Передплата 2024 «Добра кухня»

Спокій Львівщини зі зброєю в руках забезпечуватимуть професіонали

Триває прийом добровольців у батальйон територіальної оборони

Перша сотня охочих увійти до лав третього батальйону територіальної оборони відвідала Львівський обласний військовий комісаріат. Як повідомлялося раніше, на державному рівні прийняте рішення про створення в області підрозділу, який організаційно входитиме до складу Збройних сил України, особовий склад якого виконуватиме обов’язки щодо охорони важливих об’єктів місцевої інфраструктури, шляхів автомобільного та залізничного сполучення, підсилюватиме охорону визначених ділянок державного кордону України, боротиметься з ворожими диверсантами тощо. Комплектуватиметься батальйон з числа добровольців.

«Військовими комісаріатами Львівської області проводиться відбір на військову службу із числа добровольців віком від 18 до 40 років на посади солдатів, сержантів, старшин та офіцерів за контрактом до батальйону територіальної оборони Львівської області,- розповів обласний військовий комісар полковник Ігор Боловицький. — На військову службу за контрактом приймають громадян призовного віку, які мають вищу, професійно-технічну, повну загальну середню освіту і не проходили строкової військової служби, а також військовозобов’язані. На період проходження військової служби військовослужбовці військової служби за контрактом забезпечуватимуться безкоштовно речовим майном та харчуванням. Крім того, на військовослужбовців військової служби за контрактом під час проходження військової служби поширюватиметься соціальний та правовий захист, рівень грошового забезпечення на рівні діючих військовослужбовців Збройних сил України».

У перший день роботи комісія із вивчення та відбору кандидатів на вступ до підрозділу прийняла понад сотню добровольців. Первинний медичний огляд майбутніх бійців батальйону було здійснено за місцем їхнього фактичного проживання. На базі Львівського обласного військового комісаріату перевіряли лише окремих добровольців. Про це розповів начальник військово-лікарської комісії обласного військкомату майор медслужби Олександр Куль. За його словами, люди підбираються загалом здорові і придатні до виконання службових обов’язків у війську.

Багатьох кандидатів у військо цікавив юридичний аспект майбутньої служби. Помічник військового комісара Львівщини з юридично-правових питань майор Алла Сібірякова розповіла, що солдати та офіцери батальйону, будуть укладати контракт на проходження військової служби. Тобто це буде їхній основний вид діяльності. Після того, як напруження у країні мине, підрозділ буде розформовано. Однак ті, хто бажає й далі продовжувати професійну військову службу, отримають можливість перевестися до інших військових частин та підрозділів ЗС України. Решта осіб матимуть можливість дострокового розривання контракту. Для осіб рядового та сержантського складу такий контракт укладається терміном на три роки, а для офіцерів — на п’ять. Щодо заробітної платні, то, наприклад, рядовий батальйону отримуватиме понад дві тисячі гривень на місяць, із поступовим зростанням цієї суми пропорційно до вислуги.

Батальйон має бути остаточно сформований до 31 травня. Географічно дислокуватиметься у одному з районів Львівщини на базі військової частини Збройних сил України. Паралельно з формування штату, окремі підрозділи розпочнуть інтенсивні тренування, відновлення бойових навичок та бойове злагодження на базі Міжнародного центру миротворчості та безпеки Академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

Схожі новини