Передплата 2024 ВЗ

«Закон на Донбасі той, у кого автомат довший»

Після «намальованих» референдумів на карті з’явилися не Донецька і Луганська народні республіки, а Донбабве і Луганда

Недитячі події на Донбасі нагадали дитячу кричалку: «Хто як обзивається, той так і називається». «Хунта!» — верещать, тицяючи пальцем на Київ, донбасівські сепаратисти-терористи. Самі — хунта. Проголосивши себе народними республіками, хлопаки «рамси поплутали». Які там народні? Бандитські. А значить, не ДНР і ЛНР, а ДБР і ЛБР. Для повноти картини лише указів тимчасових урядів бракує — про оголошення «Мурки» офіційним гімном, а «фені» — другою державною. І на сепаратистських триколорах лозунг треба дописати: «Мы не сеем и не пашем, автоматами лишь машем». Донбасівсько-«рашистська» хунта так у смак влади увійшла, що вже між собою переворот на перевороті влаштовує.

Хто не під «Стрілком» — відстріл?

Не встигло чорнило висохнути під намальованими результатами так званих референдумів за самостійність ДНР і ЛНР, як пачками перші «державні» укази і накази пішли. Російський диверсант «Стрілок» (у миру — «ГРУшник» Ігор Гіркін) проголосив себе верховним головнокомандувачем Донецької республіки і закликав Росію надати ДНР військову допомогу. Своїм першим указом Гіркін розпорядився підпорядкувати йому усі розміщені на території «республіки» військові формування, органи безпеки, міліцію, прокуратуру, прикордонну і митну служби. На роздуми (скласти присягу на вірність ДНР чи забиратися) людям у погонах дали дві доби. «Усім, хто перейшов під командування влади ДНР, гарантується збереження військових і спеціальних звань, грошового забезпечення і соціальних гарантій», — підкинув «пряників» самопроголошений головнокомандувач.

Окремим пунктом в указі Гіркін розпорядився запровадити на території ДНР «режим контртерористичної операції» (у відповідь, мовляв, на антитерористичну). «У рамках КТО всі бойовики українських неонацистських угруповань (так звана Нацгвардія, «Правий сектор», «батальйон Ляшка» та ін.) підлягають затриманню. А у випадку збройного опору знищуються на місці», — оголосив Гіркін.

Писулька від «Стрілка», кажуть, наполохала камуфльовану донбасівську братву, яка під іншими «паханами» ходить. Попередження про те, що воєнізовані структури, які не присягнуть головнокомандувачу ДНР, будуть оголошені поза законом (хоча який там у Гіркіна закон), вони сприйняли і на свою адресу. Тепер, мовляв, між двома вогнями: з одного боку — АТО, з іншого — гіркінський відстріл, іменований контртерористичною операцією.

Парламент, уряд і раду безпеки ДНР ще не «намалювали». Не до того було. ДНРівці були зайняті санкціями проти... Заходу. За «пособництво Києву» до чорного списку потрапили президент США Барак Обама, канцлер Німеччини Анґела Меркель та верховний представник ЄС Кетрін Ештон. Тепер вони не зможуть подихати вугільним «озоном» і помилуватися донбасівськими териконами, бо нев’їзні у ДНР.

Донбас «ПУТЧить»

Коли наступного дня після псевдореферендуму голова ДНРівського Центрвиборчкому Роман Лягін заявив, що другого туру (про приєднання Донецької республіки до Росії) наразі не намічається, а через кілька годин співголова тимчасового уряду Денис Пушилін зачитав відозву ДНР з проханням до Білокам’яної розглянути питання про входження республіки в РФ, здавалося, у сепаратистів головний телефон зіпсувався. Або Лягін, отримуючи «цеу», чогось недочув. Або Пушилін щось не так зрозумів. А тут ще й «народний губернатор» Донеччини Павло Губарєв взявся погоду робити, заявивши, що дві третини донецьких сепаратистів — на «пайку» у Рината Ахметова. Що тут дивного, спитаєте? Велика, мовляв, новина — розмови про фінансування сепаратистського шабашу на Донбасі «регіонівськими» товстосумами. Тільки з вуст Губарєва ця «неновина» прозвучала як очевидний «злив» Ахметова. І підтвердження того, що сигнали про серйозні внутрішні розборки між «організованими сепаратистськими угрупованнями» не були порожнім дзвоном.

А сигнали пішли ще напередодні референдуму. У ЗМІ просочилася інформація про переворот у ДНР: попередню верхівку (так званих місцевих, яких пов’язували з Ахметовим і «Регіонами»), мовляв, усунули від керівництва люди «Абвера». Він же — Сергій Здрилюк, який є правою рукою нинішнього самопроголошеного головнокомандувача ДНР Гіркіна. Коли ж «Абвер» озвучив ультиматум Ахметову, сумнівів про війну «стінка на стінку» не залишилося. «Я звернувся до Рината Ахметова: якщо він не прийме сторону народу (читайте, Гіркіна. — «ВЗ»), буде оголошений ворогом», — бравадствував Здрилюк. А згодом Ахметову ще одне попередження винесли. «Скоро він платитиме податки у наш бюджет», — заявив співголова тимчасового уряду ДНР Пушилін. Той самий колишній «МММовець» Пушилін, якого називають креатурою екс-голови Луганської обласної СБУ Третьяка, вхожого до орбіти як Сім’ї, так і Ахметова.

Виходить, услід за Губарєвим (теж вихованцем «регіоналів») з-під ахметовського даху під гіркінський козирок потягнулися й інші «місцеві» ДНРівці, а-ля Пушилін. В обмін на що, можна лише здогадуватися. Хоча з Губарєвим усе зрозуміло. Зі СІЗО «народний губернатор» вийшов стараннями не Ахметова і «регіоналів», а людини Гіркіна — самопроголошеного мера Слов’янська В’ячеслава Пономарьова (Губарєва обміняли на трьох захоплених бойовиками Пономарьова «альфівців»).

Не все спокійно і в ЛНР. У вівторок рупори «народного губернатора» Валерія Болотова розповсюдили інформацію про замах на нього. Це, за командою з Києва, мовляв, намагалися розправу влаштувати — за референдум. Був Болотов поранений чи ні, але того ж дня з’явилася новина, що він втік з України. «Розстріляний» самопроголошений лідер самопроголошеної Луганської республіки Валерій Болотов перетнув міжнародний пункт пропуску «Должанський», біля якого днями його бойовики розстріляли сім’ю (вбили чоловіка і жінку, важко поранили 10-річну дівчинку. — «ВЗ») і відбув до Російської Федерації», — написав у Facebook відомий луганський блогер Сергій Іванов.

За що ж сепаратистські угруповання «ГРУшівських» і «місцевих» тепер горлянки одне одному готові гризти, хоча досі дружно воду на Донбасі мутили? Усе просто. Тепер, після референдумів, інтереси у них різні. Ахметову результати донбасівського «псевдовиявлення» були потрібні як «груба» карта у торгах з Києвом: даєте федералізацію на моїх умовах — приборкаю сепаратистську бучу. А у сепаратистів з путінським «патентом» який наказ? Правильно: буча, буча, і ще раз буча — ніякої стабільності («вичавлений» Донбас потрібен Путіну не для анексії, а як гаряча точка, тиснучи на яку, можна шантажувати і торгуватися не лише з Києвом, а й з Вашингтоном і Брюсселем). Обіцяне ахметовське «приборкання сепаратизму» (в обмін на корону «Донбацьки») — зайвий клопіт Кремлю. Ось і попередили Леонідовича, що на кожного Ахметова «Стрілок» знайдеться. З позиції «заодно» перейшли до пози «хто кого».

«Будете свой уголь жрать. Им же автомобили заправлять»

«Після «референдуму» лідери Лугандону легітимізувалися і тепер вершать свої справи з мокрими печатками, — написав на своїй сторінці у Facebook військовий експерт і психолог Олексій Арестович. — Дуже скоро вони поставлять у позу районних олігархів, перестріляють «махновців», створять органи управління і сформують армію — з бронетехнікою, важкою артилерією і, можливо, авіацією. І все це відбуватиметься за широкої підтримки місцевого населення, яке прагне хоч чогось нового після 23-річної депресії — сильного і визначеного».

Тільки з кожним наступним «подвигом» «донбабвійських» і «лугандійських» бойовиків (їхні кулі вже й мирні життя обривають, а мародерство таке, що на магазинах з’явилися вивіски з написом «Весь товар уже украден») і місцеві з «гурту підтримки» усе більше прозрівають. А що буде, коли економічна «незалежність» Донбасу дасться взнаки — порожніми гаманцями і полицями? Люди вже у паніці. Ось кілька нотаток з донбасівських інтернет-форумів (мовою оригіналу).

— «Господи, как жить то теперь!? Что нас ждёт? Солнечный Магадан или курортный Кузбасс? Люди! Вы что — совсем без голов!? У всех спрашивала, за что они голосовали на референдуме. Никто толком не знает. Вы двадцать лет подряд выбираете «своих», и вам постоянно кто-то чужой виноват. А русский язык вам зачем? Вы же всё равно на суржике матом разговариваете? Или вам Бандера с «Правым сектором» мешали Пушкина по выходным читать? И в Одессе, и в Краматорске, и в Славянске, и в Крыму режиссёры одни и те же. А вы радуйтесь, что пока только статисты. Скоро станете убойным пушечным мясом. С праздником, дорогие жители Луганды, т. е. ЛНР! День освобождения от нормальной жизни настал. А на Путина не надейтесь. Для него вы все алкаши, быдло и даже не люди».

— «Звоню знакомой. «Проголосовала?». «Да». «А за что?». «За денежную самостоятельность». «А там ведь было сказано о создании луганской республики». «Нет, мы за денежную самостоятельность». «А как вы жить будете? В Луганской области, кроме нескольких шахт и степи, ничего нету». «Но у нас же Ахметов есть».

— «Продукция, произведённая на территории незаконной республики, не будет экспортироваться за рубеж. Если учесть, что 90% и металлургии, и угля продаётся за границу, и только 10% — в Россию, очевидно, что остановятся заводы и шахты. А это повлечёт массовые увольнения. Донбасс — промышленный регион. Большую часть с/х продукции мы получаем из других регионов Украины. Прекратятся поставки нам картофеля, сахара, риса и др. А значит, цены на продукты взлетят в несколько раз. Прекратятся выплаты зарплат бюджетникам, пенсий, пособий матерям, субсидий на услуги ЖКХ. Украинские электростанции прекратят нам подачу электроэнергии, соседние области отключат газ и воду, т.к. все эти системы взаимосвязаны. На создание своих систем у «республики» денег не будет».

— «Люди, не переживайте! Всё будет ха-ра-шо! Вместе с бюллетенями (с проставленными, где надо, галочками) в братской стране уже напечатаны и денежки для ЛНР. «Луганы» называются. Много не дадут, но хватит всем: пенсионерам — на ведро перловки, шахтёрам — на три ведра + ведро огненной воды».

— «Будем теперь жить так — что отжал у соседа, то и съел. Сдал соседа в ФСБ или ЛНР — получи 40 серебренников. Инвестиций не будет никогда больше. Товары нам через блокпосты ваши сраные возить никто не будет. Будете свой уголь жрать. Им же автомобили заправлять. И работать будете на своих недоолигархов и ахметку — за миску каши, так как больше работать будет негде».

— «Мы хотели независимой области- получили область криминальную. Хотели расширения полномочий — их себе расширили люди с автоматами. Хотели жить богато и не кормить Киев — теперь кормим бандитов».