовірно, лікар зробив зауваження молодикові, і той кинувся його бити.

Мабуть, через те, що обвинуваченого у вбивстві, висловлюючись міліцейським сленгом, “зняли з трупа”, слідство не вельми переймалося доведенням вини іноземця. На прохання Отмана справу довірили розглядати першому в Україні суду присяжних, який розпочався 28 березня 2013 року. 4 березня цього року в Личаківському районному суді Львова пролунав вирок, який приголомшив багатьох юристів. Присяжні визнали Шакіба Отмана невин­ним, він підлягав звільненню з-під варти у залі суду. З таким вироком не погодилися прокуратура та двоє професійних суддів, які разом з присяжними слухали цю справу. Отож у виправдальному вироку зазначили, що до розгляду апеляції на нього Шакіб Отман має перебувати під домашнім арештом. В управлінні міліції на ногу звільненого з-під варти в залі суду іноземця одягнули електронний браслет.

У травні цього року марокканця вдруге взяли під варту. “Перебуваючи під домашнім арештом, — пояснили в прес-службі прокуратури Львівської області, — Шакіб Отман порушував правила, встановлені цим запобіжним заходом. Він не повідомляв прокуратуру та суд про зміну місця проживання, порушував заборону відвідувати місця, в яких продають алкогольні напої, не здав на зберігання в управління Державної міграційної служби свій паспорт. Окрім цього, був зафіксований факт пошкодження електронного браслета”.

Розглянувши апеляцію на вирок суду присяжних, колегія суддів судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Львівської області визнала доведеним, що вбивство лікаря вчинив Шакіб Отман. “Вважаю таке рішення завідомо неправосудним”, — прокоментував свою поразку в апеляційному суді адвокат Шакіба Отмана Ярослав Гандзюлевич. Він вважає, що судді апеляційного суду не вивчили всіх доказів у справі та заявив, що обов’язково подаватиме касацію — до Вищого спеціалізованого суду України.

Шакіб Отман (зліва) зі своїм адвокатом Ярославом Гандзюлевичем

у перші хвилини після винесення вироку судом присяжних.